Άποψη

8 ημέρες πριν το Halloween 2017: Πόσο αληθινός είναι ο θρύλος του «Leatherface»;

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

8 ημέρες πριν το Halloween 2017: Πόσο αληθινός είναι ο θρύλος του «Leatherface»;

Ο «Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι» του Τόμπι Χούπερ ξεκινά με τη δήλωση ότι «η ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα» και έστω και η σκέψη ότι αυτή η φρικιαστική ιστορία τρόμου, παράνοιας και αρρωστημένων οικογενειακών σχέσεων μπορεί να υπήρξε σε κάποιο βαθμό μέρος της δικής μας πραγματικότητας, είναι αρκετή για να δημιουργήσει αυτόματα μέρος της κληρονομιάς της ταινίας, η οποία ταλαιπωρήθηκε μεν στην πορεία από κατώτερα sequel, pre-quel και προς-όποια-άλλη-κατεύθυνση-θέλετε-quel, παρέμεινε όμως μέχρι και σήμερα καθοριστική για το genre, κυρίως γιατί αναγνώρισε μαζί με τον (αναμφισβήτητο) τρόμο και την γκροτέσκα, κατάμαυρα κωμική υπερβολή του.

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε ο Τόμπι Χούπερ, ο σκηνοθέτης που άλλαξε το πρόσωπο του τρόμου με τον «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι»

Texas Chainsaw Massacre 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Texas Chainsaw Massacre 607

Βέβαια, ο ορισμός και μόνο της «έμπνευσης» είναι μια έννοια έτσι κι αλλιώς δημιουργικά ασαφής, όμως στην περίπτωση του Leatherface όντως έχει βάση στην πραγματικότητα καθώς στοιχεία της προσωπικότητας του αληθινού δολοφόνου Εντ Γκάιν, ο οποίος έδρασε στην Αμερική ανάμεσα στο 1954 και το 1957, χρησιμοποιήθηκαν στο «χτίσιμο» μιας από τις πιο χαρακτηριστικές προσωπικότητες στην ιστορία του τρόμου. Ο αληθινός Εντ Γκάιν δεν χρησιμοποιούσε το ανθρώπινο δέρμα ως δολοφονική μάσκα, το έκανε όμως για να καλύπτει το πρόσωπό του στην προσπάθεια να νιώσει περισσότερο γυναίκα. Ο αληθινός Εντ επίσης είχε αναπτύξει μια επικίνδυνη αίσθηση λατρείας προς τη μητέρα του, δεν επέδειξε όμως ποτέ τις κανιβαλιστικές διαθέσεις του κινηματογραφικού του alter ego. Το δε αλυσοπρίονο ήταν μια «ποιητική αδεία» του Τόμπι Χούπερ, αν και τα δύο επιβεβαιωμένα θύματα του Γκάιν είχαν δεχθεί επίθεση σαν από άγριο ζώο.

Texas Chainsaw Massacre 607

Texas Chainsaw Massacre 607

H κληρονομιά τoυ «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το πριόνι» παρέμεινε μέχρι και σήμερα καθοριστική για το genre, κυρίως γιατί αναγνώρισε μαζί με τον (αναμφισβήτητο) τρόμο και την γκροτέσκα, κατάμαυρα κωμική υπερβολή του.

Texas Chainsaw Massacre 607

Texas Chainsaw Massacre 607

Κι αν όλα αυτά μοιάζουν να φέρνουν στο μυαλό επιπλέον κινηματογραφικές αναμνήσεις είναι γιατί η ίδια εγκληματική πηγή έδωσε την αφορμή για την δημιουργία ακόμα δύο χαρακτήρων τρόμου: αφενός του Νόρμαν Μπέιτς του «Ψυχώ» του Aλφρεντ Χίσκοκ (με αφετηρία την ιδιάζουσα σχέση του Γκάιν με την μητέρα του) και αφετέρου του Μπάφαλο Μπιλ της «Σιωπής των Αμνών», όπου η εστίαση έγινε στη θεώρηση του Γκάιν απέναντι στο γυναικείο φίλο και τον εαυτό του. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ιστορία ενός πραγματικού δολοφόνου μοιράστηκε σε τρία διαφορετικά κινηματογραφικά πρόσωπα και ίσως αυτό αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη της ουσιαστικής (και απόλυτα τρομακτικής) πολυπλοκότητας της αληθινής ιστορίας.

Διαβάστε ακόμη: Ο Leatherface δεν ζει πια ανάμεσά μας!

Texas Chainsaw Massacre 607

Ο Leatherface της μεγάλης οθόνης μπορεί να ταλαιπωρήθηκε από τις προσταγές των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς του και από τις φτηνές, τις περισσότερες φορές ανούσιες, προσπάθειες εκμετάλλευσης του ανατριχιαστικού του θρύλου (με αποκορύφωμα το πρόσφατο ομώνυμο φιλμ των Αλεξάντρ Μπουστίγιο και Ζιλιέν Μορί αλλά και το λίγο παλαιότερο «Ο Δολοφόνος με το Πριόνι» του Τζον Λούσενχοπ ) όμως παραμένει μια υπενθύμιση ότι η αληθινή ζωή κρύβει ακόμα πιο τρομακτικά τέρατα. Κι ας μην κρύβονται πίσω από την υπερβολή (ή το λουτρό αίματος) που προσφέρει ένα ηλεκτρικό αλυσοπρίονο.

*Δείτε παρακάτω το πρωτότυπο trailer του «Σχιζοφρενή Δολοφόνου με το Πριόνι» από το 1974, καθώς και μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας. *






Διαβάστε ακόμη:

Texas Chainsaw Massacre Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607