Άποψη

3 ημέρες πριν το Halloween 2017: «Πίστεψέ με, δε θέλεις τον Χάνιμπαλ Λέκτερ μέσα στο κεφάλι σου»

στα 10

Halloween Horrorthon! Το Flix μετράει αντίστροφα για τη μέρα του Halloween στις 31 Οκτωβρίου και ρίχνει φως σε αγαπημένες, παραμελημένες αλλά και εμβληματικές κινηματογραφικές φιγούρες τρόμου.

3 ημέρες πριν το Halloween 2017: «Πίστεψέ με, δε θέλεις τον Χάνιμπαλ Λέκτερ μέσα στο κεφάλι σου»

«Ενας απογραφέας πήγε να μου κάνει τεστ κάποτε. Εφαγα το συκώτι του με κουκιά κι ένα καλό κρασί Chianti.»

Όταν ο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ (ή αλλιώς, «Λέκτορ» σε μια παράδοξη αλλοίωση του ονόματός του στον «Ανθρωποκυνηγό» του Μάικλ Μαν) έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην μεγάλη οθόνη, δεν ήταν ακριβώς εμφανές το γεγονός ότι επρόκειτο να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο διάσημα «τέρατα» του σινεμά, όντας ιδιοφυής, γοητευτικός, καλλιεργημένος και – το κυριότερο – ικανός για τον πιο ειδεχθή φόνο. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν ολιγόλεπτη και μακριά από την κύρια πλοκή της ιστορίας και η παρουσία του είχε απλά στόχο να βοηθήσει τον Γουίλ Γκρέιχαμ στην επίλυση ενός άλλου φρικιαστικού φόνου. Η αρχή είχε όμως ήδη γίνει.

Διαβάστε ακόμη: Ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει! Δέκα γκουρμέ κινηματογραφικά πιάτα

Hannibal Lecter Antony Hopkins 607

Μετρήστε αντίστροφα για το Halloween γνωρίζοντας horror icons

Hannibal Lecter Antony Hopkins 607

Στη «Σιωπή των Αμνών» του 1991, ο Χάνιμπαλ Λέκτερ επέστρεψε για να βοηθήσει μ ία άλλη πράκτορα του FBI (την σχετικά άπειρη έως τότε Κλαρίς Στέρλινγκ) στην καταδίωξη ενός ακόμα serial killer, του Buffalo Bill (ο οποίος ιστορικά μοιράζεται την πραγματική του προέλευση με τον… «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι»), αλλά και για να αποδείξει, χωρίς αμφιβολία αυτή τη φορά, ότι αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κανιβαλιστικό χαρακτήρα που αποτυπώθηκε ποτέ στο πανί. Μπορεί τα ζόμπι, οι λυκάνθρωποι και οι βρικόλακες να ενσωματώθηκαν πολλαπλώς και με ποικίλους (πολλές φορές αναζωογονητικούς αφηγηματικά) τρόπους στην κινηματογραφική μυθολογία, οι κανίβαλοι ωστόσο παρέμειναν έκτοτε κάτω από τη σκιά του πιο εμβληματικού (και ιδιοφυώς πολύπλοκου) εκπροσώπου τους.

Hannibal Lecter Antony Hopkins 607

O Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι ο άνθρωπος που τρέφεται όχι απλά από την σάρκα των άλλων αλλά και από τις ψυχικές, συναισθηματικές τους αδυναμίες, εκείνος που έχει εκλεπτυσμένο γούστο στην τέχνη, την κουζίνα και το ανθρώπινο κρέας.

Hannibal Lecter Brian Cox 607 O Μπράιαν Κοξ ως «Χάνιμπαλ Λέκτορ» στον «Ανθρωποκυνηγό» του Μάικλ Μαν.

Γιατί ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι ο κακός που μετατρέπεται σε αντιήρωα και ξανά σε τέρας με εκπληκτική ταχύτητα και ευκολία. Είναι ο άνθρωπος που τρέφεται όχι απλά από την σάρκα των άλλων αλλά και από τις ψυχικές, συναισθηματικές τους αδυναμίες. Είναι εκείνος που έχει εκλεπτυσμένο γούστο στην τέχνη, την κουζίνα και το ανθρώπινο κρέας. Είναι αυτός που είναι το ίδιο ακριβής με τα λόγια όσο και με το χειρουργικό νυστέρι. Και ακόμα πιο τρομακτικά, είναι ένας δολοφόνος με τον δικό του ηθικό κώδικα, ένας υπέρμαχος μιας χαοτικής αίσθησης της δικαιοσύνης και ένας ανιμαλιστικός κυνηγός από τον οποίο κανένα θήραμα δεν μπορεί να του διαφύγει.

Hannibal Lecter Antony Hopkins 607

Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι ουσιαστικά σχεδόν ποτέ δεν αποτελεί ο ίδιος κινηματογραφικά την πηγή της βαρβαρότητας στην οθόνη. Συνήθως υπάρχει κάποιος άλλος θύτης που σκορπά τον τρόμο και, ειρωνικά, ο Λέκτερ είναι εκείνος που έμμεσα πρέπει να επιβάλλει την τάξη. Αυτό θολώνει ακόμα περισσότερο τα ηθικά πλαίσια μέσα στα οποία κινείται ως χαρακτήρας και υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός ότι η μορφή του τέρατος δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Γιατί κάπου ανάμεσα στον υπερφυσικό τρόμο και το προσωπείο του ανθρώπινου τέρατος, βασιλεύει η φρίκη και η ιδιοφυΐα του Χάνιμπαλ Λέκτερ, πράγματα ικανά τόσο για το χειρότερο όσο και το καλύτερο, το βέλτιστο δείγμα των δυνατοτήτων του ανθρώπου και, ταυτόχρονα, ο χειρότερος εφιάλτης του.

Διαβάστε ακόμη: O Χάνιμπαλ Λέκτερ δεν νηστεύει

Hannibal Lecter Mads Mikkelsen 607 O Μαντς Μίκελσεν ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στην τηλεοπτική σειρά του Μπράιαν Φούλερ.

Από τον Μπράιαν Κοξ του «Ανθρωποκυνηγού» μέχρι τον Αντονι Χόπκινς της «Σιωπής των Αμνών» και στη συνέχεια τον Μαντς Μίκελσεν του τηλεοπτικού «Hannibal», ο Λέκτερ άλλαξε μορφή, βλέμμα και τρόπο που κινείται όμως ποτέ δεν άλλαξε στόχο. Βρίσκεται πάντα εκεί για να «παίξει» με τους ήρωες της ιστορίας, να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες τους, να ικανοποιήσει τις σαδιστικές κανιβαλιστικές του ορέξεις, τόσο για την σάρκα όσο και για το ανθρώπινο μυαλό, ισορροπώντας ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και τον καθαρόαιμο τρόμο. Οπως ομολογεί και ο Τζακ Κρόφορντ στη «Σιωπή των Αμνών», «πίστεψέ με, δε θέλεις τον Χάνιμπαλ Λέκτερ μέσα στο κεφάλι σου».

Δείτε παρακάτω την πρώτη εμφάνιση του Χάνιμπαλ Λέκτερ στο σινεμά, στον «Ανθρωποκυνηγό» του Μάικλ Μαν.


Δείτε παρακάτω το trailer της «Σιωπής των Αμνών», καθώς και μερικές σκηνές της που έμειναν αναπόφευκτα στην ιστορία.





Δείτε παρακάτω ένα μάθημα μαγειρικής από τον ίδιο τον Χάνιμπαλ.


Διαβάστε ακόμη:

Silence of the Lambs Poster 607

Επιπλέον, μετρήστε αντίστροφα ως το Halloween - με δική σας ευθύνη – βλέποντας ταινίες τρόμου:

Halloween Mondo 607