Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: «Μέγας ο κόσμος», μέγας και ο Ρεχά Ερντέμ

στα 10

Με μια ιστορία συγκινητική, λυρική, μελαγχολική αλλά και άκρως ευαίσθητη, ο Ρεχά Ερντέμ με το «Μέγας ο κόσμος» αποδεικνύει για ακόμη μια φορά γιατί πρέπει να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Τούρκους δημιουργούς.

Θεσσαλονίκη 2016: «Μέγας ο κόσμος», μέγας και ο Ρεχά Ερντέμ

Εκεί έξω υπάρχει ένας σκληρός κόσμος ενηλίκων. Αλλά παράλληλα, υπάρχει και μια άλλη, ενδεχομένως μαγική, πραγματικότητα, όπου η φύση και τα πλάσματά της δημιουργούν έναν παράδεισο μακριά από τον πολιτισμό και την ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος από την αρχή, με τους δικούς του κανόνες και αρχές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η φυγή από την κατεστημένη πραγματικότητα και μια νέα εκκίνηση, μακριά από εξωτερικές παρεμβολές και με μόνο οδηγό την καρδιά. Μόνο που, όπως αποκαλύπτει και ο Ρεχά Ερντέμ με το «Μέγας ο κόσμος», αυτή η απόφαση περιλαμβάνει σαφώς ένα μεγάλο κόστος.

big big world 607

Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Hρωές του είναι ο Αλί και η Ζουχάλ, δύο ορφανά αδέρφια που, αν και δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους, δείχνουν να μοιράζονται έναν ισχυρό δεσμό που ξεπερνά τις λέξεις και τους οδηγεί να επικοινωνούν κυρίως με τα μάτια και τη γλώσσα του σώματος. Όταν ένα έγκλημα τους φέρνει βίαια ξανά κοντά (το προπατορικό αμάρτημα που αντί να τους διώξει, τους ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα του Παραδείσου), οι δυο τους επιλέγουν να δραπετεύσουν από την πόλη και, κατ’ επέκταση, την πιο μαύρη μορφή του πολιτισμού που οι ίδιοι βίωσαν από μικροί, και να κάνουν μια νέα αρχή, μόνοι τους, στο δικό τους σπιτικό, στην δική τους πραγματικότητα, με μόνη συντροφιά τις σκέψεις τους, το παρελθόν τους, την αισιοδοξία τους και τα ίδια τα στοιχεία της φύσης. Ο μαγικός ρεαλισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γλώσσας του Ερντέμ και στο «Μέγας ο κόσμος» (όπως και στο προηγούμενο φιλμ του «Jin») είναι και το αφηγηματικό μέσο που αποκαλύπτει τελικά την αλήθεια μέσα από την καθηλωτική ποιητική του διάσταση.

big big world 607

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2016: Η «Λαίδη Μάκμπεθ» είναι εντυπωσιακά μοντέρνα μέσα στα βικτωριανά της φορέματα

Γιατί αν ο Αλί και η Ζουχάλ είναι οι κυριολεκτικοί πρωταγωνιστές της ταινίας, η ίδια η φύση και η μαγεία της αποτελεί την πραγματική δύναμη που κινεί τα νήματα της ιστορίας. Ο Ερντέμ βυθίζει τον θεατή σε ένα μυστικιστικό κόσμο ατίθασης ομορφιάς με πανοραμικά πλάνα που αποκαλύπτουν τα έντομα, το υγρό στοιχείο, την ομίχλη, όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες της φύσης που σταδιακά επιβάλλονται πάνω στους ήρωες της ιστορίας. Είναι ένας «μέγας κόσμος» κινηματογραφημένος αποστομωτικά όμορφα, γεμάτος εικόνες εξαιρετικά έντονης δυναμικής, ο οποίος αποτελεί καταφύγιο αλλά και απειλή, ιδίως όταν αρχίζουν να εισβάλουν σιγά σιγά ξανά τα στοιχεία της εξωτερικής πραγματικότητας. Θεός μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχει όμως η ανάμνηση ενός πατέρα που στοιχειώνει (ή λυτρώνει, ανάλογα με το πώς θα το δει κανείς) και η διαρκής υπενθύμιση του θανάτου που αποκαλύπτουν σε αυτούς τους αδερφικούς Αδάμ και Εύα ότι ακόμα και το παραμύθι είναι γεμάτο σκοτεινές περιοχές.

big big world 607

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2016: Το «Νήμα» δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια ταινία του The Boy

Οι ειλικρινείς ερμηνείες των δύο νεαρών πρωταγωνιστών, οι πλάγιες ματιές την τούρκικη πραγματικότητα που προτιμά να κουκουλώνει τα προβλήματα παρά να τα επιλύει, η αντίστροφη πορεία προς μια ενηλικίωση που, παραδόξως, βρίσκει καταφύγιο στην παιδική ηλικία και οι μουσικές νότες ενός score που μιλά απευθείας στην καρδιά είναι κομμάτια ενός κόσμου που ο Ερντέμ γνωρίζει πώς να αποκαλύπτει, να αναδεικνύει και τελικά να βυθίζει τον θεατή σε αυτόν. Η ματιά του είναι γεμάτη ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό, κατανόηση αλλά και ευθύνη, προσπαθώντας να δώσει στους ήρωές του ένα μάθημα, το οποίο θα τους βοηθήσει να επιζήσουν σε έναν σκληρό ενήλικο κόσμο. Η πορεία μπορεί να μην είναι εύκολη (το τελευταίο ειδικά πλάνο είναι σπαρακτικό), όμως είναι απαραίτητη (και αναπόφευκτη), στον δρόμο για την επιβίωση. Το «Μέγας ο κόσμος» δεν είναι τόσο εμφανώς πολιτικό όπως το «Jin», είναι όμως το ίδιο καίριο, το ίδιο σημαντικό και, εν τέλει, ακόμα πιο δυνατό στον τρόπο που επικοινωνεί τις ιδέες του. Αυτό είναι το Τούρκικο σινεμά στα καλύτερά του και ο κόσμος οφείλει να το ανακαλύψει.

Η ταινία «Μέγας Κόσμος» προβάλλεται σε επανάληψη το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου στις 20:30 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

fischer tiff 57 607