Φεστιβάλ / Βραβεία

Λεονάρντο Φάβιο: Ανακαλύπτοντας έναν σπουδαίο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Εξίσου διάσημος στην Λατινική Αμερική για την μουσική όσο και για το σινεμά του, ο Λεονάρντο Φάβιο εξακολουθεί να παραμένει ελάχιστα γνωστός στην Ευρώπη κι ακόμη περισσότερο στην Ελλαδα. Ηρθε ο καιρός, να διορθωθεί αυτό το λάθος.

Flix Team
Λεονάρντο Φάβιο: Ανακαλύπτοντας έναν σπουδαίο σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

«Είσαι αυτό που κάνεις και κάνεις αυτό που είσαι.»

Τα λόγια του Λεονάρντο Φάβιο εκφράζουν όλη τη διαδρομή της ζωής του. Το 57ο Φεστιβάλ συστήνει στο κοινό το έργο του αργεντινού δημιουργού, από τις πιο εμβληματικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής.

Σκηνοθέτης και ηθοποιός, συνθέτης και τραγουδιστής, ο Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012), ήταν ο αγαπημένος των Αργεντινών: Κινηματογραφιστής και μπαλανταδόρος. Οι μπαλάντες του έμειναν αξέχαστες, οι ταινίες του άλλαξαν το τοπίο του αργεντίνικου σινεμά. Οκτώ από αυτές, θα προβληθούν στο αφιέρωμα του φεστιβάλ.

favio 607 Στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του «Aniceto»

Δυστυχώς απουσιάζει το «El dependiente», η τρίτη μεγάλου μήκους του, της οποίας τα δικαιώματα προβολής δεν έχουν ξεκαθαριστεί μετά τον θανατό του, αλλά ακόμη και δίχως αυτή, ο πλούτος και η δύναμη του έργου του είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα.

Διαβάστε ακόμη: Μερικές από τις ωραιότερες ταινίες της χρονίας στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

chronicle of a lonely child Το χρονικό ενός μοναχικού παιδιού

Η εγκατάλειψη από τον πατέρα του, το αναμορφωτήριο, η φτώχεια στην επαρχία Μεντόζα όπου μεγάλωσε, σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια του – Σύρου στην καταγωγή – Φάβιο (το πραγματικό του όνομα ήταν Fuad Jorge Jury). Η ζωή του άλλαξε όταν ο κόσμος ανακάλυψε το ταλέντο του. Ξεκίνησε ως ηθοποιός στο ραδιόφωνο, πέρασε στη μεγάλη οθόνη, αποκτώντας πολύ γρήγορα τη φήμη του Αργεντίνου Τζέιμς Ντιν. Στα τέλη του ’50 τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Αυτοδίδακτος, με οδηγό του το ένστικτο και το συναίσθημα, κάνει σινεμά λαϊκό και ουμανιστικό, που δύσκολα κατηγοριοποιείται, καθώς ελίσσεται ανάμεσα σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.

Το εκπληκτικό του ντεμπούτο «Το Χρονικό ενός Μοναχικού Παιδιού» (1965) με επιρροές από τον Ρομπέρ Μπρεσόν, τον Λουί Μπουνιουέλ και τον ιταλικό νεορεαλισμό είναι ένα ημιαυτοβιογραφικό πορτρέτο του ανήλικου Πολίν που μπαινοβγαίνει στο αναμορφωτήριο.

Δείτε ακόμη: O Φιλίπ Γκραντριέ φέρνει τα σκόταδια του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Juan Moreira Χουάν Μορέιρα

Μαζί με την ταινία του «Το Ρομάντζο του Ανισέτο και της Φρανσίσκα» (1967), μια καταδικασμένη ερωτική ιστορία - βασισμένη σε διήγημα του αδελφού του σκηνοθέτη, Χόρχε Ζουχάιρ Ζούρι - θεωρούνται ορόσημα στο αργεντίνικο σινεμά.

Στο «Χουάν Μορέιρα» (1973), ο Φάβιο αφηγείται τις περιπέτειες του ομώνυμου λαϊκού ήρωα της Αργεντινής που πολέμησε την κρατική καταστολή, αποτυπώνοντας το πολιτικό κλίμα της εποχής με την επάνοδο του Περονισμού.

Δείτε ακόμη: Τελευταία Εξοδος Θεσσαλονίκη: Δείτε το δεύτερο τρέιλερ του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

nazareno cruz 607Ο Ναζαρένο Κρους και ο λύκος

Η ταινία «Ο Ναζαρένο Κρους και ο Λύκος» (1975), είναι το δημοφιλέστερο φιλμ του κι ένα από τα πιο εμπορικά στην Αργεντινή: Μια ανατρεπτική ματιά στον μύθο του λυκανθρώπου.

Το 1976, υπέγραψε το τρυφερό –αλλά και ειρωνικό- road movie «Ονειρα, Ονειρα» όπου δύο αντιήρωες με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες διψούν να κατακτήσουν τη δόξα. Την ίδια περίοδο, ξεσπά στην Αργεντινή το πραξικόπημα κατά της Ισαμπέλ Περόν. Ο Φάβιο, ένθερμος υποστηρικτής του Περόν, εξορίστηκε στην Κολομβία.

Διαβάστε ακόμη: Ολες οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

aniceto 607 Aniceto

Επέστρεψε στην πατρίδα του το 1987 και έξι χρόνια αργότερα γύρισε το «Γατίκα, ο Πίθηκος», τη βιογραφία του θρυλικού μποξέρ Χοσέ Μαρία Γκατίκα, από τη φτώχεια στην καταξίωση κι έπειτα στην πτώση και τον αιφνίδιο θάνατό του. Το 2008 σκηνοθέτησε την τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του. Είναι το Ανισέτο, ένα ριμέικ του El romance de Aniceto y Francisca.

Ο Φάβιο έφυγε από τη ζωή το 2012. Δύο χρόνια πριν το θάνατό του, ανακηρύχθηκε πρεσβευτής πολιτισμού της χώρας του από την τότε Πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ: ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης για έναν καλλιτέχνη που σφράγισε με το έργο του μια ολόκληρη ήπειρο.

To 57o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει αυλαία φέτος στο Ολύμπιον μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016, ενώ η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν –αντί για Σάββατο- την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: