Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Οταν η Τούμπα κατέβηκε στο Ολύμπιον

στα 10

H προβολή του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη μετέτρεψε το Ολύμπιον σε ένα τόπο λατρείας. Μιας ομάδας, μιας πόλης, ενός δημιουργού που ήταν με το δικό του τρόπο φυσικά παρών.

Θεσσαλονίκη 2016: Οταν η Τούμπα κατέβηκε στο Ολύμπιον

«Είναι μία μέρα μεγάλης χαράς η σημερινή και ταυτόχρονα μεγάλης λύπης γιατί ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτήν την ταινία, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, δεν βρίσκεται πια εδώ. Είναι όμως εδώ η αγαπημένη του ομάδα κι η αγαπημένη του πόλη, για να παρακολουθήσει αυτή την ταινία-ερωτική επιστολή. Είναι μία ολόκληρη πόλη που αυτή η ομάδα βοήθησε να σταθεί στα πόδια της».

Ετσι προλόγισε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης την απόλυτα εορταστική προβολή του ντοκιμαντέρ «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη που αγάπησε τον ΠΑΟΚ σχεδόν ή και περισσότερο από το σινεμά και που αφιέρωσε μια ολόκληρη ταινία στην ομάδα του, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σε κάθε πράξη αντίστασης μέσα και έξω από τα γήπεδα του ποδοσφαίρου και της ζωής.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον»: To ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη για τον ΠΑΟΚ είναι φτιαγμένο από θλίψη, αγάπη και αφοσίωση

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Μαρίνα Δανέζη, παραγωγός του ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτης και η ίδια και σύντροφος του Νίκου Τριανταφυλλίδη μίλησε για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης της ταινίας: «Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο σκηνοθέτης της ταινίας, δεν είναι πια κοντά μας. Eφυγε στις 6 Ιουνίου. Κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει το τελευταίο του όνειρο. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε ΠΑΟΚ, το DNA του ήταν ΠΑΟΚ. Γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ ήταν μία ανταρσία, μία ουτοπία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Για τον Νίκο, το ποδόσφαιρο ήταν μία μορφή πολιτισμού. Oταν έφυγε από τη ζωή ο Νίκος αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το όνειρό του. Οι σκηνοθέτες δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί τα έργα τους ζουν μέσα μας στην οθόνη. Aν ο κ. Σαββίδης δεν είχε πιστέψει στο όραμα του Νίκου, η ταινία αυτή ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Διέκρινε ότι μπορεί να γίνει μία ταινία ιστορική με κινηματογραφικές προδιαγραφές, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα, πραγματικά πρωτοπόρο. Στα γυρίσματα δεν παρενέβη κανείς από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ κι αυτό είναι μεγάλη ευτυχία, διότι συνήθως οι παραγωγοί θέλουν τον τελευταίο λόγο κι εδώ τον τελευταίο λόγο τον είχε ο σκηνοθέτης».

Διαβάστε αναλυτικά: ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί! Η Μαρίνα Δανέζη μοιράζεται με το Flix το τελευταίο ταξίδι του Νίκου Τριανταφυλλίδη

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Ιβάν Σαββίδης αποκάλυψε ότι θα μπορούσε να μιλάει για τον ΠΑΟΚ «για ώρες, ακόμη και για ολόκληρα 24ωρα».

«Ονειρευόμουν να έρθει αυτή η μέρα στη ζωή μου και να μπορέσω να μιλήσω για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ευτυχής που η γιορτή των 90 ετών γίνεται με τη δική μου συμμετοχή. Κι ενδεχομένως να μη γράψαμε πολλές λαμπρές σελίδες, αλλά είμαστε ακόμη νέοι, μόνο… 90 χρονών. Εχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες. Για πολύ καιρό προσπαθούσα να αναλύσω τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Υπάρχουν ομάδες με υπέροχη υποδομή και πλούσιους φιλάθλους, ομάδες που διαχειρίζονται τα συστήματα, ομάδες που δημιουργούν τα συστήματα, με πολλούς τίτλους. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Εχει εκείνο που δεν έχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη κι αυτό είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ομάδα. Ενας από αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος ζούσε και ανέπνεε με τον ΠΑΟΚ κι ένιωσε την ανάγκη να γράψει αυτές τις σελίδες, που δεν θα σβήσουν ποτέ από την ιστορία της ομάδας. Χαίρομαι που ολόκληρος ο ΠΑΟΚ, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, αντιλήφθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι το έργο αυτό πρέπει να υπάρχει. Δεν υπήρξε ούτε ένας που να με ρωτήσει γιατί να το χρηματοδοτήσουμε. Κι αυτό επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται αυτή η χρυσή σελίδα που ποτέ δεν θα σβήσει. Χαίρομαι που έχω σχέση με αυτό το έργο διότι θα είναι ένα μοναδικό προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου με μεγάλο ενδιαφέρον, που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας».

Δείτε εδώ ένα teaser του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον»:


To «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη θα προβληθεί σε επαναληπτική προβολή στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 22.30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την πρεμιέρα του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον» στο Ολύμπιον:

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην πρεμιέρα του «90 Χρόνια ΠΑΟΚ» βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Βούγιας, καθηγητής ΑΠΘ, Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, Αντιπρόεδρος ΠΑΕ, Θανάσης Κατσαρής, Πρόεδρος ΑΣ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Ευάγγελος Γαλατσόπουλος, Αντιπρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα, μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής 57ου ΦΚΘ, Γιώργος Λιάνης, δημοσιογράφος, Αργύρης Μπακιρτζής, συνθέτης και ερμηνευτής, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας και τραγουδοποιός, Διονύσης Φωτόπουλος, σκηνογράφος, Άντζελα Ισμαήλος, σκηνοθέτιδα, καθώς και παλιότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Κούλης Αποστολίδης, Ράντε Πάπριτσα, Νίκος Καραγεωργίου, Φιλώτας Πέλλιος, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Κωστίκος, Παύλος Δερμιτζάκης, Θανάσης Δημόπουλος.

ΠΑΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

fischer tiff 57 607