Φεστιβάλ / Βραβεία

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή λήξης και βραβεία με γυναικεία μαχητικότητα

στα 10

Ολοκληρώθηκε η τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την ανακοίνωση των βραβείων του επίσημου προγράμματος και των ανεξάρτητων επιτροπών.

Flix Team
21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή λήξης και βραβεία με γυναικεία μαχητικότητα

Μετά από 10 ημέρες προβολών, συζητήσεων, εικόνων και ιδεών που μας έφεραν αντιμέτωπους με την αλήθεια... γύρω μας και μέσα μας, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του, μια συγκομιδή από διακρίσεις που δόθηκαν στις ταινίες που ξεχώρισαν και σε όσες κέρδισαν τους κριτικούς και το κοινό.

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, ο Χρυσός Αλέξανδρος του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία που εμφανώς ξεχώρισε από το Διαγωνιστικό Τμήμα και δεν θα εκπλαγούμε να τη δούμε να φτάνει στα επόμενα Οσκαρ, τη «Συνήγορο» των Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές, ένα δυναμικό πορτρέτο της Ισραηλινής δικηγόρου Λέα Τσεμέλ που εδώ και πέντε δεκαετίες μάχεται για την υπεράσπιση Παλαιστινίων κατηγορούμενων στο Ισραήλ.

tdf21 607

Τη λήξη του Φεστιβάλ σήμανε η προβολή του «Maiden» του Αλεξ Χολμς, το ντοκιμαντέρ για την Τρέισι Εντουαρντς, την 24χρονη μαγείρισσα σε ενοικιαζόμενα σκάφη, που από καθαρή επιμονή έγινε η πρώτη σκίπερ με γυναικείο πλήρωμα που διαγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1989. Το Φεστιβάλ ανανέωσε το ραντεβού του, όχι μόνο για το επόμενο, 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και, πρώτα, για το επετειακό, 60ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που έρχεται στις 31 Οκτωβρίου.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε εδώ όλα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους: Αλι Ντερκς (συνιδρύτρια του IDFA, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, Ολλανδία), Σέρζι Ντολαντέ (διευθυντής του MEDIMED, Euro-Mediterranean Documentary Market & Pitching Forum, Ισπανία), Παναγιώτης Ευαγγελίδης (σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ, σεναριογράφος και συγγραφέας, Ελλάδα), Ελίζαμπεθ Κλινκ (FOCAL, DOC Toronto, Καναδάς), Σίμον Λέρεν Βίλμοντ (σκηνοθέτης, Δανία).

advocate 607

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: «Συνήγορος» σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία)

midnight traveler 607

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: «Ταξιδιώτης του Μεσονυχτίου» σε σκηνοθεσία Χασάν Φαζιλί (ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο)


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ VR

Η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος VR αποτελείται από τους Αρετή Λεοπούλου (κριτικός τέχνης, Ελλάδα), Ολιβιέ Σεμονέ (Java Films, Γαλλία), Σύλλα Τζουμέρκα (σκηνοθέτης, Ελλάδα)

songbird 607

Το βραβείο ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ που δίνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, απονέμεται στην ταινία «Ωδικό Πτηνό» σε σκηνοθεσία Λούσι Γκρίνγουελ (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2018

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή - «Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ» - στο ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή των Αλλων» σε σκηνοθεσία Αλμουδένα Καρασέδο, Ρόμπερτ Μπέιχαρ (Ισπανία)

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Τα Καναρίνια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κυβερνήτη (Ελλάδα)

yesterday tomorrow 607

Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Χτες/Αύριο» σε σκηνοθεσία Ραούλ Ρίμπενμπαουερ (Ισπανία)


ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Κώστας Δήμος (Υπεύθυνος Προγράμματος), Αρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος), Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης)

in touch 607

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Σ’ Επαφή» σε σκηνοθεσία Πάβελ Ζιμίλσκι (Πολωνία, Ισλανδία).


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ, απονέμει φέτος δυο βραβεία:

Απονέμει το πρώτο βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, στο ελληνικό ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών που απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη (Ελλάδα)

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο καλύτερο project του EDN Docs in Thessaloniki για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.

Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project «Intimate Outsiders», σκηνοθεσία Roser Corella, παραγωγή Roser Corella, Ana Catalá, Moving Mountains Films (Γερμανία)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΚΚ

Στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμει:

fossils 607

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, στο ντοκιμαντέρ «Απολιθώματα» σε σκηνοθεσία Πάνου Αρβανιτάκη (Ελλάδα)

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα Docs in Progress. Το βραβείο απονέμεται στο project «54ο Δημοτικό Σχολείο» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Δήμητρας Κουζή – Ελλάδα (Kouzi Productions).


ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Την φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» απαρτίζουν οι Ανδρέας Βασιλείου (Μέλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Μπέτυ Κακλαμανίδου (Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ), Μαριάννα Λεονταρίδου (Μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Χρύσα Τζελέπη(Σκηνοθέτης-Παραγωγός)

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ

Ειδική μνεία απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «#γυναικεία ηδονή» σε σκηνοθεσία Μπάρμπαρα Μίλερ (Ελβετία, Γερμανία)


ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτίζεται από τους Κατερίνα Χριστοφιλίδου (Δημοσιογράφος), Λευτέρη Φυλακτό (Σκηνοθέτης), Δημήτρη Καραβέλλα (Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς)

soyalism 607

Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Σογιαλισμός» σε σκηνοθεσία Ενρίκο Παρέντι και Στέφανο Λιμπέρτι (Ιταλία)


ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απαρτίζεται από τους Κάρολιν Βάιντερ (Γερμανία), Ζίγκα Μπρντνικ (Σλοβενία), Γιάννη Τοτονίδη (Ελλάδα).

Το βραβείο FIPRESCI σε ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος απονέμεται στην ταινία «Συνήγορος» σε σκηνοθεσία Ρέιτσελ Λι Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές (Ισραήλ, Καναδάς, Ελβετία)

Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες 607

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Οταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου (Ελλάδα)


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

4 επίπεδα της ύπαρξης 607

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ «Τα 4 Επίπεδα της Υπαρξης» σε σκηνοθεσία Ηλιάνας Δανέζη (Ελλάδα)


ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτη ταινίας που προβάλλεται στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ και προωθεί μη στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου. Η φετινή επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τις Αντουανέττα Αγγελίδη, σκηνοθέτη, Λένα Ράμμου, MEDIA expert και Ρέα Βαλντέν, θεωρητικό κινηματογράφου.

female pleasure 607

Το βραβείο απονέμεται στην Μπάρμπαρα Μίλερ για το ντοκιμαντέρ «#γυναικεία ηδονή» (Ελβετία, Γερμανία)


ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID»

Το Mermaid Award είναι ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η φετινή επιτροπή αποτελείται από τους Ελιάνα Αμπραβανέλ, σκηνοθέτη, Μιγκέλ Ριμπέιρο, επιμελητή προγράμματος Doc Lisboa, Βλάνταν Πέτκοβιτς, δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου, διευθυντή προγράμματος του Kratkofil Plus IFF.

Irving Park 607

Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: «Ιρβινγκ Παρκ» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Ευαγγελίδη (Ελλάδα)

my father 607

Ειδική μνεία δόθηκε στο ντοκιμαντέρ: «Ο Μπαμπάς μου Είναι ο Αδελφός της Μαμάς μου» σε σκηνοθεσία Βαντίμ Ίλκοφ (Ουκρανία)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή αποτελείται από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαγδαληνή Καραμπάση, Ασπασία Αγγέλου, Ελένη Μπουρουτζήκα, Ευαγγελία Δαναδάκη, Γιάννη Κοζάρη, Αποστόλη Μουστάκα

Make the Economy Scream 607

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ **«Make the Economy Scream» σε σκηνοθεσία Aρη Χατζηστεφάνου (Ελλάδα)

fig house 607

Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Το Συκόσπιτο» του Πίτζι Καμπούρογλου (Ελλάδα)


Διαβάστε εδώ όλα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και σας μετέφερε όλα συνέβησαν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Περισσότερα για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:


ντοκιμαντέρ