Φεστιβάλ / Βραβεία

21ο ΦΝΘ | «Νορμάλ» είναι τα κορίτσια να παίζουν με κούκλες και τ' αγόρια πόλεμο

στα 10

Μ' έναν ελαφρύ διδακτισμό αλλά άφθονο, πικρό χιούμορ, η Ιταλίδα Αντέλε Τούλι μάς φέρνει αντιμέτωπους με το αναλλοίωτο πρόσωπο των φυλετικών στερεοτύπων.

21ο ΦΝΘ | «Νορμάλ» είναι τα κορίτσια να παίζουν με κούκλες και τ' αγόρια πόλεμο

Η Αντέλε Τούλι, που με το «Νορμάλ» έκανε πρεμιέρα στο Πανόραμα της φετινής Berlinale, παίζει βρώμικο παιχνίδι. Συνθέτει, παραθετικά, διαφορετικές μικρές σκηνές της καθημερινότητας. Με την κάμερά της απόλυτα σταθερή, παρατηρητική, ταυτισμένη με το βλέμμα του θεατή. Ο οποίος, ανυποψίαστος, θεωρεί, στην αρχή τουλάχιστον, ότι όλα όσα βλέπει είναι απολύτως νορμάλ. Μέχρι ν' αρχίσει ν' ανατριχιάζει.

Διαβάστε ακόμη: 21 ΦΝΘ | «The City and the City»: O Σύλλας Τζουμέρκας και ο Χρήστος Πασσαλής ετοιμάζονται ν' αναβιώσουν τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Ενα κοριτσάκι κοιτάζει την κάμερα όσο ένας κύριος, που δεν βλέπουμε παρά μόνο ακούμε, με φωνή μάλλον συγκαταβατική και λίγο γλοιώδη, του μιλά ενώ ετοιμάζεται να του τρυπήσει τ' αυτιά. «Μπράβο,» λέει η μαμά όταν επιτευχθεί το ζητούμενο. «Τώρα έγινες ίδια με μένα!» Ενας μπαμπάς προετοιμάζει τον μικροσκοπικό γιο του για κάτι που απαιτεί ειδική στολή και ψυχραιμία; Τι είναι; Αγώνας ταχύτητας μοτοσυκλετιστών, εξίσου μικροσκοπικών με τον πρώτο ήρωα. Η ταχύτητα είναι αγορίστικο ίδιον. Μια βιοτεχνία κατασκευάζει είδη νοικοκυριού. Σιδερώστρες, σίδερα, κουβάδες σφουγγαρίσματος. Πλαστικά, σε χρώματα ροζ ανοιχτό, ροζ σκούρο, μωβ. Είναι η σειρά παιχνιδιών για σωστά κοριτσάκια. Ποτέ για αγοράκια, αυτά έχουν πλαστικά όπλα για να παίζουν. Οι έφηβοι λιγουρεύονται τα μοντέλα που παλεύουν στη λάσπη. Τα κορίτσια που θα διαγωνιστούν στα καλλιστεία θέλουν κατά βάση να γίνουν εγκληματολόγοι. Το προπαρασκευαστικό μάθημα έγγαμου βίου για επικείμενες νύφες είναι έξτρα βοηθητικό: «Θεωρείστε το σύζυγό σας ως ένα ακόμα παιδί και, κυρίως, μην παραμελείτε ποτέ τον εαυτό σας!»

normal 607

Δεν είναι πως τα παραδείγματα της Τούλι είναι ακραία, αντιθέτως. Είναι βγαλμένα από τη ζωή, τη σημερινή, από τα στερεότυπα με τα οποία εμείς μεγαλώσαμε και που πεισματικά παραμένουν τα ίδια. Είναι, απλώς, που όταν τα βλέπεις βαλμένα στη σειρά, σοκάρεσαι από την καταστροφική ακρίβειά τους. Οι ήρωες του «Νορμάλ» είναι τόσο μακριά από το νορμάλ όσο η πραγματική ζωή από τη θεωρούμενη κανονικότητα. Κι αυτή η συνεχόμενη, επί 70 λεπτά, κομματιασμένη προσωπογραφία δείχνει ξεκάθαρα το πόσο βαθιά σφραγισμένος είναι ο κάθε θεατής με τη φυλετική τυποποίηση που στα λόγια μπορεί και να έχει αποτινάξει.

normal 607

Κι αν η Τούλι στις επιλογές της και στη ματιά της είναι ελαφρώς διδακτική - ειλικρινά, δεν φταίει το gay ζευγάρι που η τούρτα γάμου του είναι ένα τόσο κιτς λουλούδι στα χρώματα του ουράνιου τόξου - μέσα στην υπερβολή, ή στην ειρωνεία της, ζει η αλήθεια. Και παραπάνω: το τμήμα υπαίθριας γυμναστικής για μαμάδες με «όργανα» τα καρότσια των βρεφών τους αποδεικνύει το ανησυχητικό δεδομένο. Η επόμενη γενιά έχει ήδη φορέσει τις ετικέτες της.


Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Περισσότερα για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:


ντοκιμαντέρ