Φεστιβάλ / Βραβεία

21ο ΦΝΘ | Ο Μάρκο Γκαστίν καταγράφει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής «Μέχρι τη Θάλασσα»

στα 10

Στην Κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ όλοι περιμένουν κι από ένα θαύμα. Ο Μάρκο Γκαστίν βρίσκεται εκεί για να το αποτυπώσει.

21ο ΦΝΘ | Ο Μάρκο Γκαστίν καταγράφει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής «Μέχρι τη Θάλασσα»

Ντοκιμαντερίστας με πείρα κι ευαισθησία, ο Μάρκο Γκαστίν που γνωρίσαμε το 2004 με το «Μασσαλία, Κόρη Μακρινή» κάνει μια ταινία προσωπική: ταυτόχρονα για τον ίδιο και για τον καθένα.

Διαβάστε ακόμη: 21 ΦΝΘ | Ο «Κλειστός Φάκελος Χάμαρσκελντ» αποκαλύπτει το μεγαλύτερο σχέδιο εξόντωσης στην Ιστορία που ίσως και να μην συνέβη ποτέ

μέχρι τη θάλασσα 607

Στήνοντας τις κάμερές του, σταθερές και διακριτικές, στα δωμάτια ασθενών, τους διαδρόμους και τα γραφεία των γιατρών στο ΚΑΤ, περνά μήνες παρατηρώντας μικροσκοπικές κινήσεις και χειμαρρώδεις ψυχολογικές μεταπτώσεις στην Κλινική Φυσικής Αποκατάστασης, εκεί όπου η ζωή προσπαθεί να συνεχίσει με μικρά βήματα, μετά από μεγάλα δυστυχήματα.

μέχρι τη θάλασσα 607

Ο Γκαστίν επιλέγει τους ασθενείς ενός θαλάμου και φιλοξενείται στο σύμπαν τους. Οι άνδρες (μόνο άνδρες, προφανώς, για λόγους συμβατότητας με το συνεργείο), δίνουν τον αγώνα τους σε δυο άξονες. Τον σωματικό, με ασταμάτητες, επώδυνες, απαιτητικές φυσιοθεραπείες και ασκήσεις. Και τον ψυχολογικό, επιδιώκοντας το άπιαστο όνειρο που λέγεται «αποδοχή»: του τι συνέβη, του ότι μπορεί ποτέ ξανά να μην μπορέσουν να περπατήσουν, ή να σταθούν, ή να φτάσουν μόνοι τους «μέχρι τη θάλασσα».

μέχρι τη θάλασσα 607

Οσο μεταξύ των ασθενών του θαλάμου χτίζεται μια σχέση που μπορεί κανείς να συγκρίνει μόνο με την εγγύτητα συμπολεμιστών, γύρω τους τούς περιβάλει ένας άλλος κόσμος. Οι συγγενείς, οι πολύ κοντινοί τους άνθρωποι, γονείς, σύντροφοι, παιδιά, που, αν κανείς είναι τυχερός, έχουν την ψυχραιμία και την αγωνιστικότητα να μετατραπούν οι ίδιοι σε στυλοβάτη και σε φάρμακο. Και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που παίρνουν τον καίριο ρόλο του «προπονητή» για το επόμενο στάδιο ζωής, του εξομολογητή και του πιλότου, έτοιμου για μια απογοητευτική προσγείωση.

μέχρι τη θάλασσα 607

Οταν ο ασθενής πανηγυρίζει τρυφερά που τα ακροδάχτυλα του δεξιού ποδιού του ξαφνικά ανεβοκατεβαίνουν κατά χιλιοστά, στο συμβούλιο των γιατρών το χαμόγελο σβήνει: «μια ανεπαίσθητη κίνηση στα δάχτυλα δεν μας λέει κάτι.» Η πίστη συγκρούεται με τη λογική, η ελπίδα με το ρεαλισμό, η ζωή με το θάνατο και τις πολλές μορφές του. Ολα αυτά, ο Μάρκο Γκαστίν και η ομάδα του τα απορροφούν και τα μεταφέρουν στα μάτια και την ψυχή του θεατή, με τον πιο συγκινητικό τρόπο: αυτόν που δεν περιλαμβάνει ίχνος μελοδράματος.

μέχρι τη θάλασσα 607

Το «Μέχρι τη Θάλασσα» σίγουρα δεν είναι ένα... ελαφρύ ντοκιμαντέρ. Είναι όμως διαπεραστικό, οικείο και εξαιρετικά ευαίσθητο. Να το πεις αισιόδοξο; Απόλυτα, καθώς ο καθένας από τους ήρωες καταφέρνει να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα με τα δυο πόδια. Να το πεις πολιτικό; Σίγουρα, μια και μόνο έχοντας παρακολουθήσει το πείσμα του αγοριού που, έχοντας περάσει τα πάνδεινα, θα παραλάβει το πτυχίο του στην ορκωμοσία του, με το αμαξίδιο και θα χρειαστεί, με τη βοήθεια τριών ανθρώπων, ν' ανέβει τα επτά σκαλοπάτια για τη σκηνή, θέλεις να φωνάξεις από τη θέση σου, βάλτε μια ράμπα ρε παιδιά! Να το πεις και μια ιδέα ανοικονόμητο, αλλά χρειάζεται η διάρκεια της ταινίας για ν' αντιληφθείς τον αλλόκοτο ιδρυματισμό της αποθεραπείας. Και να το πεις και βαθιά ανθρώπινο, γιατί σε όλους μας ανήκει αυτή η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην τύχη και την ατυχία, την άρνηση και τη δύναμη, τη ζωή που ονειρευόμαστε κι εκείνη που, τελικά, καλούμαστε να ζήσουμε.

Trailer: As far as the Sea - Μέχρι τη Θάλασσα- Jusqu'à la Mer from Minimal Films (Athens) on Vimeo.


Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Περισσότερα για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:


ντοκιμαντέρ