Φεστιβάλ / Βραβεία

Oσκαρ 2018: Οι υποψηφιότητες

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες των 90ών Οσκαρ. Ποια ταινία συγκέντρωσε τις περισσότερες, ποιος σκηνοθέτης έμεινε εκτός από τα φαβορί, ποια ρεκόρ έσπασαν...

Flix Team
Oσκαρ 2018: Οι υποψηφιότητες

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Οσκαρ. Διαβάστε τη λίστα και δείτε αναλυτικά τις εκπλήξεις, τις ανατροπές, τα ρεκόρ και τις μεγάλες παραβλέψεις της Ακαδημίας...

Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή των βραβείων Οσκαρ

Πριν από λίγα λεπτά, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, Τεχνών κι Επιστημών ανακοίνωσε τις πολυαναμενόμενες οσκαρικές υποψηφιότητες για φέτος. Η 90η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας για εμάς) 4 Mαρτίου 2018 με παρουσιαστεί τον Τζίμι Κίμελ.

Ο Τζον Μπέιλι, Πρόεδρος της Ακαδημίας, δήλωσε στην εισαγωγή του ότι είναι πολύ περήφανος για την κινηματογραφική σοδειά της χρονιάς – «ταινίες που δεν είχαν μόνο ψυχαγωγική αξίας απλώς γιατους θεατές, αλλά μάς προκάλεσαν».

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις επιλογές των ψηφοφόρων της Ακαδημίας: ποιες ταινίες πήραν προβάδισμα, ποιες επιλογές ήταν αναμενόμενες, ποιες ήταν οι εκπλήξεις και τι ρεκόρ σημειώθηκαν.


Διαβάστε ακόμη: Χρυσά Βατόμουρα 2018: Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τις χειρότερες ταινίες της χρονιάς


Shape of Water 607

Οι υποψηφιότητες σε νούμερα

H «Μορφή του Νερού» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ήταν ο μεγάλος νικητής, κερδίζοντας συνολικά 13 οσκαρικές υποψηφιότητες (ανάμεσα στις οποίες και στις πεντάδες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σεναρίου, Α' Γυναικείου για τη Σάλι Χόκινς, Β' Γυναικείου για την Οκτάβια Σπένσερ και Β' Αντρικού για τον Ρίτσαρντ Τζένκινς)

Ακολούθησε η (μέχρι στιγμής υποτιμημένη στα βραβεία) «Δουνκέρκη» του Κρίστοφερ Νόλαν με 8 υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Ηχητικού μοντάζ και Μιξάζ).

7 υποψηφιότητες συγκέντρωσε ένα από τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς, οι «Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ στο Μιζούρι» του Μάρτιν ΜακΝτόνα - χάνοντας στην κατηγορία σκηνοθεσίας, αλλά διακδικώντας βραβεία στις πεντάδες Καλύτερης Ταινίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μουσικής, Μοντάζ, Α' Γυναικείου (για την επικρατέστερη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ) και με διπλή συμμετοχή στην κατηγορία Β' Ανδρικού (και ο πιθανός νικητής Σαμ Ρόκγουελ, αλλά κι ο Γούντι Χάρελσον είναι παρόντες στην πεντάδα).

Με 6 υποψηφιότητες κατεβαίνουν τα «Αόρατη Κλωστή» του Πολ Τόμας Αντερσον (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού για τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Β' Γυναικείου για τη Λέσλι Μάνβιλ, Μουσικής για τον Τζόνι Γκρίνγουντ των Radiohead και Ενδυματολογίας) και «Η Πιο Σκοτεινή Ωρα» (με επικρατέστερη φυσικά αυτή του Γκάρι Ολντμαν στο Α' Ανδρικό ρόλο).

Τo «Lady Βird» της Γκρέτα Γκέργουιγκ διεκδικεί Οσκαρ σε 5 κατηγορίες (αλλά σε αρκετά σημαντικές, θα τα δούμε αναλυτικά πιο κάτω), ισοφαρίζοντας το «Blade Runner 2049» του Ντενί Βιλνέβ που δηλώνει την παρουσία του σε 5 πεντάδες επίσης (με σημαντικότερη συμμετοχή αυτή στη διεύθυνση φωτογραφίας για τον Ρότζερ Ντίκινς).

Τέλος, με 4 υποψηφιότητες κατεβαίνουν στην οσκαρική κούρσα τα «Να Με Φωνάζεις Με Το Ονομά Σου», «Mudbound» και «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi», με 3 τα «Εγώ, η Τόνια», «Βaby Driver» και «Τρέξε!», ενώ το «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κατέληξε μόνο με δύο υποψηφιότητες – όσες, για να φανταστείτε, και τα «Πεντάμορφη και το Τέρας» και «Βικτώρια & Αμπντούλ».


10 σχόλια για τις οσκαρικές υποψηφιότητες 2018

Η επιβεβαίωση των φαβορί: Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο έχει κάνει την ταινία της χρονιάς (αυτό βέβαια, σύμφωνα με την πορεία των βραβείων μέχρι στιγμής, δεν του εγγυάται ότι θα φύγει και με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας) κι έχει το προβάδισμα στην σκηνοθεσία. Οι πρώτοι ρόλοι επιβεβαιώνονται (αν δεν σημειωθεί ανατροπή, οι Γκάρι Ολντμαν και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ πρέπει να κάνουν χώρο πάνω από το τζάκι τους για ακόμα ένα βραβείο). Το ίδιο και οι Β' ρόλοι (παρόντες και οι Σαμ Ρόκγουελ και Αλισον Τζάνεϊ). Οχι όλα είναι στη θέση τους: από το «Coco» στην κατηγορία animation, μέχρι το «Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι» στις τεχνικές κατηγορίες.

Οι περιπτώσεις της «Δουνκέρκης», της «Αόρατης Κλωστής» και του «Να Με Φωνάζεις Με Το Ονομά Σου»: Μία από τις καλύτερες (αντι)πολεμικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών. Ενας μεγάλος auteur. Ενα ποίημα. Η αναγνώριση στις υποψηφιότητες. Ομως πολύ φοβόμαστε ότι η κάμερα θα κόβει συνεχώς στους πικραμένους Κρίστοφερ Νόλαν, Πολ Τόμας Αντερσον, Λούκα Γκουαντανίνο, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Τίμοθι Σαλαμέ. Τρεις από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς δεν έχουν πολλές ελπίδες για μεγάλα βραβεία. Τουλάχιστον μάζεψαν υποψηφιότητες και σε σημαντικές κατηγορίες. Δεν μπορεί να πει το ίδιο κι ο (υποτιμημένος) Ντενί Βιλνέβ. Το «Blade Runner 2049» παίζει μπάλα στις τεχνικές κατηγορίες κυρίως. Ελπίζουμε να τα καταφέρει φέτος ο Ρότζερ Ντίκινς.

Οι μεγάλες εκπλήξεις: Το «The Disaster Artist» στο διασκευασμένο σενάριο και το «Eρωτας Μετ' Εμποδίων» (The Big Sick) στο πρωτότυπο σενάριο. Η αναγνώριση του Τζόρνταν Πιλ, του σκηνοθέτη του «Τρέξε!» που γίνεται ο πέμπτος μαύρος σκηνοθέτης στην ιστορία που προτείνεται για Οσκαρ Σκηνοθεσίας. Η απουσία του Μάρτιν ΜακΝτόνα από την κατηγορία της σκηνοθεσίας (τι ακριβώς δεν άρεσε στους ψηφοφόρους, ο τρόπος που σκηνοθέτησε τους ηθοποιούς του ή ο τρόπος με τον οποίο χορογράφησε το πρωτότυπο σενάριο του;) Η επικράτηση του «Mudbound» της Nτι Ρις (αν και η ίδια δεν τρύπωσε στην πεντάδα σκηνοθεσίας). Το «Baby Driver», έστω στις τεχνικές κατηγορίες. Η ωραία εισβολή της Λέσλι Μάνβιλ στο Β' Γυναικείο Ρόλο για την «Αόρατη Κλωστή» και η ισόποση απογοήτευση για την παράλειψη της Βίκι Κρίπς από την ίδια ταινία στο Α' Γυναικείο Ρόλο. Μιλώντας για ρόλους: Αρμι Χάμερ, θα σε λέμε με το όνομά σου.

The Florida Project: Η αδικία της χρονιάς. Η ταινία που έμοιαζε να τρέχει γοργά προς το οσκαρικό κόκκινο χαλί, από την πρεμιέρα της στις Κάννες, έχασε έδαφος και τελικά σνομπαρίστηκε περισσότερο από κάθε μία άλλη. Μόνο μία υποψηφιότητα κι αυτή μάλλον θα μείνει μόνο υποψηφιότητα: ο υπέροχος Γουίλεμ Νταφόε στο Β' Ανδρικό δεν φαίνεται να ανατρέπει το φαβορί Σαμ Ρόκγουελ.

Στίβεν Σπίλμπεργκ, φέτος δεν σε αγαπάνε: Μάς κάνει εντύπωση το σνομπάρισμα στο «The Post» - μία στιβαρή, ναι παραδοσιακή, αμερικανική ταινία. Ειδικά αν κανείς σκεφτεί ότι πριν λίγα χρόνια, το «Spotlight» είχε κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Φέτος, το αντίστοιχο, αλά «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου», δείγμα πολιτικού αμερικανικού κινηματογράφου δεν καταφέρνει να περάσει ούτε στην κατηγορία σκηνοθεσίας (προσωπική σφαλιάρα στον Σπίλμπεργκ), ούτε στο σενάριο, ούτε στο Α' Ανδρικό.

Meryl For President: Η πρωταγωνίστρια του «The Post» όμως, η μεγάλη κυρία του σινεμά, σπάει ακόμα μια φορά το (δικό της) ρεκόρ. 21Η υποψηφιότητα – κυρίες και κύριοι, βαθιά υπόκλιση στη Μέριλ Στριπ.

Politics Ο Κρίστοφερ Πλάμερ ήταν αναμφισβήτητα καλός στο «Ολα τα Λεφτά του Κόσμου» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Ομως, ο ηθοποιός που αντικατέστησε, όπως αντικατέστησε, τον Κέβιν Σπέισι, δεν βρίσκεται στην κατηγορία γιατί κατάφερε έναν άθλο μέσα σε 9 μέρες γυρίσματος. Αλλά γιατί θέλουν να δώσουν ένα ηχηρό χαστούκι στον αποδιοπομπαίο τράγο του συστήματος (βλ. Κέβιν Σπέισι). Οπως και η πλήρης απουσία του Γούντι Αλεν από τις υποψηφιότητες. Κι αν όλοι πιστεύουν ότι δεν άξιζε ο ίδιος ή η ταινία, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Bιτόριο Στοράρο στο «Wonder Wheel» δεν ήταν από τις τρεις καλύτερες της χρονιάς.

Επίσης, τα περισσότερα κινηματογραφικά sites αναφέρουν την παράλειψη του Τζέιμς Φράνκο απο την κατηγορία Α' Ανδρικού Ρόλου, ως άμεσο #TimesUp χτύπημα. Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που στοχοποιούν τον πρωταγωνιστή του «The Disaster Artist» προέκυψαν την επόμενη μέρα των Χρυσών Σφαιρών (8 Ιανουαρίου). Πρόλαβαν να επηρεαστούν οι οσκαρικοί ψηφοφόροι μέσα σε τέσσερις ημέρες - η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφο των Οσκαρ ήταν 12η Ιανουαρίου; Θεωρούμε αρκετά τραβηγμένη αυτή τη θεωρία. Περισσότερο πιστεύουμε ότι επικράτησε ο συνηθισμένος κανόνας: όσοι κερδίζουν στην κατηγορία κωμωδίας στις Σφαίρες, δεν σημαίνει ότι έχουν ελπίδες στα Οσκαρ.

Girl Power: Ολη η κριτική για την απουσία των γυναικών από την κατηγορία σκηνοθεσίας απέδωσε. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ βρίσκεται στην πεντάδα των σκηνοθετών ως η πέμπτη γυναίκα που το καταφέρνει στην ιστορία.. Δεν θεωρούμε ότι έχει βασικές ελπίδες, αλλά κάτι είναι κι αυτό. Μαζί της το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ, η Ρέιτσελ Μόρισον γίνεται η πρώτη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίες που προτείνεται ποτέ για Οσκαρ.

Tα ρεκόρ: Εκτός από τη Στριπ και την Μόρισον σημειώθηκαν κι άλλα. O Tζον Γουίλιαμς απογειώνεται στη σφαίρα του οσκαρικού μύθου πλέον: 51η υποψηφιότητα και ο μόνος εν ζωή καλλιτέχνης (υπάρχει κι ο Γουολτ Ντίσνεϊ με 59) που έχει καταφέρει να φτάσει ένα τέτοιο νούμερο. Ο Τζόρνταν Πιλ είναι ο 5ος αφροαμερικανός που βρίσκεται υποψήφιος για Οσκαρ στην κατηγορία σκηνοθεσίας. Η Ντι Ρις είναι η πρώτη αφοραμερικανή γυναίκα που βρίσκεται υποψήφια για Οσκαρ Σεναρίου. Το «Τρέξε!» είναι η δεύτερη μόλις ταινία, στην Ιστορία της Ακαδημίας, που μπαίνει στην οσκαρική κούρσα για το μεγάλο βραβείο, όταν βγήκε στις αίθουσες Φεβρουάριο (οι οσκαρικές ταινίες κυκλοφορούν φθινόπωρο, ώστε να είναι φρέσκιες στο μυαλό των ψηφοφόρων).

«Η Ψυχή και το Σώμα» Μπορεί «Το Τετράγωνο» του Ρούμπεν Εστλουντ να παραμένει το φαβορί και ο Φατίχ Ακίν με το «In the Fade» να μην κατάφερε να περάσει στην πεντάδα ξενόγλωσσης τανίας, αλλά να η ευχάριστη ανατροπή: το λυρικό ποιήμα της Ιλντικο Ενιέντι, η Νο1 ταινία του Flix για το 2018, κερδίζει δικαιωματικά μία θέση στην τελική οσκαρική ευθεία.


Διαβάστε αναλυτικά τις υποψηφιότητες των 90ών Οσκαρ σε όλες τις κατηγορίες:

The Shape of Water 607

Καλύτερη Ταινία

H Μορφή του Νερού
Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Lady Bird
Τρέξε!
Δουνκέρκη
Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου
The Post: Απαγορευμένα Μυστικά
H Πιο Σκοτεινή Ωρα
Αόρατη Κλωστή


Christopher Nolan 607

Σκηνοθεσία

Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο για τo H Μορφή του Νερού
Γκρέτα Γκέργουιγκ για το Lady Bird
Τζόρνταν Πιλ για το Τρέξε!
Πόλ Τόμας Αντερσον για την Αόρατη Κλωστή
Κρίστοφερ Νόλαν για τη Δουνκέρκη


The Darkest Hour 607

Α Ανδρικός Ρόλος

Γκάρι Ολντμαν για το H Πιο Σκοτεινή Ωρα
Ντάνιελ Ντέι Λιούις για την Αόρατη Κλωστή
Τίμοθι Σαλαμέ για το Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου
Ντάνιελ Καλούγια για το Τρέξε!
Ντένζελ Γουάσινγκτον για το Roman J. Israel, Esq.


Three Billboards 607

Α Γυναικείος Ρόλος

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Μάργκο Ρόμπι για το Εγώ, η Τόνια
Μέριλ Στριπ για το The Post: Απαγορευμένα Μυστικά
Σίρσα Ρόναν για το Lady Bird
Σάλι Χόκινς για το H Μορφή του Νερού


Three Billboards 607

Β Ανδρικός Ρόλος

Σαμ Ρόκγουελ για το Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Γουίλεμ Νταφόε για το The Florida Project
Γούντι Χάρελσον για το Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Ρίτσαρντ Τζένκινς για το H Μορφή του Νερού
Κρίστοφερ Πλάμερ για το Ολα τα Λεφτά του Κόσμου


Ι, Tonya 607

Β Γυναικείος Ρόλος

Αλισον Τζάνεϊ για το Εγώ, η Τόνια
Λόρι Μέτκαλφ για το Lady Bird
Οκτάβια Σπένσερ για το H Μορφή του Νερού
Μέρι Τζ. Μπλάιτζ για το Mudbound
Λέσλι Μάνβιλ για την Αόρατη Κλωστή


Coco 607

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Τhe Boss Baby
The Breadwinner
Coco
Φερδινάνδος
Loving Vincent


Revolting Rhymes 607

Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων σχεδίων

Lou
Dear Basketball
Revolting Rhymes
Negative Space
Garden Party


the disaster artist 607

Διασκευασμένο Σενάριο

Τζέιμς Αϊβορι για το Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου
Ααρον Σόρκιν για το Molly’s Game
Σκοτ Νιουστάντερ και Μάικλ Χ. Γουέμπερ για το The Disaster Artist
Ντι Ρις και Βέρτζιλ Γουίλιαμς για το Mudbound
Σκοτ Φρανκ, Τζέιμς Μάνγκολντ, Μάικλ Γκριν για το Logan


Get out 607

Πρωτότυπο Σενάριο

Μάρτιν ΜακΝτόνα για το Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Γκρέτα Γκέργουιγκ για το Lady Bird
Τζόρνταν Πιλ για το Τρέξε!
Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Βανέσα Τέιλορ για το H Μορφή του Νερού
Εμιλι Β. Νόρτον και Κουμάιλ Ναντζιάνι για το Ερωτας Μετ’ Εμποδίων


Blade Runner 2049 607

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Ρότζερ Ντίκινς για το Blade Runner 2049
Χόιτε βαν Χόιτεμα για τη Δουνκέρκη
Νταν Λόστσεν για το H Μορφή του Νερού
Μπρούνο Ντελμπονέλ για το H Πιο Σκοτεινή Ωρα
Ρέιτσελ Μόρισον για το Mudbound


visages villages 607

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

Abacus: Small Enough to Jail
Faces Places
Icarus
Last Men in Aleppo
Strong Island


Edith + Eddie

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Heroin(e)
Edith+Eddie
Knife Skills (Thomas Lennon)
Traffic Stop
Heaven Is a Traffic Jam on the 405


The Silent Child

Μικρού μήκους ταινία

The Eleven O'Clock
The Silent Child
My Nephew Emmett
DeKalb Elementary
Watu Wote: All of Us


On Body and Soul 607

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Μια Φανταστική Γυναίκα του Σεμπάστιαν Λέλιο (Χιλή)
The Insult του Ζιάντ Ντουεϊρί (Λίβανος)
Χωρίς Αγάπη του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία)
Η Ψυχή και το Σώμα της Ιλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)
Το Τετράγωνο του Ρούμπεν Εστλουντ (Σουηδία)


Three Billboards 607

Μοντάζ

Δουνκέρκη
H Μορφή του Νερού
Εγώ, η Τόνια
Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Baby Driver


The shape of water 607

Ηχητικό Μοντάζ

H Μορφή του Νερού
Δουνκέρκη
Blade Runner 2049
Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi
Baby Driver


Baby Driver 607

Μίξη Ηχου

H Μορφή του Νερού
Δουνκέρκη
Blade Runner 2049
Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi
Baby Driver


Blade Runner 2049 607 2

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

H Μορφή του Νερού
Δουνκέρκη
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
Blade Runner 2049
H Πιο Σκοτεινή Ωρα


Dunkirk 607

Μουσική

Οι Τρεις Πινακίδες Εξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι
Δουνκέρκη
H Μορφή του Νερού
Αόρατη Κλωστή
Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi


the greatest showman 607

Τραγούδι

Remember Me από το Coco
This is Me από το The Greatest Showman
Mighty River από το Mudbound
Stand up for Something από το Marshall
The Mystery of Love από το Να Με Φωνάζεις Με το Ονομά Σου


Wonder 607

Μακιγιάζ και κομμώσεις

Βικτώρια & Αμπντούλ
H Πιο Σκοτεινή Ωρα
Θαύμα


Beauty and the Beast 607

Κοστούμια

«Αόρατη Κλωστή»
Η Πεντάμορφη και το Τέρας
H Πιο Σκοτεινή Ωρα
Βικτώρια & Αμπντούλ
H Μορφή του Νερού


Kong: Skull Island 607

Ειδικά Εφέ

Blade Runner 2049
Φύλακες του Γαλαξία 2
Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση
Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi
Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου


H 90ή Απονομή των Βραβείων Οσκαρ θα γίνει στο Dolby Theater του Χόλιγουντ στις 4 Μαρτίου με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ. Στην Ελλάδα θα μεταδοθεί ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV


Το Flix καταγράφει στην ειδική ενότητα «Οσκαρ 2018» την οσκαρική κούρσα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βραβεύσεις των επαγγελματικών σωματείων, τις τελευταίες προβλέψεις και τα trivia που θα οδηγήσουν στην 90ή τελετή των βραβείων Οσκαρ