Buzz

Best of 2020: H χρονιά που το καλό θριάμβευσε εναντίον του κακού Ντόναλντ Τραμπ

στα 10

Μέσα σε μια σκοτεινή χρονιά από όλες τις απόψεις, η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της Αμερικής, ήταν ίσως το πιο αισιόδοξο και αναζωογονητικό μήνυμα που χρειάζονταν ολόκληρος ο πλανήτης.

Best of 2020: H χρονιά που το καλό θριάμβευσε εναντίον του κακού Ντόναλντ Τραμπ

Το 2020 θα μπορούσε να ήταν μια χρονιά που θα λέγαμε πως το κακό έδειχνε να είχε κερδίσει, οι (υπερ)ήρωες να δοκιμάζονται, με αρκετές απώλειες, σε κάθε μάχη που βρίσκεται μπροστά τους, αλλά πάντα, μέχρι και το μεγάλο φινάλε, δεν σταματά να υπάρχει στις καρδίες όλων μας εκείνη η ελπίδα πως το καλό θα θριαμβεύσει και ο μεγάλος κακός θα γονατίσει νικημένος.

Πέρα από την όποια πανδημία, ένας από αυτούς τους κακούς θα μπορούσε να ήταν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια, και κυρίως φέτος, άφησε την χώρα του να είναι έρμαιο των καταστάσεων για χάρη εντυπωσιασμού και μόνο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τον εγωισμό του και την τεράστια ματαιοδοξία του (ας μην ξεχνάμε το πως ο ίδιος «μεταμορφώθηκε» ως Thanos για την προεκλογική του καμπάνια).


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Πριν γίνει (ο πιο μισητός;) Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένα αστέρι της show biz με το Χόλιγουντ να φαίνεται πως είχε στρώσει, κατά κάποιον τρόπο, τον δρόμο στην Προεδρία του ανεβάζοντας την δημοτικότητά του.


Αλλά οι καιροί, και το status quo, του Χόλιγουντ αλλάζουν πολύ εύκολα και όπως βοήθησε στο να ανέβει ο Τραμπ στην κορυφή της δημοσιότητας, έτσι και τώρα βοήθησε να τον ρίξει στα τάρταρα. Η αρχή έγινε με τον Κρις-Captain America-Εβανς o οποίος φέτος αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα δίνει στους επισκέπτες του πληροφορίες για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα και την κοινή γνώμη, όπως το μεταναστευτικό, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση ή η οικονομία μέσα από κείμενα αλλά και μια σειρά βίντεο του ενός λεπτού στα οποία οι ίδιοι οι πολιτικοί θα μιλούν για τα συγκεκριμένα θέματα σε συνεντεύξεις που κάνει ο ίδιος ο Κρις Εβανς. Σε μια χρονιά όπου ο Πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να παραπληροφορήσει τους πάντες με αναρτήσεις στο twitter που δυναμιτίζουν την κοινή γνώμη, διαδίδουν fake news, υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο την ατζέντα του, αυτή η προσπάθεια του Κρις Εβανς μοιάζει σαν όαση μπροστά σε όλα αυτά.

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: O Κρις Εβανς θέλει να βοηθήσει τους αμερικάνους να καταλάβουν την πολιτική πραγματικότητα του σήμερα

Η μάχη συνεχίστηκε φυσικά και στην φετινή 92η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με τον Μπραντ Πιτ, τον νικητή του Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο… Χόλιγουντ», να σχολιάζει στον ευχαριστήριο λόγο του την παραπομπή του Τραμπ (και ειδικά στον φρουρό του, Τζον Μπόλτον, στον οποίο αρνήθηκαν να καταθέσει), λέγοντας πως «μου είπαν ότι έχω μόλις 45 δευτερόλεπτα εδώ πάνω, που είναι 45 δευτερόλεπτα περισσότερα απ' όσα η Γερουσία έδωσε στον Τζον Μπόλτον αυτήν την εβδομάδα. Σκέφτομαι ότι ο Κουέντιν ίσως κάνει μια ταινία γι' αυτό - όπου στο τέλος, οι ενήλικες θα κάνουν το σωστό.»


Φυσικά κι ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει τη μεγάλη νίκη της ταινίας του Μπονγκ Τζουν-χο «Παράσιτα» στα Οσκαρ λέγοντας πως «πόσο χάλια ήταν τα Οσκαρ φέτος. Εσείς τα είδατε; Ο νικητής είναι... μια ταινία από τη Νότια Κορέα. Τι στο διάολο ήταν αυτό; Εχουμε αρκετά προβλήματα με τη Νότια Κορέα στο εμπόριο. Και από πάνω, τους δίνουμε και το Οσκαρ της Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς; Ηταν καλή; Δεν ξέρω. Μπορείτε να φέρετε πίσω το "Οσα Παίρνει ο Ανεμος" παρακαλώ; Τόσες καλές ταινίες κι ο νικητής είναι από τη Νότιο Κορέα.» Οσο αφορά τα σχόλια του Μπραντ Πιτ δήλωσε πως «δεν ήμουν ποτέ θαυμαστής του. Σηκώθηκε και είπε κάτι εξυπνάδες. Είναι ένας μικρός εξυπνάκιας.»

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει τα «Παράσιτα» (ούτε τον Μπραντ Πιτ)

Ενας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του Τραμπ είναι και ο Σάσα Μπαρον Κόεν, ο οποίος φέτος, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Borat 2», και σε ένα ίσως από τα πιο τρομαχτικά στιγμιότυπά της, όπου δείχνει ίσως και το πραγματικό σημερινό πρόσωπο της Αμερικής, μεταμφιεσμέστηκε σαν χίλμπιλι τραγουδιστής φολκλόρ μπάντας που διασκέδαζε το πλήθος ακροδεξιάς μιλιταριστικής οργάνωσης («Washington State Three Percenters») κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης/διαμαρτυρίας (March For Our Rights 3), και τους έβαλε να τραγουδήσουν ένα αρκετά προκλητικό τραγούδι μαζί του, στο οποίο αναφέρονται διάφορα ονόματα «εχθρών» των αμερικάνων ακροδεξιών (από τον Ομπάμα και τη Χίλαρι, μέχρι τους («you-know-whos») Εβραίους ή τον Δρ. Φάουτσι και άλλους «που φοράνε μάσκες») και μετέπειτα ακολουθεί η ερώτηση «τι να τους κάνουμε;» - «Inject them with “the Wuhan Flu”» ή «chop ‘em up like the Saudis do?» Κάποια στιγμή ακούγεται και τι πρέπει να κάνει η Αμερική στην Ασία γιατί μετέδωσε στον κόσμο κορονοϊό: «nuke ‘em up like we used to do».


Ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να σχολιάσει τον ίδιο τον Μπαρον Κόεν, μετά την κυκλοφορία της ταινίας και το σκάνδαλο που προκλήθηκε με την επίμαχη σκηνή όπου πρωταγωνιστεί ο δικηγόρος του, Ρούντι Τζουλιάνι και μια «15χρονη» λέγοντας πως «είναι ένας κάλπικος τύπος. Και δεν τον βρίσκω αστείο. Για μένα είναι ένα φρικιό. Χρόνια πριν, είχε προσπαθήσει να με εξαπατήσει ως Ali G. Και ήμουν ο μόνος που αρνήθήκα να παίξω το παιχνίδι του.»

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ είπε τον Σάσα Μπαρόν Κοέν φρικιό!

Σε μια αναπάντεχη ανατροπή, την οποία την λες και karma is a bitch, τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό και το Χόλιγουντ κάνει το twitter να πάρει φωτιά τρολάροντας τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. που δεν πίστεψε ποτέ στην επικίνδυνη επέκταση της νόσου Covid-19 και δεν έπαιρνε προφυλάξεις.

Ολα αυτά έμοιαζαν σαν μικρές, αλλά σημαντικές νίκες, για το στρατόπεδο των ηρώων, κάτι που έδινε σε όλους μεγαλύτερη ίσως αισιοδοξία για την τελική μεγάλη μάχη η οποία πλησίαζε ολοένα και περισσότερο. Ετσι και λίγο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Μαρκ Ράφαλο παροτρύνει το Χόλιγουντ να γδυθεί και να εξηγήσει στους ψηφοφόρους τι σημαίνει «naked ballot» για να πείσουν τον αμερικανικό λαό να ψηφίσει, ενώ ο Τζεφ Ντάνιελς απευθύνεται με σοβαρό, μεστό, συγκινητικό λόγο στους συμπολίτες του και επικαλείται του εργασιακού ήθους τους: αυτός ο Πρόεδρος πρέπει να φύγει. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί Χάρισον Φορντ και Μαρκ Χάμιλ στέλνουν μηνύματα κατά του Τραμπ!

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε με αγωνία την εκλογική αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζον Μπάιντεν, μια αναμέτρηση που έμελλε να εξελιχθεί τόσο σε μια πραγματική τιτανομαχία όσο και σε έναν τεράστιο πόλεμο νεύρων. Το Χόλιγουντ παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την εκλογική αυτή μάχη, η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις μέρες, και κατά την διάρκειά της έκανε τον μισό (αν όχι ολόκληρο) αμερικάνικο λαό αλκοολικό από την αγωνία. Και το twittάρει.

Διαβάστε εκείνη την είδηση εδώ: Election Anxiety? Τα πιο αστεία tweets του Χόλιγουντ απέναντι στο θρίλερ των εκλογικών αποτελεσμάτων




Ακόμα και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει» – Βίκτωρ Ουγκό

Το θρίλερ κάποια στιγμή τελειώνει και ο Τζον Μπάιντεν αναδεικνύεται ο 46ο Προέδρος των ΗΠΑ, με την δήλωση «Απολύθηκες» που απευθύνεται στον Ντόναλντ Τραμπ - ο οποίος θα επιμείνει στην αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων - και η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος (Καμάλα Χάρις) μονοπωλούν τα μηνύματα της ανακούφισης και της ευτυχίας.

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η αγαπημένη ταινία του Τζο Μπάιντεν. Το λες και ταιριαστό...

Αυτή η δήλωση του Βίκτωρ Ουγκό είναι ίσως και το μότο της φετινής χρονιάς, αλλά και το μήνυμα αισιοδοξίας για την χρονιά που ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να ξεκινήσει. Στην αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού, το καλό πάντα βρίσκει τον τρόπο να θριαμβεύσει, κάτι που, αν μη τι άλλο, φέτος αποδείχτηκε ίσως με τον πιο περίτρανο τρόπο.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


Περισσότερα Best of 2020


Flix Best of 2020: Η χρονιά (που δεν ήταν μόνο) covid. Διαβάστε, δείτε, χαζέψτε, θυμηθείτε, με τον απολογισμό του Flix για το 2020