Industry

Best of 2020: Η χρονιά που το box office της Κίνας ξεπέρασε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

στα 10

Μπορεί να φταίει η πανδημία, αλλά φταίει μόνο η πανδημία;

Best of 2020: Η χρονιά που το box office της Κίνας ξεπέρασε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Ο Οκτώβρης του 2020 είναι ένας μήνας που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία θα θυμάται για χρόνια. Εν μέσω μιας σκληρής ρητορικής εναντίον της Κίνας από τον Πρόεδρο της Αμερικής κι ενός εντυπωσιακού ανταγωνισμού σε κάθε επίπεδο, οι συνολικές εισπράξεις των κινηματογραφων της ασιατικης χώρας, ξεπέρασαν αυτά των αμερικανικών.

Ναι, η πλειοψηφία των αιθουσών της Αμερικής δεν λειτουργούσαν στο μεγαλύτερο μέρος του 2020, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις αίθουσες της Κίνας που ήταν κλειστές από τον Ιανουάριο -αφού η πανδημία ξεκίνησε πρώτα από εκεί- μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού. Εντούτοις με την χώρα να έχει αποφύγει ουσιαστικά το δεύτερο κύμα και τις αίθουσες να λειτουργούν πλέον κανονικά, η απόσταση των εισπράξεων μεταξύ των δύο χωρών μόνο μεγάλωνε.


Βest of Αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2020;


chinese box office 607

Μπορεί οι ειδικοί των αριθμών να υποστηρίζουν ότι αυτή η πρώτη θέση είναι συγκυριακή, η αλήθεια είναι πως δεν είναι μονο η πανδημία που παίζει ρόλο σε αυτή την αλλαγή. Εχει να κάνει με τον αριθμό των αμερικανικών blockbuster που βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις κινεζικές αίθουσες, με τις συνήθειες των κατοίκων της χώρας και ειδικά των μεγάλων πόλεων, αλλά και με την όλο και πιο συχνή παρουσία ντόπιων ταινιών στην κορυφή του πίνακα των εισιτηρίων.

chinese box office 607

Η Κίνα εδώ και χρόνια χτίζει το δικό της «Χόλιγουντ», δίνοντας όλο και περισσότερο έμφαση σε ταινίες που ποντάρουν στο θέαμα, στην συγκίνηση, στην δημιουργία ταινιών γεγονότων, παίρνοντας την συνταγή από τα αμερικανικά blockbuster και προσαρμόζοντάς την στην ψυχοσύνθεση του κοινού της. Και με τον πληθυσμό της χώρας να είναι πολλαπλάσιος αυτού της αμερικής και τις ταινίες της να γίνονται ελκυστικές κι εκτός των συνόρων της -ακόμη και στο κοινό του Netflix- ίσως η εξαίρεση της φετινής χρονιάς, να μην είναι τελικά εξαίρεση.