Φεστιβάλ / Βραβεία

To 59o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Μέρα 7η

στα 10

Η ομάδα του Flix στη Θεσσαλονίκη επιλέγει όλα όσα ξεχώρισαν την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, έβδομη ημέρα του 59ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Flix Team
To 59o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix | Μέρα 7η

Η ομάδα του Flix στο 59o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι οι Λήδα Γαλανού, Πόλυ Λυκούργου, Μανώλης Κρανάκης, Θοδωρής Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Ρόμπυ Εκσιέλ και Τάσος Χατζηευφραιμίδης.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.


Romain

Ο Ρομέν Γαβράς είναι μαμάκιας και το δηλώνει!

Η νέα ταινία του Ρομέν Γαβράς, «Ο Κόσμος σου Ανήκει», είναι ένα υπέροχα ποπ κι ευαίσθητο, πληθωρικό crime movie: ο κεντρικός ήρωας, ο Φαρές του Καρίμ Λεκλού, είναι ένας χαμηλών τόνων 35χρονος μικροαπατεώνας, που προσπαθεί να ξεφύγει από τον υπόκοσμο και, κυρίως, από την ασφυκτική αγκαλιά της σαρωτικής μαμάς του, που υποδύεται η Ιζαμπέλ Ατζανί. Ο Ρομέν Γαβράς εξήγησε με άνεση στο Flix την αναφορά στη δική του σχέση με τη μητέρα του, Μισέλ Ρέι-Γαβρά: «Είπα στον Καρίμ Λεκλού να παίζει σαν να είναι ένας άντρας από μια κανονική, σοβαρή ταινία, που προσπαθεί να ξεφύγει από μια πολύ χαζή γκανγκστερική ταινία. Αυτή ήταν η σκηνοθετική οδηγία μου. Είναι μια ταινία ενηλικίωσης, ο Φαρές θέλει να πετάξει από πάνω του το φορτίο της μητέρας του. Κι ίσως εκείνος το καταφέρνει, εγώ δεν το έχω καταφέρει ακόμα, η μαμά μου είναι πάντα πολύ παρούσα στη ζωή μου. Είδε την ταινία, της άρεσε, στο τέλος με ρώτησε αν ήθελα να μου φέρει ένα εκλέρ φυστίκι...». Λ.Γ.


Που 'σαι Θανάση;

Uan;ash

Δεν έχουμε δει το Νο1, θα είναι πρόβλημα; [Screenshot τίτλων των ελληνικών ταινιών που βρίσκονται στο viewing room της Αγοράς] Π.Λ.


H Θεοδώρα Τζήμου

Τζήμου

Σε μία από τις προβολές της νέας ταινίας της Στέλλας Θεοδωράκη «Ελεύθερο Θέμα», στην οποία πρωταγωνιστεί, αυτή είναι η ακατάμαχητα γοητευτική κινηματογραφική εικόνα της Θεοδώρας Τζήμου εντός και εκτός οθόνης. M.K.


Κατανόηση κι επανάσταση

Gulity

«Για μένα αυτή είναι μία ιστορία “κατανόησης κι επανάστασης”. Το ξέρω, οι όροι σας φαίνονται αντικρουόμενοι αλλά δεν είναι. Ο ήρωάς μου έχει ενσυναίσθηση, θέλει να βοηθήσει, η δυναμική του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως εξεγείρεται απέναντι σ' ένα σύστημα κανονισμών που τον εμποδίζουν και τον καθυστερούν. Είναι ένας γεμάτος κατανόηση επαναστάτης. Τελικά, για μένα, σημασία έχει να ακούς. Μη μιλάς, μην αντιδράς, άκου πρώτα. Είσαι εκεί για να ακούς...» Ο Γιάκομπ Σέντεργκρεν, πρωταγωνιστής στο καταπληκτικό «Ο Ενοχος» εξηγεί στο Flix την «ενοχή» του ήρωά του. Π.Λ.


Kalids

Τouch of Spice

Στο open space του καφέ/πολυχώρου «Υψιλον», ο σεφ Βασίλης Καλλίδης με την εθελοντική βοήθεια καλεσμένων του φεστιβάλ και της Αγοράς, μαγείρεψε live παραδοσιακά πιάτα της πόλης. Δεν ξέρουμε τι ήταν πιο ζεστό – το γέλιο του ή η μαμαδίστικη, μυρωδάτη φασολάδα του. Π.Λ.


O Θοδωρής Αντωνιάδης

Αντωνιάδης

Στο ντεμπούτο του Γιάννη Λαπατά «Στη Δεξιά Τσέπη του Ράσου» υποδύεται ένα μοναχό που επαναπροσδιορίζει τη... μοναξιά του, με τη βοήθεια ενός νεογέννητου κουταβιού - διασκευή της ομότιτλης νουβέλας του Γιάννη Μακριδάκη. Είναι αφοπλιστικός, συγκινητικός, απλός, ένας ηθοποιός που θέλουμε να βλέπουμε πιο συχνά στο σινεμά. Μ.Κ.


Με Λοβ από την Ινδία

Maya 607

Στο «Maya», μετά «Το Μέλλον» και την κρίση ταυτότητας του χαρακτήρα της Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μία Χάνσεν-Λοβ επιστρέφει στο σύμπαν της νιότης και των προβλημάτων των συνομήλικών της για να διηγηθεί την ιστορία ενός πολεμικού ανταποκριτή, ο οποίος έχοντας επιβιώσει από ομηρία τζιχαντιστών αναζητά τον εαυτό του στη χώρα όπου πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι των παιδικών του χρόνων, την Ινδία. Η Λοβ επιμένει ρομερικά, παρατηρεί τους ήρωές της χωρίς να νιώθει την ανάγκη να αποτυπώσει με το ζόρι ξεσπάσματα και εντάσεις, αποφεύγει την τουριστική ματιά και εξερευνά τον ψυχισμό με υπομονή και διακριτικότητα, μόνο που αυτή τη φορά δεν αποδεικνύεται όσο ενδοσκοπική μας έχει συνηθίσει αλλά ούτε και συναισθηματικά πλούσια, καθώς το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει υποτονικό και χωρίς πραγματική εσωτερική ένταση. Ωστόσο η συνεχής προσπάθειά της να αποτυπώνει ήρωες σε συνεχή αναζήτηση του εαυτού τους παραμένει αξιέπαινη, απλά αυτή την φορά η αναζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιον αξιομνημόνευτο προορισμό. Δ.Δ.


Το Φιλί

Θεσσαλονίκη 2018

Εξω από τις αίθουσες, πέρα από τη μεγάλη οθόνη, το κινηματογραφικό κάδρο συνεχίζεται... Π.Λ.


To 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βλέμμα του Flix.gr


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.