Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2016: Το «Μπάχαλο» του Καρλ Λεμιέ είναι ένα post-rock φιλμ που βλέπεται δυνατά

στα 10

Μέλος των Godspeed You! Black Emperor, o πειραματικός Καναδός Καρλ Λεμιέ παραδίδει την πρώτη του ταινία: ένα υβρίδιο ανάμεσα στο δράμα, την ποίηση και σε αυτό που θα έμοιαζε μια ποστ-ροκ ταινία.

Θεσσαλονίκη 2016: Το «Μπάχαλο» του Καρλ Λεμιέ είναι ένα post-rock φιλμ που βλέπεται δυνατά

Oταν μαφιόζοι της περιοχής πιάνουν τον 27χρονο μουσικό Βενσάν να κλέβει ναρκωτικά από τους λάθος ανθρώπους, απειλούν να τον σκοτώσουν αν μέσα σε πολύ λίγες ημέρες δεν βρει τα χρήματα που του ζητούν για να τον αφήσουν ήσυχο. Ο Βενσάν καταφεύγει στο δάσος, όπου και ξαναβλέπει απρόσμενα τον αδελφό του, τον Μισέλ, με τον οποίο είχαν ξεκόψει εδώ και χρόνια. Αρχικά θα προσπαθήσει να βγάλει μόνος του άκρη με τους μαφιόζους, αλλά τελικά θα ζητήσει τη βοήθεια του αδερφού του ο οποίος με τη σειρά του θα κάνει τα πάντα για να τον γλιτώσει, θέλοντας έτσι να εξιλεωθεί για τα χρόνια της απουσίας του...

Ο Καρλ Λεμιέ χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκλήρωσει το «Maudite Poutine» (οπως είναι ο αυθεντικός τίτλος της πρώτης του ταινίας εμπνευσμένος από μια καναδική έκφραση που σημαίνει «μπάχαλο»), απόσταγμα της εμπειρίας του ως σκηνοθέτης πειραματικών πρότζεκτ και μέλος της κολεκτίβας των Godspeed You! Black Emperor, στις ζωντανές εμφανίσεις των οποίων αναλαμβάνει εξολοκλήρου το οπτικο κομμάτι με προβολές ταινιών σε 16mm.

Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Maudite Poutine 607

Οπότε δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πιο μακριά για να αναγνωρίσει τις αναφορές που ξεκινούν από το πανκ και φτάνουν στο post rock, διανύοντας μια ολοζώντανη ευθεία γραμμή σαν αυτή που διατρέχει μια ταινία η οποία, αν και υβρίδιο ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ποίηση, παραμένει από την πιο συμβατική αρχή της μέχρι και το απόλυτα πειραματικό φινάλε της αυστηρά συγκεντρωμένη σε μια ιστορία: αυτή δύο αδελφών που θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους να δημιουργήσουν έναν οικογενειακό δεσμό, να ξεκόψουν από το παρελθόν τους και να αναζητήσουν κάποια - οποιαδήποτε - έξοδο στο μέλλον.

Σε ασπρόμαυρο που κάνει το δυστοπικό, βιομηχανικό τοπίο να αναδύει τη μοναξιά και την αγριότητα της εγκατάλειψης, με τους ήχους από τις πρόβες του post-rock συγκρότηματος του Βενσάν να μπλέκονται με τις μηχανές στην αχανή γεωγραφία των εργοστασίων και με μικρές εκρήξεις ποίησης, ο Λεμιέ χρησιμοποιεί τη σύμβαση μιας γκανγκστερικής ταινίας για να αφηγηθεί στην πραγματικότητα μια ταινία επιβίωσης σε ένα άγονο - από ζωή - τόπο.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη 2016: «Μέγας ο κόσμος», μέγας και ο Ρεχά Ερντέμ

Maudite Poutine 607

Σβήνοντας το διάλογο εκεί που δεν χρειάζεται, εναλλάσσοντας τα ηχοτόπια του δικού μας Νovi_sad και των Godspeed You! Black Emperor με τοπικές μπάντες και τον Σιμπέλιους, καδράροντας στα πρόσωπα που λένε τις δικές τους ασήμαντες ή σημαντικές ιστορίες και αποτυπώνοντας με μοναδικό ρυθμό την ανία, τη ματαιότητα και τη βία μιας γενιάς απόκληρων και παραπεταμένων ανθρώπων, ο Καρλ Λεμιέ φτιάχνει με το «Μπάχαλο» μια ταινία που μοιάζει τελικά με αυτοσχεδιασμό. Που ξεκινάει με όλα τα υλικά της στη θέση τους, πριν αρχίσει η αποσύνθεση και καταλήξει σε ένα τελευταίο μέρος που το βιώνεις, αφού μοιάζει να ίπταται της κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Ανάμεσα στο όνειρο και την αλήθεια ή τελικά εκεί όπου το τραγούδι συνεχίζεται ακόμη και όταν όλοι νομίζουν ότι έχει σταματήσει, η ταινία του Καναδού δημιουργού μεγαλώνει μέσα σου όπως ακριβώς μια σύνθεση που την ακολουθείς επειδή νιώθεις να σε ελκύει περισσότερο απ' όσο σε απωθεί, επειδή σε απελευθερώνει περισσότερο απ' όσο σε πνίγει - σε μια σύγκρουση τόσο ποιητική που καταλήγει να γίνεται ρεαλιστική και ένα τριπάκι που αγγίζει από τον Ντέιβιντ Λιντς μέχρι τον πιο σκοτεινό σου εφιάλτη. Μετά το τέλος της, θα το νιώσεις, πως δεν έχεις παρακολουθήσει κάτι πειραματικό, αλλά κάτι που θα μπορούσες να έχεις ζήσει.


Το Flix θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες - ως τη λήξη του, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε συγκεντρωμένα όλα τα θέματα του Flix για το Φεστιβάλ

Περισσότερο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

Η Fischer γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμοντας και φέτος τα πιο σημαντικά βραβεία, τα Βραβεία Κοινού Fischer. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.

fischer tiff 57 607