Buzz

Ο Ματιέ Κασοβίτς δεν θεωρεί τις αίθουσες και το σινεμά απαραίτητα εν μέσω πανδημίας

στα 10

Αντίθετα με την πλειοψηφία δημιουργών που αντιδρούν στο κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών, ο Ματιέ Κασοβίτς εκφράζει με κυνικότητα μια σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ματιέ Κασοβίτς δεν θεωρεί τις αίθουσες και το σινεμά απαραίτητα εν μέσω πανδημίας

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε τις αίθουσες στη Γαλλία να ανοίγουν ξανά στις 15 Δεκεμβρίου, μετά και το τέλος του δεύτερου lockdown, η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα άλλαξε τα σχέδια και έτσι οι κινηματογράφοι συνεχίζουν να παραμένουν κλειστοί για τρεις ακόμη εβδομάδες, μέχρι νεωτέρας.

Διαβάστε ακόμη: Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 κλειστά τα σινεμά στην Ελλάδα

Πλήθος δημιουργών, σκηνοθετών, διανομέων, αιθουσαρχών και ανθρώπων της βιομηχανίας αντέδρασαν στην κυβερνητική αυτή απόφαση, με το επιχείρημα πως τα σινεμά που είναι πιο ασφαλείς χώροι έμειναν κλειστοί, την ίδια ώρα που στη χώρα επιτρέπονται τα ταξίδια με αεροπλάνα και τρένα και τα πολυκαταστήματα είναι ανοιχτά.

Δείτε εδώ μέρος της καμπάνιας «Rouvrez Les Salles» που εκπονείται από ανθρώπους της βιομηχανίας.


Ο Ματιέ Κασοβίτς διαφωνεί με την παραπάνω σύγκριση, βλέποντας σε αυτήν την άποψη μια «αλαζονία».

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον στην πανδημία είναι ότι λειτουργεί σαν επιταχυντής της κοινωνίας. Είναι ένας χρόνος τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εύθραυστη ανθρώπινη φύση και τη θνητότητά μας. Αν και σκηνοθέτης, θεωρώ παραίσθηση το πέρασμα από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα. Αν κάποιος έβαζε ανθρώπους με μάσκες να περπατούν στο δρόμο σε μια ταινία πριν πέντε χρόνια, θα λέγαμε ότι είναι ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.»

«Η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία, ακολουθεί τον καλλιτέχνη. Το σινεμά δεν είναι πια απαραίτητο όπως ήταν κάποτε. Δυστυχώς, οι αίθουσες δεν είναι πια απαραίτητες. Το μέλλον του σινεμά, δυστυχώς δεν βρίσκεται εκεί. Είναι σαν να αγωνιζόμαστε για ένα είδος ζώου υπό εξαφάνιση... Οι αίθουσες βρίσκονταν υπό εξαφάνιση και η σημερινή κατάσταση απλά επιταχύνει την πορεία προς τα εκεί. Υπάρχουν πολλές αίθουσες που δεν άνοιξαν μετά το πρώτο lockdown, πολλοί ιδιοκτήτες αιθουσώ που υποχρεώθηκαν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Το σινεμά θα εξελιχθεί, όπως θα κάνει και η κοινωνία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα βγούμε από αυτό.»

«Υπάρχει η τηλεόραση. Ο κόσμος μπορεί να βλέπει ταινίες εκεί» δηλώνει ο Ματιέ Κασοβίτς, σίγουρος ωστόσο πως όταν οι αίθουσες θα ανοίξουν ξανά, ο κόσμος θα ακολουθήσει.


Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα χωρίς σινεμά