Φεστιβάλ / Βραβεία

18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Ενηλικίωση με... french touch

στα 10

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του 18ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Σημειώνουμε τα highlights κι απολαμβάνουμε το trailer της διοργάνωσης από τη Ζακλίν Λέντζου.

Flix Team
18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Ενηλικίωση με... french touch

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου... ενηλικιώθηκε. Και η 18η διοργάνωσή του το γιορτάζει ταυτόχρονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη: για πρώτη φορά, οι δυο πόλεις θα φιλοξενήσουν μαζί ό,τι πιο νέο κι ενδιαφέρον από το σύμπαν του γαλλόφωνου σινεμά. Από την Πέμπτη, 23 ως και την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017, το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα φιλοξενήσει το κοινό, για προβολές, masterclasses και συνοδευτικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα, στην Αίθουσα Θόδωρος Αγγελόπουλος του Γαλλικού Ινστιτούτου και στις αίθουσες Δαναός και Αστορ και στη Θεσσαλονίκη στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το τρέιλερ του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναθέτει σε έναν Ελληνα σκηνοθέτη τη δημιουργία και τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του Φεστιβάλ. Φέτος, τρέιλερ σκηνοθετεί η Ζακλίν Λέντζου («Αλεπού», «Hiwa»), και βρίσκει την έμπνευσή της στο «L' enfer» του Ανρί-Ζορζ Κλουζό, του 1964. Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και αποκλειστικές φωτογραφίες της Αννας Ταγκάλου από το γύρισμα.

FRANCOPHONE FILM FESTIVAL 2017 [OFFICIAL TEASER] from JackLens on Vimeo.

ifa lentzou 607

ifa lentzou 607

ifa lentzou 607

ifa lentzou 607

ifa lentzou 607

Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα | Ιδέα, Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου | Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέβη Παναγιωτάκη | Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κουκουλιός | Ενδυματολογία, Σκηνικά: Εύα Γουλάκου | Μαλλιά, Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος | Σχεδιασμός Ηχου: Λέανδρος Ντούνης | Μουσική: The Boy | Παραγωγή: Κτίρια τη Νύχτα | Πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Ζησούδη | Παίζουν οι Ζακ Σιμχά, Λέξη

Η Κριτική Επιτροπή

Η πενταμελής κριτικής επιτροπή της φετινής διοργάνωσης έχει ως Πρόεδρο τη σκηνοθέτη Ζιλί Γαβρά και ως μέλη την τραγουδίστρια (και μύθο, να προσθέσουμε), Δήμητρα Γαλάνη, τον κριτικό κινηματογράφου Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και την ηθοποιό Κατερίνα Μισιχρόνη. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Φυσικά, στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου απονέμεται και το Βραβείο Κοινού Fischer, η επιλογή των θεατών από τις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος.

Ταινία Εναρξης

dalida 607

Με την πολυαναμενόμενη «Δαλιδά» («Ciao Amore... Dalida») της Λίζα Αζουέλος θ' ανοίξει το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, δηλαδή με πληθωρική αισθητική, αξέχαστες μουσικές και μια γλυκιά μελαγχολία. Από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Ολυμπιά το 1956, από το γάμο της με τον Λισιέν Μορίς, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα ταξίδια μύησης στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ το 1974, το «Ciao Amore… Dalida» αποτελεί το πορτραίτο του απόλυτου θηλυκού, μιας γυναίκας περίπλοκης και μοντέρνας. Στην προβολή της πρεμιέρας θα βρίσκονται στην Αθήνα και η σκηνοθέτης, Λίζα Αζουέλος και η πρωταγωνίστρια, Σβεβά Αλβιτί.

Ταινία Λήξης

bras ouverts 607

Μετά την τεράστια επιτυχία (και) στην Ελλάδα του «Θεέ μου, τι σου Κάναμε;», το Φεστιβάλ κλείνει αυλαία με τη νέα κωμωδία του Φιλίπ ντε Σοβερόν, «Βρε, Καλώς τους!» («A bras ouverts»). Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, ο Ζαν-Πιερ Φουζερόλ, λαμπρός εκπρόσωπος της αριστεράς «με δεξιά τσέπη», δεσμεύεται δημοσίως ότι θα φιλοξενούσε πρόθυμα στο σπίτι του πρόσφυγες. Οταν όμως μια οικογένεια Ρομά έρχεται να εγκατασταθεί στο σπίτι του, τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

Το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μ' ένα πλήρες, πια, πρόγραμμα, το Διαγωνιστικό Τμήμα (ταινίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει ελληνική διανομή) και το Πανόραμα (ταινίες σε αποκλειστικές προβολές στην Ελλάδα), συμπληρώνει την εμπειρία με masterclasses και live performances, δημιουργώντας ένα φιλόξενο τόπο συνάντησης του ελληνικού κοινού με τη γαλλόφωνη πλευρά του σινεμά. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες και δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

info

Την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bendfrancophone ifa poster 607