Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτά είναι τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ολοκληρώθηκε με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Αυτά είναι τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με τα πρώτα του βραβεία στο νεοσύστατο Διαγωνιστικό Τμήμα ολοκληρώθηκε το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που για δέκα ημέρες, από τις 3 μέχρι και τις 12 Μαρτίου έστρεψε το βλέμμα όσων το επισκέφθηκαν σε μια πραγματικότητα σκληρή, τρυφερή, βίαιη και ελπιδοφόρα - ένα χάρτη ενός κόσμου που αλλάζει.

Για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιέρωσε Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα για πρώτες ή δεύτερες ταινίες άνω των 50 λεπτών. Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελούνταν από τους Πολ Πάουελς (Πρόεδρος, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN - Βέλγιο), Ντίνα Ιορντάνοβα (Καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκωτία - Βουλγαρία), Λωράν Ριγκουλέ (Δημοσιογράφος - Γαλλία), Ταλάλ Ντέρκι (Σκηνοθέτης - Συρία), Μαριάννα Οικονόμου (Σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ - Ελλάδα)

Το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην «Αυτοκρατορία Ονείρων» του Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν από τη Δανία, ο οποίος έστειλε το χαιρετισμό του στην τελετή μέσω βιντεογραφημένου μηνύματος.

Τελετή Λήξη Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017

Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δείτε «στο σπίτι σας» μια επιλογή 18 ντοκιμαντέρ από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσω του Festival Scope - τα εισιτήρια είναι περιορισμένα.

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξήχθη φέτος από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix ήταν εκεί για να σας μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις καλύτερες επιλογές από τις ταινίες που παρακολουθήσαμε.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία απένειμε για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα βραβεία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:


ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Dream Empire 607

Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης- απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Αυτοκρατορία Ονείρων» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν (Δανία)

Machines 607 1

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ – απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:«Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

σινγκάλ 607

Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ «Πού είσαι Σινγκάλ;» σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία)


ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER 2017

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 50’ απονέμεται:

Στρίγγλες 607

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» σε σκηνοθεσία του Αγγελου Κοβότσου (Ελλάδα)

Nowhere to Hide 607

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στο ντοκιμαντέρ «Πουθενά να Kρυφτείς» σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Αχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία)

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 50’ απονέμεται:

Ο Γυάλινος Δράκος 607

Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ο Γυάλινος Δράκος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη (Ελλάδα)

Ahmad's Hair 607

Για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Τα μαλλιά του Αμάντ» σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία)


Machines 607 2 Μηχανές

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει φέτος το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού. Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

Η φετινή κριτική επιτροπή είχε τρία μέλη:

Κώστας Δήμος (Υπεύθυνος Προγράμματος)Αρης Φατούρος (Σύμβουλος Προγράμματος)Βασίλης Δούβλης (σκηνοθέτης)


I am not your Negro 607I Am Not Your Negro

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Δεν είμαι ο Νέγρος σου» σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία)

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» είχε έξι μέλη:

Κωνσταντίνο Κυριακό (Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, συγγραφέας)Χριστίνα Ζώνιου (Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ιδρυτικό μέλος της Ακτιβιστικής Ομάδας Θεάτρου του Καταπιεσμένου)Κυριάκο Κατζουράκη (Σκηνοθέτης, ζωγράφος)Κατερίνα Καλογερά (Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης)Μαριάννα Λεονταρίδου (Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας, κριτικός κινηματογράφου)


Μέρες της Λίμνης 607 Μέρες της Λίμνης

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

Το βραβείο της WWF απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Μέρες της Λίμνης» σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα)

Η φετινή κριτική επιτροπή για το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απαρτιζόταν από τους:

Ιάσονα Κάντα (Εκπρόσωπος Τύπου WWF Ελλάς)Βίκυ Μπαρμπόκα (Υπεύθυνη Επικοινωνίας προγράμματος «Καλύτερη ζωή»)Χρίστη Σωτηρίου (Υπεύθυνη προγράμματος «Fish Forward»)Αλέξανδρο Κανδαράκη (Υπεύθυνος Περιεχομένου Επικοινωνίας WWF Ελλάς)


Machines 607 3 Μηχανές

ΒΡΑΒΕΙO FIPRESCI

Tο Βραβείο FIPRESCI για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται στην ταινία «Μηχανές» σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)

Η φετινή κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση κριτικών κινηματογράφου) είχε τρία μέλη:

Ρομπέρτο Τιραπέλε - Πρόεδρος (Ιταλία)Μπετίνα Χιρς (Γερμανία)Χρήστο Σκυλλάκο (Ελλάδα)


Village Potemkin 607 2 Village Potemkin

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Η Πανελλήνια Eνωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ «Village Potemkin» σε σκηνοθεσία Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα)


Eyes of Exodus 607 Eyes of Exodus

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «The Snake Charmer» σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα)

Το Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ «Eyes of Exodus» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα)

Η Επιτροπή αποτελούνταν φέτος από τους φοιτητές:

Ανθή Αντωνιάδη (Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος,Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ)Ιλιάνα Δεληγιαννίδου (Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ)Παναγιώτη Κουντουρά (Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ)Μαρία Μπέλλου (Νομική Σχολή ΑΠΘ)Γιώργο Τσαουσάκη (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ)


ΒΡΑΒΕΙΑ DOCS IN PROGRESS 2017

Η κριτική επιτροπή των φετινών Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είχε τρία μέλη: Γιούρι Αβέρωφ (παραγωγός, Anemon Productions, Ελλάδα), Μόνικα Μικούσοβα (αγοραστής προγράμματος, RTV Σλοβακία, Σλοβακία), Φράνσις Κάντελ (αγοραστής προγράμματος, Canal +, Γαλλία)

Και απονέμει δύο βραβεία:

Για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, στην ταινία «Castle» σε σκηνοθεσία Χαμέντ Ζολφαγκάρι - Ιράν (Εταιρεία Παραγωγής: Crazy Woodpecker Film Studio, Παραγωγή: Χαμέντ Ζολφαγκάρι, Νίνα Αμίν Ζαντέχ)

Για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou, στην ταινία «Kiruna 2.0» σε σκηνοθεσία της Γκρέτα Στόκλασα - Τσεχία (Εταιρεία Παραγωγής: Analog Vision s.r.o., Παραγωγή: Veronika Kührová, Michal Kráčmer, Συμπαραγωγή: Ondřej Šejnoha).


ΒΡΑΒΕΙΟ DOC ON AIR

Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, απονέμει το βραβείο Doc on Air στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ.

Το βραβείο Doc on Air απονέμεται στο project «The Watchmen», σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ και παραγωγή Βαλερί Μονμαρτίν - Little Big Story (Γαλλία).


Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξήχθη φέτος από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix ήταν εκεί για να σας μεταφέρει όλη την ατμόσφαιρα μέσα και έξω από τις αίθουσες. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις καλύτερες επιλογές από τις ταινίες που παρακολουθήσαμε.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία απένειμε για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε ακόμη