Φεστιβάλ / Βραβεία

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Πού Είσαι Σινγκάλ;» είναι η ταινία που σπάει κόκκαλα

στα 10

Ο Αγγελος Ράλλης αποτυπώνει τη θηριωδία του Ισλαμικού Κράτους, από τόσο κοντά, με τόσο ευαίσθητη αλλά ψύχραιμη κάμερα, σαν μια βόμβα που σκάει χωρίς ήχο.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Πού Είσαι Σινγκάλ;» είναι η ταινία που σπάει κόκκαλα

Από τη μια πλευρά είναι η φρικτή αλήθεια, ότι η ισοπέδωση της Συρίας κι ο ξεριζωμός των κατοίκων της μοιάζουν να έχουν αποφορτιστεί στην κοινή αντίληψη, να έχουν αποδυναμωθεί από την αδιάκοπη εισροή ειδήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι από την άλλη πλευρά είναι μια ταινία σαν το «Πού Είσαι Σινγκάλ;», του Αγγελου Ράλλη, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του ΦΝΘ, που σε φέρνει αντιμέτωπο με τη φρίκη, την απώλεια και τον παραλογισμό, από τόσο κοντά που και να θέλεις δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Διαβάστε ακόμη: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Θέλουμε ακόμα περισσότερες «Ιστορίες που (δεν) είπε το σινεμά μας»!

σινγκάλ 607

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί, με εξαιρετική, θαυμαστή τόλμη, την κοινότητα των Γεζίντι, μιας μονοθεϊκής, ενδογαμικής θρησκευτικής μειονότητας, που όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη τους, το Σινγκάλ, δολοφονήθηκαν κατά χιλιάδες, 3.000 γυναίκες κρατήθηκαν ως όμηροι από τον ισλαμικό στρατό και μια μερίδα εκπατρίστηκε ακριβώς στο εσωτερικό των συνόρων με την Τουρκία. Προχτές, όχι παλιά. Η κοινότητα αυτή ζει, με την υποστήριξη των Κούρδων, σε παραπήγματα και προσπαθεί ν' αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

σινγκάλ 607

Στον προσφυγικό καταυλισμό, τα παιδιά τρέχουν, απολαμβάνουν το χιόνι, παίζουν, αλλά στα λόγια τους ξεπηδούν φράσεις βιωματικές που φέρνουν ανατριχίλες: «ήρθε και το χαζο-ISIS», το σύνθημα όταν ρίχνουν πέτρες στα χαλασμένα τζάμια είναι «γενοκτονία, γενοκτονία,» βίαιες παιδικές ερμηνείες των πιο πρόσφατων παραστάσεων στη ζωή τους. Απέναντί τους, ο γέροντας φτιάχνει ήσυχα το τσάι του, παρακολουθώντας στην τηλεόραση τις ειδήσεις με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις στη Συρία. Ήσυχα και θλιμμένα.

σινγκάλ 607

Μια οικογένεια περιμένει με αγωνία νέα. Η μία τους κόρη κρατείται από το Ισλαμικό Κράτος. Κρατείται, σημαίνει ναρκώνεται, βιάζεται, ώσπου οι «μεσάζοντες» που πληρώνει η οικογένεια να μπορέσουν να τη βοηθήσουν ν' αποδράσει. Οι εμπειρίες της είναι ίδιες με της άλλης νεαρής κοπέλας, που τα κατάφερε, ήρθε στον καταυλισμό και τους τα διηγήθηκε όλα, με την αποστασιοποίηση του αληθινά τραυματισμένου ανθρώπου, ενώ όλοι κάθονταν στο κύκλο και την άκουγαν, κλαίγοντας σιωπηλά. Η κόρη τούς το είπε στο τηλέφωνο, εύχεται να τούς ρίξουν μια βόμβα για να πεθάνει, επιτέλους.

σινγκάλ 607

Μια ομάδα ανθρώπων που ζουν κανονικές ιστορίες, μέσα στις πιο αντικανονικές συνθήκες. Κι η κάμερα του Αγγελου Ράλλη στέκεται σταθερή, στο χέρι, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση, διαφανής παρατηρητής - εκτός από μια στιγμή έντασης και αγωνίας, που η μάνα θα πει, «έχουμε τα προβλήματά μας, έχουμε κι εσάς που μας τραβάτε.» Δεν είναι ότι το «Πού Είσαι Σινγκάλ;» είναι μια σκληρή ταινία, είναι η πραγματικότητα που είναι σκληρή και γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη όταν αποτυπώνεται στην κάμερα έτσι, ήρεμα, ρεαλιστικά κι απλά. Ακόμα κι όταν ο άντρας γυρίζει στο Σινγκάλ για να το βρει ισοπεδωμένο, την πόλη του που «μυρίζει τραυματίες και θάνατο» - κι όταν η κόρη του θα του πει στο τηλέφωνο, όπως λένε οι κόρες, «μην ανησυχείς, όλα θα φτιάξουν».

To «Πού Είσαι Σινγκάλ;» προβάλλεται την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017 στις 18:00 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στις 22.30, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε ακόμη

Exile poster 607