Φεστιβάλ / Βραβεία

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή Εναρξης, ολέ, ολέ, ολέ

στα 10

Χωρίς πολλά λόγια και με μια νότα χαράς ξεκίνησε το 19ο ΦΝΘ - άλλωστε, αν οι Rolling Stones ζουν και περιοδεύουν, υπάρχει πιθανότητα όλα να πάνε καλά και για μας!

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή Εναρξης, ολέ, ολέ, ολέ

Ξεκίνησε, το βράδυ της Παρασκευής, 3 Μαρτίου, το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με μια σύντομη τελετή έναρξης και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική», ταινία εγγυημένη να γεμίσει ενέργεια στάδια, πόσω μάλλον την αίθουσα του Ολύμπιον.

Διαβάστε ακόμη: 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

tdf19 607

tdf19 607

Η τελετή ξεκίνησε, φυσικά, με... σινεμά. Σκηνοθετημένο από τον Σάλβα Μουνιόθ, το μικρού μήκους βίντεο «Θεσσαλονίκη: Ταξίδι στο Χρόνο», αντιπαρέβαλε τη μετάβαση από τη φωτογραφία, στο φιλμ, στην ψηφιακή εικόνα, με την πορεία της Θεσσαλονίκης και του κόσμου της στη διάρκεια των πολέμων του περασμένου αιώνα, μέσα από ατμοσφαιρικά υλικά αρχείου - που σταματούσαν, ωστόσο, κάπου έξι δεκαετίες πριν. Τη ρετρό αίσθηση της ταινίας έφερε στο παρόν ο Νίκος Δημηνάκης, μάστορας του beatbox (δεν μπορείς να μη θαυμάσεις) και των πνευστών, ο οποίος και συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την ταινία «Beatbox και Αερόφωνα» της Τζίνας Γεωργιάδου.

tdf19 607

tdf19 607

Στη σκηνή ανέβηκαν η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό και ο Διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης (και κανείς άλλος, ευτυχώς), που παρουσίασαν σύντομα τη φετινή διοργάνωση, την πρώτη με τη νέα διοίκηση του Φεστιβάλ και, επίσης, με Διαγωνιστικό Τμήμα.

tdf19 607

tdf19 607

Η Ζαλαντό (με όλο και καλύτερα ελληνικά) και ο Ανδρεαδάκης (με κομψό three piece suit σε διαφορετικά γκρι εμπριμέ), μίλησαν για το είδος του κινηματογραφικού Ντοκιμαντέρ, άρα και του Φεστιβάλ, με αμεσότητα και απλότητα. Εδωσαν έμφαση στο ότι σε αντίθεση με τα γοητευτικά «τρικ» της μυθοπλασίας, το ντοκιμαντέρ μιλά εξ ορισμού με τόλμη και αλήθεια. Και τόνισαν ότι η γκάμα του είναι τόσο ευρεία που να περιλαμβάνει από τη ζοφερή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, μέχρι το φαγητό, τη μουσική και την ανθρώπινη εκκεντρικότητα, δηλαδή για όλα τα όμορφα κι αληθινά της ζωής, αυτά που διασώζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

Στο γεμάτο κόσμο Ολύμπιον, παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και, εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Αρβανίτης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, οι οποίοι και έμειναν να παρακολουθήσουν την ταινία της πρεμιέρας. Και πώς όχι, μια και το «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική» του Πολ Ντάγκντεϊλ, εγγυάται όχι μόνο ανεβασμένη ενέργεια και κέφι, αλλά και μια διάχυτη αισιοδοξία.

rolling stones ole ole ole 607

To «Οι Rolling Stones ολέ ολέ ολέ!: Ταξιδεύοντας στη Λατινική Αμερική», όπως ακριβώς περιγράφει ο τίτλος του, παρακολουθεί την περιοδεία των Rolling Stones σε 10 χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κορυφώνεται στη συναυλία που έδωσαν στην Αβάνα, στην Κούβα, μόλις ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εγκαινιάσει ξανά τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Κούβα και τις Η.Π.Α. Με θαυμάσια, στους ζεστούς τόνους του καλοκαιριού, φωτογραφία, η ταινία ακολουθεί την μπάντα στις πρόβες, τις συναυλίες και τα παρασκήνια, παγιδεύοντας διασκεδαστικές στιγμές, όπως όταν ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς διαφωνούν για το ποιος είχε «ρίξει» τις γκρούπις Κάσι και Κάντι, στο ένδοξο παρελθόν τους.

rolling stones ole ole ole 607

Το ενδιαφέρον στην ταινία προκύπτει όχι μόνο από την ακτινοβολία μιας συναυλίας των Stones, άλλα κυρίως από το πώς, τότε και τώρα, χώρες που γνώρισαν βαθειά τους περιορισμούς απολυταρχικών καθεστώτων, είδαν στη μουσική του συγκροτήματος τη δική τους επαναστατική ταυτότητα και το χρησιμοποίησαν ως πολιτισμικό όπλο αντίστασης. Με την ίδια πίστη, εβδομηντάχρονοι και έφηβοι, από τη Χιλή ως το Μπουένος Αϊρες, συρρέουν στα στάδια, περιμένουν στους δρόμους κι έξω από τα ξενοδοχεία και αφομοιώνουν, μεταφράζουν την ταυτότητα των Rolling Stones σε δική τους σημαία (ή... τατουάζ). Την ίδια στιγμή, η μπάντα γνωρίζει την ενέργεια του τόπου («είναι σαν τα '60ς εδώ», λένε) και τη ρουφά, για να την εξαπολύσει στη σκηνή.

rolling stones ole ole ole 607

rolling stones ole ole ole 607

Ακόμα περισσότερο, το γεγονός ότι η ταινία δείχνει τους Rolling Stones, στα 70+ τους και όλους με μια διάσημη παρακαταθήκη στις καταχρήσεις, να σαρώνουν τη σκηνή, ν' απολαμβάνουν τη ζωή, να διατηρούν το χιούμορ και την αυτογνωσία τους (και μια «από την κλειδαρότρυπα», σιτεμένη τρυφερότητα μεταξύ τους), είχε το αποτέλεσμα η βραδιά ν' αρχίσει και να κλείσει με μια νότα εντελώς αβάσιμης, μεν, αλλά και πολυπόθητης, αισιοδοξίας. Μετά το τέλος της ταινίας, ολόκληρο το Ολύμπιον, από τον πάνω όροφο της αίθουσας Παύλος Ζάννας, μέχρι έξω, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, με μουσική και μπίρα Fischer, το κοινό χαλάρωσε, κουβέντιασε, ακόμα και ψιλοχόρεψε, συμβάλλοντας στη θετική διάθεση της έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Χαζέψτε φωτογραφίες από το πάρτι παρακάτω.

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

tdf19 607

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε και δείτε ακόμη: