Φεστιβάλ / Βραβεία

19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Carte blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη

στα 10

Ο δημιουργός του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιλέγει 10 σπουδαία ντοκιμαντέρ που ξεχώρισε από προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ.

Flix Team
19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Carte blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη
«Ο Απατεώνας»

O Δημήτρης Εϊπίδης είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και ίδρυσε το 1999 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο διηύθυνε από τότε έως και το 2016. Οχι τυχαία, ο Τζιμ Τζάρμους, κατά την επίσκεψή του στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον είχε αποκαλέσει «πλοηγό, νονό, οδηγό του καλού κινηματογράφου».

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, λοιπόν, τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη παραχωρώντας του carte blanche, προκειμένου να επιλέξει δέκα ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστούν στη φετινή διοργάνωση. Οι ταινίες αποτελούν ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (από το 2005 μέχρι το 2013), τα οποία ξεχώρισε από εκατοντάδες άλλα, και τα παρουσίασε σε προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ. Τώρα, τα προτείνει στους θεατές και συνθέτει νοερά ένα τεράστιο παζλ του πλανήτη, του χθες και του σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του προγράμματος

Steam of Life 607 «Ο Ατμός της Ζωής»

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις επιλογές του, οι οποίες θα προβληθούν στο προσεχές φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, καθώς και το τρέιλερ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Φραγκίσκου Φαντόπουλου.

Λένινγκραντ, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η πολιορκία μιας πόλης που αργοπεθαίνει, αποτυπώνεται χωρίς λόγια. Εικόνες συγκλονιστικές που αντηχούν το σήμερα, στο «Αποκλεισμός» του Σεργκέι Λοζνίτσα (2005, Ρωσία).

Ο αγώνας μιας γυναίκας να επιβιώσει μαζί με τα εννιά παιδιά της. Ενα σκληρό αλλά και ποιητικό πορτρέτο μιας μάνας που υπομένει τις αντιξοότητες στο ντοκιμαντέρ «Η Μητέρα» του Αντουάν Κατέν (2007, Ελβετία).

Last Days 607 «Οι Τελευταίες Μέρες του Σισμαρέφ»

Ροκ και επανάσταση. Συχνά πάνε μαζί, όπως στη Λευκορωσία. Οι ροκ μουσικοί της χώρας αντιστέκονται στο καθεστώς, εκφράζοντας τις αγωνίες της νέας γενιάς στο «Μουσικοί Παρτιζάνοι» του Μίροσλαβ Ντεμπίνσκι (2007, Πολωνία).

Οι πάγοι λιώνουν. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αλάσκα, οι ωκεανοί απειλούν να καταπιούν τον οικισμό Σισμαρέφ, που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο νερό. Το ντοκιμαντέρ «Οι Τελευταίες Μέρες του Σισμαρέφ» του Γιαν Λάουτερ (2008, Ολλανδία) καταγράφει το χρονικό μιας καταστροφής.

Κινμπάκου ή αλλιώς «σφιχτό δέσιμο». Ενας ερωτικός, πνευματικός και καλλιτεχνικός δεσμός με ρίζες από την Ιαπωνία. Τα μυστικά του αποκαλύπτονται στο «Κινμπάκου – Η Τέχνη του Δεσίματος» του Γιόουνι Χόκανεν (2009, Φινλανδία).

Kinbaku 607 «Κινμπάκου – Η Τέχνη του Δεσίματος»

Από τους δρόμους όπου ζούσε ως άστεγος, ο Ιον Μπ. αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ρουμάνους καλλιτέχνες, όταν ένας ιδιοκτήτης γκαλερί ανακάλυψε τα αμέτρητα κολάζ του. Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία: «Ο Κόσμος Σύμφωνα με τον Ιον Μπ.» του Αλεξάντερ Νανάου (2009, Ρουμανία).

Ανδρικές εξομολογήσεις μέσα σε σάουνες στη Φινλανδία. Μια κάθαρση σωματική και ψυχική, με λόγια από καρδιάς, αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Ο Ατμός της Ζωής» των Γιόονας Μπέργκχαλ και Μίκα Χότακαϊνεν (2010, Φινλανδία- Σουηδία).

Η θρυλική ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι έζησε και τραγούδησε με απαράμιλλο πάθος. Τρεις μουσικοί ακολουθούν τα χνάρια και τα αξέχαστα τραγούδια της σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στο ντοκιμαντέρ «Καναρίνι Μου Γλυκό» του Ρόι Σερ (2011, Ισραήλ-Γαλλία-Ελλάδα).

Where's My Son 607 «Πού Είναι ο Γιος Μου;»

Ενα 13χρονο αγόρι εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Εντοπίζεται μετά από τρία χρόνια, αλλά δεν είναι πλέον ο ίδιος. Οι έρευνες για την υπόθεση παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή, σε ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο σασπένς που μοιάζει με ταινία θρίλερ: «Ο Απατεώνας» του Μπαρτ Λέιτον (2011, Μεγ. Βρετανία-Ισπανία-ΗΠΑ).

Ο γιος επιστρέφει στη γενέτειρά του και ξανασυναντά τη μητέρα του έπειτα από 50 χρόνια. Θέλει να ξανακερδίσει τη σχέση του μαζί της, να την κάνει ευτυχισμένη στα τελευταία της χρόνια. Το ρολόι μετρά αντίστροφα...: «Πού Είναι ο Γιος Μου;» του Τσαϊμίν Αν (2013, Νότια Κορέα).

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία Φραγκίσκου Φαντόπουλου, με τίτλο «Documentary Is Art».


Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε περισσότερα για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Sweet Canary 607 «Καναρίνι Μου Γλυκό»