Φεστιβάλ / Βραβεία

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Shadow World» - όταν «οι πολιτικοί είναι σαν τις πόρνες, μόνο πιο ακριβοί»

στα 10

Ο Γιόχαν Γκριμονπρέζ αναλύει το ευρέως γνωστό, τόσο πειστικά, που το ανακαλύπτεις με τρόμο από την αρχή.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Shadow World» - όταν «οι πολιτικοί είναι σαν τις πόρνες, μόνο πιο ακριβοί»

Ο Βέλγος σκηνοθέτης και εικαστικός, που το 2009 υπέγραψε το πρωτότυπο και συναρπαστικό «Double Take» (όπου ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, ως καθηγητής ιστορίας, διερευνούσε τον Ψυχρό Πόλεμο), κάνει το νέο του ντοκιμαντέρ με οργή, φόβο και με την αίσθηση του κατεπείγοντος - και κάπως έτσι καταφέρνει να προκαλέσει αγωνία για κάτι που είναι, ήδη, ευρέως γνωστό.

Διαβάστε ακόμη: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Αουστερλιτς» αποκαλύπτει τον τουρίστα που κρύβουμε απέναντι στη φρίκη

shadow world 607

Εφαλτήριο του Γκριμονπρέζ είναι το βιβλίο «The Shadow World: Inside the Global Arms Trade», που εξέδωσε το 2011 ο Νοτιοαφρικανός Αντριου Φάινσταϊν. Σ' αυτό επενδύει τη δική του έρευνα και τις καθοριστικές συναντήσεις του με ανθρώπους κλειδιά, από δημοσιογράφους μέχρι διαπιστωμένα εγκληματίες, για ν' αποδείξει ότι το διεθνές εμπόριο όπλων, με τη γνώση και τη συμμετοχή πολιτικών, δικαστών, κατασκευαστών και εμπόρων όπλων, εμπόλεμων και πασιφιστών, όλων των πλευρών που ελέγχουν την παγκόσμια σκηνή, κινεί την ανθρώπινη ζωή, το θάνατο και τη δυστυχία. Κι αν αυτό ακούγεται προφανές στον κυνικό, πόσο δύσκολο είναι να γίνει αποδεκτό στην ουσία του.

shadow world 607

Η ταινία ξεκινά (κι αυτή είναι η μοναδική της απόπειρα για ψυχολογικό εκβιασμό), από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο κι εκείνη την ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 και φτάνει ως το σήμερα, διανύοντας την απόσταση από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν ως τον Μπαράκ Ομπάμα, στη συμφωνία Ρέιγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ για εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία, στον Τόνι Μπλερ, στον τόσο αμφισβητούμενο «πόλεμο στην τρομοκρατία», από τους Σαντινίστας ως το Ιράν και στους εμπόρους που κέρδισαν περιουσίες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και λομπίστες και οι σημαντικότεροι πολιτικοί του τελευταίου αιώνα. Ο Γκριμονπρέζ συνδέει εξαιρετικά επιλεγμένους ομιλητές με αρχειακό υλικό, σ' ένα μοντάζ που ξεφεύγει από το αναμενόμενο και το συμβατικό. Την ίδια ώρα, ο ποιητικός λόγος του Εδουάρδο Γκαλεάνο που απλώνεται, ως voice over, σ' ολόκληρη την ταινία, δανείζει λυρισμό στη βία.

shadow world 607

Η αρετή του «Shadow World» δεν είναι η αντικειμενικότητά του, ούτε η πρωτοτυπία του. Είναι η αποτελεσματικότητά του να προκαλέσει κύματα αγωνίας και απελπισίας, χωρίς συναισθηματισμό και δραματικά ξεσπάσματα. Ως ντοκιμαντέρ είναι απόλυτα στρατευμένο, είναι μια παθιασμένη πολιτική πρόσκληση για δράση, αλλά, ειλικρινά, ποια είναι η αντίθετη άποψη και πόσες φορές θα παραμερίσει κανείς μια αλήθεια με την καθησυχαστική απόρριψη της θεωρίας συνωμοσίας; Για τον Γκριμονπρέζ και την ταινία του, είναι ήδη αργά για συλλογισμό.


Το «Shadow World» προβάλλεται σε επανάληψη το Σάββατο, 11 Μαρτίου, στις 18.00, στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε ακόμη

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Αφίσα Α 607