

Στην οπωσδήποτε καλύτερη, ως τώρα, ταινία του, ο Ελβετός Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ του «Doc of the Dead» και του «The Life and Times of Paul the Psychic Octopus», μοιράζεται το πάθος του με την παγκόσμια κοινότητα των σινεφίλ και των fans του τρόμου, στο «78/52» που, μετά το Φεστιβάλ του Σάντανς, κάνει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τη διεθνή πρεμιέρα του.
Διαβάστε ακόμη: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Cinema Novo» πάλλεται στο ρυθμό του βραζιλιάνικου νέου κύματος
Με σκέψη τριάντα χρόνων και εντατική δουλειά τριών, ο Φιλίπ αφοσιώνεται όχι στο «Ψυχώ» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά συγκεκριμένα στη σκηνή του ντους, διερευνώντας πώς έφερε τομή στο σινεμά αλλά και στα ήθη της εποχής της. Μια ταινία φτιαγμένη για μια σκηνή τριών λεπτών, 78 λήψεων, 52 κατ, που γυρίστηκε σε επτά μέρες, πριν απογειωθεί με τη μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν. Ναι, αυτή εδώ είναι μια ταινία για τη λεπτομέρεια, μια μαγνητοσκοπημένη «συζήτηση» ομοϊδεατών, δημιουργών και αναλυτών του κινηματογράφου, γεμάτων ενθουσιασμό ενήλικων παιδιών που μοιράζονται το παιχνίδι τους με τρόπο σχολαστικό, αλλά και απολαυστικό.
Η κεντρική ιδέα του Φιλίπ είναι ότι η σκηνή του ντους στο «Ψυχώ», ήταν το σημείο εκκίνησης του σύγχρονου σινεμά τρόμου: από την απλή, γλυκιά, αθώα (πιο αθώα, τουλάχιστον), περιποιημένη δεκαετία του '50, η Αμερική πέρασε, μαζί με την Τζάνετ Λι, στη σκοτεινή της περίοδο του '60, την εποχή της αναστάτωσης, τον καιρό που η Αμερική συνειδητοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν βρίσκεται κάπου μακριά, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο μπάνιο του σπιτιού της. Ποτέ η βία δεν είχε παρουσιαστεί τόσο γλαφυρά στο mainstream σινεμά, ποτέ το σενάριο δεν είχε ξεπαστρέψει τη σταρ της ταινίας τόσο νωρίς.
Ο Αλεξάντρ Ο. Φιλίπ με τη Μάρλι Ρένφρο στο Σάντανς
Διατηρώντας το ασπρόμαυρο του ίδιου του «Ψυχώ», ο Φιλίπ αναπλάθει χαριτωμένα τις σκηνές της ταινίας που οδηγούν στην ντουσιέρα, αξιοποιεί υλικό της ταινίας και στήνει ντεκόρ στην ατμόσφαιρα του Bates Motel και του σπιτιού του Νόρμαν, όπου φιλοξενεί την ιδανική σειρά ειδημόνων και θαυμαστών για να συζητήσουν. Από την κάμερα περνούν άνθρωποι σαν τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, που μοιράζεται την ανάμνηση της πρώτης προβολής της ταινίας στη Νέα Υόρκη, τον Μπρετ Ιστον Ελις, συγγραφέα, άλλωστε, του «American Psycho», σκηνοθέτες-fanboys σαν τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και τον Ιλάι Ροθ, τον Ντάνι Ελφμαν που μιλά με δέος για το σάουντρακ, τον Ιλάιτζα Γουντ πραγματικά χωρίς κανένα λόγο, τα παιδιά των πρωταγωνιστών - την ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις και το σκηνοθέτη Οσγκουντ Πέρκινς. Ανάμεσά τους, οι πιο ελκυστικοί συμμετέχοντες, βέβαια, είναι ο ίδιος ο Αλφρεντ Χίτσκοκ, κυρίως σε ηχητικά αποσπάσματα από την κλασική συνέντευξή του με τον Φρανσουά Τριφό και η αποκάλυψη της πιπεράτης Μάρλι Ρένφρο, του «γυμνού μοντέλου» που δούλεψε ως body double της Τζάνετ Λι.
Δίπλα στις ενδιαφέρουσες ή απλώς διασκεδαστικές αναλύσεις της ταινίας, του Χίτσκοκ και της σκηνής του ντους του «Ψυχώ», το «78/52» αποκτά μια άλλη, ακόμα πιο γοητευτική διάσταση. Αποκαλύπτει πόσο το σινεμά μπορεί να γίνει κοινός τόπος, υλικό που συνδέει ανθρώπους με πάθος (και οι fans του τρόμου είναι από τους πιο παθιασμένους!), πώς ο θαυμασμός και η αγάπη για τη λεπτομέρεια, ένα σύμπαν που δημιουργήθηκε από την έμπνευση ενός (όχι τυχαίου, ομολογουμένως), σκηνοθέτη, λειτουργεί ως ψυχανάλυση, θρησκεία, τρόπος ζωής μιας κοινότητας ανθρώπων. Κι αν η εμμονή μοιάζει συχνά ψυχαναγκαστική, κι αν κάθε τόσο θέλεις να πεις στον Φιλίπ, get a life και πιες μια μπίρα, ο ενθουσιασμός είναι πέρα για πέρα μεταδοτικός.
Το «78/52» προβάλλεται σε επανάληψη τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου, στις 17:30, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα
Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.
Διαβάστε ακόμη
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στο «The Challenge» το ντοκιμαντέρ συναντά τη video art σε μια χαμηλή πτήση υψηλής αισθητικής
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Τower» είναι ένα αριστούργημα ικανό να ανοίξει το διάλογο για το Gun Control στην Αμερική
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στο «Shadow World», όπου «οι πολιτικοί είναι σαν τις πόρνες, μόνο πιο ακριβοί»
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Bugs» ανοίγει την όρεξη για αλήθειες, όχι για φαγητό
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Αουστερλιτς» αποκαλύπτει τον τουρίστα που κρύβουμε απέναντι στη φρίκη
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Cinema Novo» πάλλεται στο ρυθμό του βραζιλιάνικου νέου κύματος
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Πλαστική Κίνα», πλαστικά όνειρα
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Safari» για γερά στομάχια κάτω από τον ήλιο
- 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τελετή Εναρξης, ολέ, ολέ, ολέ
- Ενα ντοκιμαντέρ μας συστήνει τον «Αλλο Ανθρωπο» (ελπίζοντας ότι τον κρύβουμε κι εμείς μέσα μας)
- Ενα παιδί - θαύμα στο ρινγκ της ζωής στο «The Wonder Kid» του Γιώργου Παντελεάκη
- 20 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κοιτάζει τον κόσμο «με το Βλέμμα του Τζον Μπέρτζερ»
- 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Carte blanche στον Δημήτρη Εϊπίδη
- 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του προγράμματος
- Food vs. Food: Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει νέα, νοστιμότατη ενότητα
- Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συστήνει τον Βιτάλι Μάνσκι, μια μαχητική φωνή από τη Ρωσία
- Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έρχεται μετά μουσικής - και σινεμά
- Ας μιλήσουμε για ντοκιμαντέρ! Μια πρώτη γεύση από το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
- Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποκτά διαγωνιστικό τμήμα για νέους δημιουργούς