Φεστιβάλ / Βραβεία

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Extra Mile», για όποιον δεν θυμάται ότι σημασία δεν έχει η Ιθάκη

στα 10

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα η νέα ταινία της Βικτώριας Βελλοπούλου, το «The Extra Mile» συστήνει τον κομμωτή / αθλητή Λευτέρη Παρασκευά και τον αγώνα του για... ανθρωπιά.

19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «The Extra Mile», για όποιον δεν θυμάται ότι σημασία δεν έχει η Ιθάκη

Το νέο ντοκιμαντέρ της Βικτώριας Βελλοπούλου, λίγα χρόνια μετά το «Excision», στρέφεται γύρω από έναν άνθρωπο χαρισματικό - κι εκεί βρίσκεται η μισή γοητεία του. Ο Λευτέρης Παρασκευάς είναι κομμωτής - παρότι στη διάρκεια της ταινίας αναγκάζεται να κλείσει το κομμωτήριό του, γιατί δεν τον συμφέρει με το νέο φορολογικό της Ελλάδας της κρίσης. Είναι και αθλητής, πεισματικός, δυνατός και... φιλάνθρωπος.

Διαβάστε ακόμη: 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το «Exile» του Ρίτι Παν μετατρέπει την Ιστορία σε ένα οπτικοακουστικό ποίημα

extra mile 607

Η κάμερα της Βελλοπούλου τον ακολουθεί στις διαδρομές του, η φωνή του δίνει στην αφήγηση το στοιχείο της μοιρασιάς, της εξομολόγησης. Ο Λευτέρης Παρασκευάς «βάζει όρια για να τα σπάει». Το πιο πρόσφατο τέτοιο, είναι το πιο δύσκολο τρίαθλο του κόσμου, το Arch to Arc, μια διαδρομή που ξεκινά από τη Μαρμάρινη Αψίδα του Λονδίνου και φτάνει στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι: 140 χλμ τρέξιμο ως το Ντόβερ, 33,8 χλμ κολύμπι διασχίζοντας τη Μάγχη, 296 χλμ ποδηλασία ως το κέντρο της Πόλης του Φωτός. Αν θα το καταφέρει, δεν έχει πολλή σημασία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το κίνητρό του, αλλά και η αναμέτρησή του με τις δικές του αντοχές.

extra mile 607

Ο Λευτέρης Παρασκευάς δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό του, μάλιστα αγωνίζεται κυρίως για τους άλλους: για να προσελκύσει ενδιαφέρον και πρακτική βοήθεια για οργανισμούς ατόμων - αθλητών και μη, ενηλίκων και παιδιών - με αναπηρία, με τους οποίους δεν ασχολείται ευκαιριακά, αλλά συστηματικά, με μια αναζωογονητική καλοσύνη. Ταυτόχρονα, προσφέροντας στο «σύνολο», διασχίζει μια διαδρομή υπαρξιακή, μοναχική, απέναντι στο σώμα του και στη φύση. Η ταινία παρακολουθεί την προετοιμασία του, το συλλογισμό και τη στρατηγική του, μέρος του τριάθλου του και, παράλληλα, την «άλλη» του ζωή, σε μια Ελλάδα που καταρρέει: όπως μονολογεί, «είναι παράξενο να καταστρέφεται όλη η χώρα κι εσύ να πηγαίνεις να κάνει κάτι δικό σου.»

extra mile 607

Χωρίς μεγάλη φιλοδοξία, σίγουρα χωρίς ίχνος συναισθηματικού εκβιασμού, το «The Extra Mile» είναι ένα συγκροτημένο ντοκιμαντέρ ευαισθητοποίησης, μ' ένα γοητευτικό ήρωα, που παγιδεύει το σύνδεσμο του ενός με τους πολλούς, στις νίκες και στις ήττες. Και που με την πραγματικότητά του, ισοπεδώνει το κλισέ: αν περισσότεροι διένυαν αυτό το «extra mile», θα ζούσαμε σ' έναν ομορφότερο κόσμο.

To «The Extra Mile» προβάλλεται την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017 στις 18:00 στο Ολύμπιον και σε επανάληψη την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, στις 22.30, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 3 ως τις 12 Μαρτίου 2017. Το Flix βρίσκεται εδώ για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες.

Η μπίρα Fischer, που αγαπά την τέχνη και τη δημιουργία, απονέμει για 5η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού Fischer στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017, σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σε 26 επιλεγμένα σημεία, οι σινεφίλ, καταναλώνοντας μία Fischer και με την επίδειξη του εισιτήριου της προβολής, θα μπορούν να απολαύσουν μία ακόμη δωρεάν! Γιατί όλες οι κινηματογραφικές στιγμές ξεκινούν και τελειώνουν με μία Fischer!

Διαβάστε ακόμη

Exile poster 607