Πρεμιέρα για το «Excision», το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid

INDUSTRY 05 MAR 2013  /  Flix Team

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, θα κάνει πρεμιέρα το νέο ντοκιμαντέρ της ActionAid και της Indigo View Productions «Excision» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βίκυς Βελλοπούλου.

Το «Excision» γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε μια από τις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Κένυας, όπου οι Ποκότ κρατούν πιστά τις παραδόσεις τους και υποβάλουν τα 13χρονα κορίτσια τους σε ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, για να «καθαρίσουν» και να ετοιμαστούν για γάμο.

Η πρακτική του ακρωτηριασμού χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι ίδιοι οι Ποκότ λένε ότι είναι τόσο παλιά όσο και οι ίδιοι. Τα κορίτσια πρέπει να φανούν γενναία, να μην κλάψουν, να μην φωνάξουν, να μην φανεί τίποτα στο πρόσωπό τους την ώρα που η γυναίκα, που εκτελεί και χρέη μαίας στην κοινότητα, τα κόβει με το ίδιο ακονισμένο δόρυ το ένα μετά το άλλο.

Τα ίδια τα κορίτσια ζητούν να τα ακρωτηριάσουν γιατί έτσι πρέπει. Αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ μέλη της κοινωνίας τους, δεν θα παντρευτούν, δεν θα κάνουν παιδιά, δεν θα είναι «αγνά» και «καθαρά» ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρος στις τελετές των Ποκότ.

Στο ντοκιμαντέρ της Βίκυς Βελλοπούλου, παρακολουθούμε τις ιστορίες της Τσεμόγιο και της Τσεπόν που ζήτησαν να υποστούν την πρακτική.

Για την Τσεμόγιο, οι επιπτώσεις του ακρωτηριασμού ήταν τραγικές: μόνιμη ακράτεια και δύο μωρά νεκρά κατά τη γέννα. Η Τσεπόν συνειδητοποίησε ότι η τομή δεν σημαίνει μόνο πόνο και κίνδυνο για την υγεία της, αλλά και τέλος στο σχολείο και υποχρεωτικό γάμο με κάποιον που δεν ξέρει. Οι γυναίκες αυτές είναι από τις πρώτες της κοινότητάς τους που συνειδητοποίησαν ότι ο ακρωτηριασμός δεν είναι υποχρεωτικός, υπάρχει επιλογή.

Μέσα σε ένα από τα πιο αρχετυπικά τοπία της Αφρικής, οι πανέμορφες εικόνες εναλλάσσονται με τις σκληρές μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που ανήκουν στα 140 εκατομμύρια στον κόσμο που ζουν ακρωτηριασμένες. Γυναίκες γενναίες που τολμούν να μιλήσουν, να αμφισβητήσουν το άδικο και να ονειρευτούν ένα κόσμο με λιγότερο πόνο.

«Oλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στην Κένυα του 2013, στην περιοχή των Ποκότ, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών "κόβονται" για να ενηλικιωθούν. Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα "κοπούν" όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV. Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή τους. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Αφήνουν το σχολείο, παντρεύονται, υπηρετούν τον άντρα τους και τις ανάγκες του. Ετσι βρίσκουν τη θέση τους στην κοινωνία τους. Οι πεποιθήσεις τους είναι τόσο βαθιά ριζωμένες, που οι περισσότερες δεν ζητούν βοήθεια και δεν αντιδρούν. Αναρωτιέμαι, πώς έχουν φτάσει σε αυτό το όριο που να μπορούν να καταπιέζονται τόσο βαθιά;» δήλωσε η σκηνοθέτης, Βίκυ Βελλοπούλου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 8.00 μ.μ., στην αίθουσα 1 του κινηματογράφου ODEON ΟΠΕΡΑ, θα γίνει η πρεμιέρα του «Excision», παρουσία της Βίκυς Βελλοπούλου. Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη της δράσης της ActionAid για τις γυναίκες.


Excision

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου / Παραγωγή: IndigoView Productions - ActionAid Hellas / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Νικολόπουλος / Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα / Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής / Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος / Post: Αλαν Μάικλ / Βοηθός Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη / Ηχος: Αναστάσης Εφεντάκης / Γραφικά: One man show studio

Η ActionAid είναι μια διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας. Μάθετε περισσότερα στο επίσημο site της.

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.