Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


John Wayne Sea

Τζον Γουέιν, η Αμερική με κάθε Κόστος (John Wayne, L’Amérique a tout prix)

Συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που εξερευνά όλες τις πλευρές του βραβευμένου με Όσκαρ σταρ του Χόλιγουντ, ενώ αναλύει 50 χρόνια αμερικανικής ιστορίας και τις επιπτώσεις της στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στις 23.00 στο Κανάλι της Βουλής

undine

Η Νύμφη του Νερού (Undine) του Κρίστιαν Πέτζολντ

Η νέα του ταινία, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2020, μπορεί να αυτοαποκαλείται ως ένα παραμύθι για ενηλίκους, στην πραγματικότητα όμως είναι περισσότερο η εικονογράφηση ενός μύθου που θα βρει δύο ανθρώπους, μια ξεναγό και ένα δύτη, να ζουν - σχεδόν από το τίποτα - τον απόλυτο έρωτα, πρώτη ταινία κατά τον ίδιο το δημιουργό της που θα ασχοληθεί με γνωστούς αρχαίους μύθους μεταφερμένους στο τώρα. Και γνωρίζουμε όλοι που ακριβώς μπορεί να οδηγήσει αυτό.

H Πόλα Μπιρ - με Αργυρή Αρκτο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου και o Φραντζ Ρογκόφσκι πρωταγωνιστούν στην νέα ταινία του Γερμανού δημιουργού, μια (μυθική) ερωτική ιστορία για τη ζωή και το θάνατο και... κάτι ανάμεσα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.00 στην ΕΡΤ 3

Phantom Thread 607

Αόρατη Κλωστή (Phantom Thread) του Πολ Τόμας Αντερσον

Ο ήρωας της ταινίας είναι ο Ρέινολντς Γούντκοκ (ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις στον κατ’ ομολογία τελευταίο ρόλο του στο σινεμά, υποψήφιος για Οσκαρ), ένας σχεδιαστής μόδας της υψηλής κοινωνίας και των γαλαζοαίματων στο Λονδίνο του ’50. Ενας άνδρας που συγκεντρώνει γύρω του δέος και σεβασμό, από εκατοντάδες γυναίκες, από την αδελφή και συνεργάτη του και έμπιστή του, τη Σέσιλ, ως τη στρατιά των μοδιστρών που κατασκευάζουν τα οράματά του και τις κυρίες που φορούν τις δημιουργίες του επενδύοντας σ’ αυτές την πορεία της ζωής τους. Καλλιτέχνης υπερόπτης, με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει όλους τους άνδρες, τους «masters», των ταινιών του Αντερσον ως τώρα. Μόνο που η πραγματική ηρωίδα της ταινίας είναι η Αλμα, η νεαρή, αθώα (τι τρυφερό το κοκκίνισμά της), παρορμητική σερβιτόρα, που ο Ρέινολντς θα ανακαλύψει ως καινούρια πρώτη ύλη σ’ ένα καφέ και θα μεταμορφώσει σε μούσα ή μαριονέτα του. Μια μαριονέτα υπόγεια δυνατή, αυτόνομη, ικανή ν’ αλλάξει τους όρους της σχέσης χωρίς καν αυτό να γίνει ορατό. Οι γυναίκες είναι η κινητήρια δύναμη της ταινίας, έστω κι αν ο Ρέινολντς αδυνατεί να το συνειδητοποιήσει.

Ο τελευταίος ρόλος του Ντάνιελ Ντέι-Λούις, το υποψήφιο για 6 Οσκαρ φιλμ του Πολ Τόμας Αντερσον, ένα haute couture αριστούργημα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στη 01.00 στον ΣΚΑΪ

The Equalizer 04 607

The Equalizer του Αντουάν Φούκουα

O Ρόμπερτ Μακόλ, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, έχει αφήσει πίσω του το μυστηριώδες παρελθόν του και επιθυμεί να ζήσει μία νέα, ήσυχη ζωή. Εργάζεται ως εργάτης σε πολυκατάστημα και περνά τον χρόνο του σε μία συνοικιακή καφετέρια. Εκεί γνωρίζει την Τέρι, μία ρωσικής καταγωγής νεαρή πόρνη, που όνειρό της είναι να γίνει μουσικός. Η Τέρι όμως έχει καταντήσει υποχείριο των ανθρώπων της ρωσικής μαφίας που την εκμεταλλεύονται και την κακοποιούν. Όταν τα αφεντικά της τη στέλνουν στο νοσοκομείο, ο ήρωας μας αναζητά δικαιοσύνη και αποφασίζει να την βοηθήσει παίρνοντας σκληρή εκδίκηση και φανερώνοντας έτσι μια άγνωστη σκοτεινή πλευρά του.

Απολαυστική περιπέτεια δράσης, βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά απ' τα '80ς και στο εκτόπισμα του Ντενζέλ Ουάσινγκτον. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 00.20 στο Mega

Paris Texas 607

Παρίσι, Τέξας (Paris, Texas) του Βιμ Βέντερς

Ενας άντρας περιπλανιέται από το Μεξικό προς το Τέξας, μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του «Big Bend». Δεν μιλάει καθόλου, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει χάσει και σε μεγάλο βαθμό τη μνήμη του. Το όνομά του είναι Τράβις και το μόνο που θυμάται είναι μια κουκίδα στο χάρτη που γράφει «Παρίσι». Οταν θα βρεθεί λιπόθυμος στη μέση του πουθενά, θα επιστρατευτεί ο αδερφός του, ο Βαλτ, ο οποίος τον θεωρούσε νεκρό τα ελευταία τέσσερα χρόνια της απουσίας του. Θα ταξιδέψει από το Λος Αντζελες στο Τέξας για να τον φέρει πίσω στο σπίτι του. Εκεί μαζί με τη γυναίκα του, Αν, ζει και ο μικρός γιος του Τράβις, ο Χάντερ που έχει να δει τον πραγματικό του πατέρα από μωρό. Ο Τράβις επιστρέφει, αρνείται να εξηγήσει γιατί είχε φύγει όλα αυτά τα χρόνια, ενδιαφέρεται μόνο για το που βρίσκεται η νεαρή συζυγός του και μητέρα του Χάντερ, Τζέιν και αποφασίζει, μαζί πλέον με τον γιο του, να την αναζητήσει στο Χιούστον όπου μαθαίνει ότι βρίσκεται...

Η ταινία που χάρισε στον Βιμ Βέντερς το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ένα από τα ωραιότερα, πιο μελαγχολικά και αρχετυπικά road movies όλων των εποχών. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Cosmote Cinema 2

domani

Πάντα Υπάρχει το Αύριο (C' e ancora domani) της Πάολα Κορτελέζι

Ο τόπος είναι η Ρώμη, ο χρόνος είναι το 1946, σε μια φασιστική Ιταλία ηττημένη στον πόλεμο, όπου οι σπιούνοι κι μαυραγορίτες αρχίζουν, δειλά, να παραμερίζονται και νέες ελευθερίες να ξεμυτούν. Ηρωίδα (την υποδύεται με μάτια βγαλμένα από το βωβό σινεμά η ίδια η Κορτελέζι) είναι η Ντέλια, νοικοκυρά, σύζυγος, μητέρα, σκλάβα. Δουλεύει όλη την ημέρα, ως νοσοκόμα και καθαρίστρια, για να μαζεύει χρήματα για την οικογένειά της (και λίγα για την ίδια, απ' αυτά που κρυφά χώνει στο μπούστο της), φτιάχνει το σπίτι, μαγειρεύει, μαλώνει τα παιδιά, περιποιείται τον κλινήρη αυταρχικό πεθερό της και φροντίζει τον αχαΐρευτο, μπερμπάντη, πότη, δυνάστη άντρα της. Ο οποίος, σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, τη σπάει στο ξύλο, «γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός της». Μικρές αντιστάσεις τής Ντέλια μια γνωριμία με έναν μαύρο στρατιώτη του απελευθερωτικού στρατού, μια συνάντηση μ' έναν παλιό έρωτα. Μεγάλη αντίσταση, κρυφή κι ενδόμυχη, μια επιστολή που λαμβάνει, που ίσως φέρει τη δύναμη ν' αλλάξει τη ζωή της.

Και κομεντί και ιταλικός νεορεαλισμός και τραγούδι γυναικείας χειραφέτησης το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Πάολα Κορτελέζι, τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία στην Ιταλία, μια χαϊδευτική ταινία για τα μεγαλύτερα τραύματα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

bonnard

Η Μούσα του Μπονάρ (Bonnard: Pierre & Marthe) του Μαρτέν Προβόστ

Σαν ένας γνήσιος ροκ σταρ της εποχής του, ο Πιερ Μπονάρ δεν αρκούνταν στο γεγονός της μεγάλης δημοτικότητας και αναγνωρισιμότητας του ζωγραφικού του έργου, αναζητώντας διαρκώς νέους θαυμαστές, ένα κοινό για την μεγάλη πολύχρωμη παράσταση της ζωής του, μια αυλή για να τον θαυμάζει και να ικανοποιεί τη φιλοδοξία του. Δεν αρκούνταν και στο γεγονός ότι ήδη από την αρχή της καριέρας του είχε στο πλευρό του τη μεγαλύτερη ίσως θαυμάστριά του, μια γυναίκα που υπήρξε ένα από τα πρώτα μοντέλα του, διαχρονική του μούσα, τόσο διακριτική και πληθωρική μαζί που υπήρξε κίνητρο και οδηγός για την τεράστια επιτυχία που του χάρισε η τέχνη του.

Η άγνωστη ιστορία μιας γυναίκας που υπήρξε κάτι περισσότερο από έμπνευση για τον ζωγράφο Πιερ Μπονάρ σε μια ταινία που αναδεικνύει το ταλέντο της Σεσίλ ντε Φρανς αλλά ανακυκλώνει θεματικές και μοτίβα σε μια μάλλον αδιάφορη σύνθεση. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

druk another round 607

Ασπρο Πάτο (Druk/Another Round) του Τόμας Βίντερμπεργκ

Στο «Ασπρο Πάτο», μια ομάδα καθηγητών σχολείου, τέσσερις κολλητοί φίλοι, θέλουν να δοκιμάσουν μια καινούργια προσέγγιση στη ζωή και τη δουλειά: αποφασίζουν να πίνουν σταθερά, μόνο τις εργάσιμες ώρες και να διατηρούν ένα ελαφρύ επίπεδο μέθης σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Σκοπός τους, ν' αποδείξουν, όπως ακράδαντα πίστευαν ο Χέμινγουεϊ κι ο Τσέρτσιλ, ότι μια λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα, ανοίγει τη σκέψη στον έξω κόσμο, κάνει τα προβλήματα να φαίνονται μικρότερα και αυξάνει τη δημιουργικότητα. Ενα πείραμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένο για μερικούς, αλλά όχι τόσο πετυχημένο για άλλους. Το σενάριο υπογράφει ο Βίντερμπεργκ μαζί με τον Τομπίας Λίντχολμ (όπως και το «Κυνήγι») και με πρωτοστάτη τον Μαντς Μίκελσεν (που συνεργάζεται ξανά με τον Βίντερμπεργκ, οκτώ χρόνια μετά το «Κυνήγι»), συμπρωταγωνιστούν, όπως και σ' εκείνη την ταινία, οι Τόμας Μπο Λάρσεν, Λαρς Ράτθε, Σούσε Βολντ, αλλά κι ο Μάγκνους Μίλανγκ από το «The Commune» και το «Kursk» - σαν να λέμε, οικογενειακή γιορτή.

Ο θριάμβος της χρονιάς. Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Καλύτερη Ταινία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία, Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία σε Bafta και Σεζάρ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix