Φεστιβάλ / Βραβεία

To 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία αισθήσεων μιας άλλης εποχής

στα 10

Με φόντο τα γέρικα σκαριά των πλοίων στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά, το 8ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Σύρου μας έκανε δώρο μερικά αρκετά ιδιαίτερα και ατμοσφαιρικά οπτικοακουστικά περφόρμανς.

To 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία αισθήσεων μιας άλλης εποχής

H περιοχή του Ταρσανά έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με στο Φεστιβάλ. Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό αυτό ναυπηγείο της Σύρου μετατρέπεται σε ένα υπέροχο υπαίθριο σινεμά όπου και φιλοξενεί μερικές από τις πιο ιδιαίτερες, και σίγουρα τις πιο αξιοσημείωτες, προβολές και οπτικοακουστικές εμπειρίες του Φεστιβάλ. Και φέτος αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση.

To 8ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Σύρου, σε ένα μέρος στην άκρη του λιμανιού με φόντο τα γέρικα σκαριά των πλοίων και μέσα σε μια άκρως ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συνέχισε το ταξίδι του σε μια άλλη, «εκτός εποχής», πραγματικότητα, ξεκινώντας την βραδιά παρουσιάζοντας οπτικοαουστικές περφόρμανς από δυο σύγχρονους Ελληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηματογραφικό μέσο καταγραφής της εμπειρίας των διακοπών, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες «home movies».

Διαβάστε ακόμα: Το 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας πάει ταξίδι σε μια «εκτός εποχής» πραγματικότητα

Φωτογραφίες του Αλέξανδρου Πετράκη

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

Στην πρώτη, και με τίτλο «Houses Off, Deserts, Εtc.», ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου χρησιμοποίησε super 8 προτζέκτορες μέχρι και μηχανή με σλάιντς για να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από εικόνες από καραβάνια, ερήμους, νεοκλασικά σπίτια και συγκεντρώσεις φίλων, συνοδευόμενα από μηνύματα που έχουν αφήσει κάποιοι σε έναν παλιό τηλεφωνητή για να πει την δική του «εκτός εποχής» ιστορία. Ενα κάπως ιδιαίτερο βίντεο περφόρμανς το οποίο, δυστυχώς, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος δεν είχε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα του καλλιτέχνη.

Ακολούθησε μια μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Home Tapes» σε σκηνοθεσία της Νατάσας Γιανναράκη, βασισμένη σε μια συλλογή από πλάνα και ταινίες τα οποία έχουν γυριστεί με super 8 και κασέτες mini DV από την προσωπική της συλλογή. Ξεκινώντας ως κάτι που μοιάζει με ένα βίντεο που μας πάει κάτι δεκαετίες πίσω για να μας μεταφέρει νοσταλγικές εικόνες από μια διαφορετική Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας μέχρι και το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, καταλήγει ένα προσωπικό ταξίδι διαλογισμού και αυτοβελτίωσης. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα με την live μουσική επένδυση της Lara Eidi, η οποία αναλαμβάνει με την σειρά της να τονίσει, στις σωστές στιγμές, με τις μελωδίες και τα τραγούδια της ένα βαθύτερο συναισθηματικό υπόβαθρο.

Διαβάστε ακόμα: Η ομάδα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποκαλύπτει στο Flix τις προκλήσεις και τα highlights του προγράμματος

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

H βραδιά έκλεισε με ένα περφόρμανς από την Ελληνοαμερικανίδα μουσικό Χριστίνα Βάντζου, η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνόδευε την προβολή της ταινίας «Hotel Monterey», ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Σαντάλ Ακερμαν. Με την κάμερά της η Σαντάλ μας οδηγεί μέσα από τους στενούς, δαιδαλώδεις και άδειους διαδρόμους, τα κλειστοφοβικά ασανσέρ, αλλά και τα δωμάτια με τις vintage ταπετσαρίες ενός εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στο Upper West Side της Νέας Υόρκης. Μέσα σε αυτό το μυστικιστικό σκηνικό και με εικόνες που προκαλούν μια νευρικότητα αλλά ταυτόχρονα και δέος, συνδιαλέγονται υπέροχα με τις αιθέριες συνθέσεις της Βάντζου, με τρόπο που υπογράμμιζε έντονα την ατμόσφαιρα του εγκλεισμού και της εγκατάλειψης, έχοντας παρέα της και έναν απρόσμενο σύμμαχο: τον αέρα που φυσούσε εκείνη την ώρα στο νησί ο οποίος έκανε τις εικόνες να μοιάζουν σε στιγμές ακόμα πιο παραμορφωμένες και απόκοσμες, δίνοντας με ιδιαίτερα έντονη και καλοδεχούμενη πινελιά τρόμου στην όλη αυτή την ήδη ατμοσφαιρική εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Το πλήρες πρόγραμμα του 8oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

siff 2020 day 2 607

8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (3 έως 6 Σεπτεμβρίου):

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.
  • Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
  • Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).
  • Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ: Facebook και Instagram.

siff 2020 poster