Φεστιβάλ / Βραβεία

Η ομάδα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποκαλύπτει στο Flix τις προκλήσεις και τα highlights του προγράμματος

στα 10

Μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας οι διοργανωτές του 8oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας μιλάνε για τις φετινές δυσκολίες αλλά και για όσα περιμένουν να δουν από τις 3 μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου στη Σύρο.

Flix Team
Η ομάδα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποκαλύπτει στο Flix τις προκλήσεις και τα highlights του προγράμματος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη φετινή θεματική του «Off Season / Εκτός Εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση που επιβάλλει διεθνώς η πανδημία όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021.

Λόγω των ειδικών συνθηκών, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Oλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Λίγο πριν πακετάρουμε τις βαλίτσες μας και βρεθούμε κι εμείς στο υπέροχο νησί των Κυκλάδων για να ζήσουμε από κοντά την εμπειρία του, ιδιαίτερου για φέτος λόγω των συνθηκών, Φεστιβάλ, ζητήσαμε από τους διοργανωτές του να μας πουν πόσο δύσκολο ήταν να στήσουν μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, αλλά και να μας προτείνουν ένα δικό τους highlight από την φετινή διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμα: Το πλήρες πρόγραμμα του 8oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

σύρος

Το SIFF στα χρόνια της πανδημίας:

«Είχαμε αποφασίσει το θέμα «Off Season / Εκτός Εποχής» από τα τέλη του 2019, πριν η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι μάσκες γίνουν μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου. Φυσικά, οι τελευταίοι οκτώ μήνες, μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας στο θέμα και στο φεστιβάλ γενικά. Ως μια εκδήλωση που έχει άμεση σχέση με τις τοποθεσίες στις οποίες λαμβάνει χώρα, ήμασταν επιφυλακτικοί για την online μετάβαση του Φεστιβάλ. Οπότε καταλήξαμε να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα στο νησί ξανά και ξανά, βασισμένοι πάντα στις όποιες νέες εξελίξεις. Η ασφάλεια και η προστασία είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό όλων μας, οπότε μειώσαμε δραστικά το μέγιστο αριθμό των παρευρισκόμενων όσο και των προσκεκλημένων – κυρίως από το εξωτερικό – καθώς και εφαρμόσαμε μιας σειράς νέων μέτρων ασφαλείας στους χώρους του Φεστιβάλ.

Ο επανασχεδιασμός του προγράμματος ήταν πολλές φορές επίπονος αλλά και ικανοποιητικός. Για πρώτη φορά υιοθετήσαμε μια υβριδική διαδικτυακή / φυσική μορφή, όπως το workshop «Περιφερειακή Οραση» το οποίο αρχικά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα κορυφωθεί στο φεστιβάλ του 2021. Επίσης σπάσαμε το φεστιβάλ σε εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα μέσα στην διάρκεια ενός χρόνου αντί να συγκεντρώνονται όλες μαζί μέσα στις καθιερωμένες ημερομηνίες του Ιουλίου. Ως ένα μικρό, ανεξάρτητο, Φεστιβάλ το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να συμβαδίσουμε με τις συνεχόμενες αλλαγές στους κανονισμούς υγείας / ασφάλειας, οι οποίες αρκετές φορές γίνονταν την τελευταία στιγμή, και την εύρεση τρόπων για να διατηρήσουμε την εμπειρία του να βλέπουμε σινεμά παρέα. Ευτυχώς αρκετά στοιχεία του Φεστιβάλ – οι προβολές σε εξωτερικούς χώρους, και στα drive-in, μας είχαν προετοιμάσει αρκετά καλά για όλο αυτό.»

siff 2020 607

Η Γκέλυ Μαδεμλή διαλέγει την περφόρμανς με φιλμ του Κωνσταντίνου Χατζηνικολάου (που ενεργοποιεί διαφορετικά τις εικαστικές ποιότητες του μέσου) και την οπτικοακουστική περφόρμανς της Νατάσας Γιανναράκη (που, με τη συμμετοχή της Lara Eidi στα φωνητικά, παρουσιάζει τα ταξιδιωτικά της ημερολόγια μιας εποχής που ήδη μοιάζει μακρινή): όλα αυτά, με φόντο τον Ταρσανά της Σύρου, τον τόπο που ορίζει τον κιρκαδικό ρυθμό κάθε λιμανιού, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται «Off Season».

siff 2020 607

Η Κασάνδρα Σελεστίν ανυπομονεί αρκετά για τις προβολές στα drive-in, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δυο ξεχωριστές βραδιές αυτό το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο το drive-in είναι ένας χώρος τον οποίος δημιουργεί το SIFF σε έναν ανοιχτό μέρος και φέτος, περισσότερο από ποτέ λόγω των υγειονομικών συνθηκών, ο χώρος αυτός δείχνει να είναι αρκετά ξεχωριστός, προσαρμοσμένος στις ανάγκες μας για μια ασφαλή απόσταση μεταξύ μας, αλλά και ταυτόχρονα να απολαύσουμε σινεμά με παρέα. Ελπίζουμε πως το πρόγραμμα να βρει απήχηση στους θεατές μας, συνδυάζοντας την διαφυγή με την ανάγκη για μια κοινωνική ζωή. Επίσης είμαστε πολύ τυχεροί που θα έχουμε τρεις σκηνοθέτες παρόντες στο drive-in.

σύρος

Ο Τζέικομπ Μο επιλέγει τη δημιουργία πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης από τη μουσικό Χριστίνα Βάντζου που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Σαντάλ Ακερμαν στο αγαπημένο Ναυπηγείο Ταρσανάς στη Σύρο. Η ωδή της Ακερμαν στον εγκλεισμό και την παροδικότητα μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ενώ οι μινιμαλιστικές, εκλεπτυσμένες, συνθέσεις της Βάντζου δίνουν στην ταινία μια νέα ζωή. Η περφόρμανς της είναι μια από τις αρκετές που έχουν πραγματοποιηθεί από το SIFF, το οποίο έχει συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς τα τελευταία χρόνια.

siff 2020 607

8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου:

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.
  • Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
  • Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).
  • Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ: Facebook και Instagram.

siff 2020 poster