Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας πάει ταξίδι σε μια «εκτός εποχής» πραγματικότητα

στα 10

Η πρεμιέρα του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ήταν αρκετή για να αφήσουμε στην άκρη την σκληρή πραγματικότητα της φετινής χρονιάς και να το ακολουθήσουμε σε ένα διαφορετικό, «εκτός εποχής», ταξίδι.

Το 8o Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μας πάει ταξίδι σε μια «εκτός εποχής» πραγματικότητα

Κάτω από το λαμπερό, και σχεδόν ολόγιομο, φεγγάρι του Σεπτέμβρη, το Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου σήκωσε χτες το απόγευμα την αυλαία του, με φετινό σύνθημα «Off Season / Εκτός Εποχής», καθώς πραγματοποιείται μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες στις αρχές του Σεπτέμβρη, απ’ ότι στο συνηθισμένο εβδομαδιαίο ραντεβού του στα μέσα Ιουλίου, αλλά θα ολοκληρωθεί μέχρι και το καλοκαίρι του 2021. Κι όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο που η πανδημία χει κάνει τα πάντα γύρω μας να μοιάζουν τελείως… εκτός.

Ομως ακόμα και σε αυτήν την ιδιαίτερη εκδοχή του, όλα όσα έκαναν αγαπητό το Φεστιβάλ σε τόσο πολύ κόσμο τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν να είναι εκεί, από τις πολύπλευρες εκδηλώσεις του, που εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρο το νησί της Σύρου, και τις ταινίες του, οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό να μας μεταφέρουν, η καθεμιά τους με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, σε μια άλλη... εποχή.

Διαβάστε ακόμα: Η ομάδα του 8oυ Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποκαλύπτει στο Flix τις προκλήσεις και τα highlights του προγράμματος

Φωτογραφίες του Αλέξανδρου Πετράκη

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

H «Φεντόρα», η προτελευταία ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, με πρωταγωνιστή τον πάντοτε ακαταμάχητα γοητευτικό Γουίλιαμ Χόλντεν, αποδείχτηκε ίσως η πιο ιδανική ταινία για να ανοίξει φέτος το Φεστιβάλ, μιας και μας ταξιδεύει σε μια άλλη Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Ισως η πιο camp ταινία του Γουάιλντερ, αλλά και σίγουρα η πιο διασκεδαστική του, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα δριμύ κατηγορώ προς την κινηματογραφική βιομηχανία ως ένα απάνθρωπο και αδηφάγο σύστημα.

Ο Γουάιλντερ κινηματογραφεί τα καντούνια της Κέρκυρας με ένα είδος μελαγχολίας των ασπρόμαυρων ταινιών των 40s, και με μια γλυκιά νοσταλγία μιας άλλης, Χρυσής Εποχής, του Χόλιγουντ, αλλά και ταυτόχρονα με την αμαρτωλή, σουρεαλιστική αισθητικής μιας τριπαρισμένης από LSD πραγματικότητας, η οποία η συνδέεται άμεσα με την διάθεση των ξέφρενων 70s, βάζοντας στο επίκεντρο το τέλος μιας μεγάλης καριέρας αλλά, και ταυτόχρονα, μιας ολόκληρης εποχής για το «μεγάλο» σινεμά που φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Την προβολή της ταινίας «Φεντόρα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο θερινό κινηματογράφο Παλλάς στην Ερμούπολη, διαδέχτηκε το πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους, με τις ταινίες «Ψαράδες και Ψαρέματα» του Λέων Λοΐσιου, «Merciful, Wonderful» της Λουκίας Αλαβάνου και «Γυρες [Gyres 1-3]» της Ellie Ga, τρεις διαφορετικές εκδοχές της νησιωτικής ζωής, μια κινηματογραφική εξερεύνηση της δύναμης του Αιγαίου Πελάγους να ενώνει και να χωρίζει, μέσα από τις καθημερινές τελετουργίες. Και κάπως έτσι, με αυτόν τον απαράμιλλο αλλά και πάνω από όλα αναγκαίο κινηματογραφικό ταξί, έκλεισε ιδανικά η πρώτη μέρα μιας ξεχωριστής εκδοχής του πολυαγαπημένου αυτού φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα: Το πλήρες πρόγραμμα του 8oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

siff 2020 day 1 607

8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (3 έως 6 Σεπτεμβρίου):

  • Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.
  • Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
  • Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).
  • Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ: Facebook και Instagram.

siff 2020 poster