Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Και η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει...

στα 10

Ανακοινώθηκαν μόλις τα βραβεία του Διεθνους Διαγωνιστικού Προγράμματος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, κλείνοντας την αυλαία δέκα ημερών από αυτές που για να ξαναζήσουμε πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Και η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει...

Οπως κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από 5 νέους ηλικίας 18 έως και 25 ετών, φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και απένειμε τα βραβεία της Χρυσής Αθηνάς που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ στην καλύτερη ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου.

Μετά από 10 ημέρες προβολών και 12 ταινίες που διαγωνίστηκαν, η φετινή κριτική επιτροπή αποφάσισε τα ακόλουθα βραβεία:

Degrade 607

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ: Στο «Ντεγκραντέ» («Dégradé») των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ, «μία ταινία πολιτικών αποχρώσεων, που προσεγγίζει το θέμα της εύστοχα και με έντονη κριτική διάθεση. Η πρωτότυπη σκηνοθετική ματιά δημιούργησε μία ξεχωριστή θεατρική ατμόσφαιρα και εγκλώβισε τον θεατή στο μικρόκοσμό της», όπως σχολίασε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Βενετία Δεδεμάδη. / Στο ινστιτούτο ομορφιάς της Κριστίν έχουν μαζευτεί ένα σωρό ετερόκλιτες πελάτισσες: μια γυναίκα εθισμένη στα φάρμακα, μια πικραμένη ζωντοχήρα, μια βαθιά θρησκευόμενη κοπέλα, μια νεαρή μελλόνυμφη μαζί με τη μητέρα της και τη μέλλουσα πεθερά της, μια έγκυος που νιώθει πως ήρθε η ώρα του τοκετού, η κοπέλα ενός μαφιόζου. 13 εντελώς διαφορετικές γυναίκες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με τους φόβους τους, όταν μια έκρηξη βίας στο δρόμο τις αφήνει εγκλωβισμένες μέσα στο κατάστημα. Επίσημη συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του 68ου Φεστιβάλ Καννών, το φιλμ των Αραμπ και Τάρζαν Νάσερ δεν είναι παρά μια καίρια μικρογραφία της ανδροκρατούμενης ζωής στη Γάζα και ένα διεισδυτικό πορτρέτο της μονίμως απειλούμενης –πολιτικά, κοινωνικά, προσωπικά-καθημερινότητας σε ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του πλανήτη.

The Summer of Sangaile 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Στην Αλαντέ Καβαϊτέ για το «Καλοκαίρι του Ερωτά Μου» («The Summer of Sangaile») για τη «φρέσκια σκηνοθετική ματιά και τη δημιουργία ενός ρομαντικού κινηματογραφικού κόσμου αξιοποιώντας στο μέγιστο όλα τα επι μέρους τεχνικά μέσα» / Η 17χρονη Σανγκάιλ είναι συνεπαρμένη από την ιδέα να γίνει πιλότος σε αεροπλανικές επιδείξεις. Ωστόσο, η υψοφοβία την κρατά αγκιστρωμένη στην ασφάλεια του εδάφους και του θεατή. Σε μία από αυτές τις επιδείξεις κοντά στην παραλίμνια βίλα όπου περνά το καλοκαίρι με τους δικούς της, γνωρίζει την Άουστε, μια κοπέλα που σε αντίθεση με εκείνη τολμά να αναμετρηθεί με τις επιθυμίες της. Ο έρωτας που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους φέρνει τη Σανγκάιλ για πρώτη φορά ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της, αλλά και όσα την κρατούν μακριά απ' αυτό. H Αλαντέ Καβαϊτέ σε έναν ύμνο συντροφικότητας και «διαφορετικότητας» με φόντο τη λιθουανική επαρχία και την απέραντη ομορφιά δύο νεανικών ψυχών.

you re ugly too 607

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Στον Μαρκ Νούναν για το «Είσαι και Ασχημος» («You Are Ugly Too») για τη «διεισδυτική ματιά στις ανθρώπινες σχέσεις και τη σκιαγράφηση πολυδιάστατων χαρακτήρων που διατήρησε ισορροπία ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, μέσα από έξυπνους διαλόγους και νατουραλιστικό ύφος». / Σε ένα απομακρυσμένο χωριό κάπου στην Ιρλανδική επαρχία, η μικρή Στέισι μετακομίζει με τον θείο της ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της. Ο θείος της ο Γουίλ, κατεξοχήν ρεμάλι με χρυσή καρδιά, κατάδικος που μόλις έχει βγει από τη φυλακή για να σταθεί στο πλευρό της ανιψιάς του, ερμηνεύεται υπέροχα από τον Ειντεν Γκίλεν, δηλαδή τον Λιτλφίνγκερ του «Game of Thrones». Η Στέισι κι ο θείος Γουίλ αρχίζουν διστακτικά να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον μέσα από διαδοχικά απροσδόκητα, επεισοδιακά συμβάντα, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις σκιές του παρελθόντος. Από τις πιο τρυφερές, διασκεδαστικές και εμπνευστικές ιστορίες της χρονιάς. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

La Mujer de los Perros 607

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ: Στη Βερόνικα Λίνας για το «Η Κυρία των Σκύλων» («La Mujer de los Perros») των Λάουρα Σιταρέλα και Βερόνικα Λίνας «για το εξαιρετικό, ερμηνευτικό πορτρέτο που κινήθηκε πέρα από τα συμβατικά μέσα». / Αργεντινή. Λίγο πιο έξω από το Μπουένος A:iρες μια γυναίκα, μόνη, περπατά στα λιβάδια με μόναδική συντροφιά τους σκύλους της, ελεύθερους γύρω της να τρέχουν, να παίζουν, να κυλούν στο έδαφος. Η κάμερα την ακολουθεί καθώς οι εποχές δίνουν η μία τη θέση της στην επόμενη, καθώς ο ουρανός αλλάζει χρώματα και ο άνεμος φυσάει διαφορετικά. Το μόνο που μένει σταθερό είναι η επιμονή της σε αυτή την υπαρξιακή αναζήτηση. Και κυρίως η συντροφιά των τετράποδων φίλων της. Eνα πορτρέτο ενός χαρακτήρα έξω από τα στενά όρια της mainstream, συχνά ασφυκτικής κοινωνίας, ένα μοναδικό ταξίδι απόδρασης και ανακάλυψης της αλήθειας που μπορεί κανείς να συναντήσει εκεί έξω, και -τελικά- ένας ύμνος στον απόλυτο δεσμό ανθρώπου και φύσης. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.


Labyrinth of LIes 607

Το Βραβείο Κοινού κέρδισε η ταινία «Ο Λαβύρινθος της Σιωπής» («Labyrinth of Lies») του Τζούλιο Ρικιαρέλι, η επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας που αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που τολμά να φέρει ένα ολόκληρο έθνος αντιμέτωπο με το παρελθόν του, οδηγώντας πρώην μέλη των Ες Ες στην πρώτη τους δίκη από Γερμανούς.

Jaco 607

Tο βραβείο του Διαγωνιστκού Τμήματος «Μουσική & Φιλμ» κέρδισε το «Τζάκο Παστόριους» («Jaco») των Στέφεν Κίτζακ και Πολ Μάρτσαντ για τη ζωή, το έργο και το θρύλο του Τζάκο Παστόριους.


Διαβάστε ακόμη: