Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι Νύχτες Πρεμιέρας βραβεύουν το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

στα 10

Το μεγάλο βραβείο ελληνικής ταινίας μικρού μήκους απονέμουν οι Νύχτες Πρεμιέρας στο «Simon Says» - δείτε ολόκληρη τη λίστα των βραβείων.

Flix Team
Οι Νύχτες Πρεμιέρας βραβεύουν το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Επιλέξτε τι θα δείτε σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στις Νύχτες Πρεμιέρας, με τις προτάσεις του Flix

Ολοκληρώθηκε το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, με την ανακοίνωση των βραβείων από την κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγός - πρόεδρος), Μαρία Καλλιμάνη (ηθοποιός), Ακη Καπράνο (κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Κουκουλιό (διευθυντής φωτογραφίας).

simon says 607

Το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην ταινία «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου για «για το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις. Συνεπικουρούμενος από την εξαίσια κεντρική ερμηνεία του Στίβεν Μόρτιμερ, ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία ρομαντική και ταυτόχρονα αφοπλιστική ταινία». To «Simon Says» τιμήθηκε πριν λίγες βδομάδες με το Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας «Ελληνες του Κόσμου» στο Φεστιβάλ Δράμας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Simon Says».

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Simon Says»

dream toy 607

Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για «το σκηνοθετικό επίτευγμα της μεταμόρφωσης ενός άψυχου αντικειμένου σε ολοκληρωμένο χαρακτήρα που καταλήγει να σε συγκινεί, το άρτιο ντεκουπάζ και την ενότητα ρυθμού και ύφους», ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα «για το ιδανικό κάστινγκ (που οδήγησε σε δυο εξαίσιες ερμηνείες), τον εσωτερικό της ρυθμό, το αποτελεσματικό, δραματουργικά, ρεπεράζ και την αφαιρετική αφήγηση μιας ιστορίας "ενηλικίωσης"». To «Dream Toy» τιμήθηκε επίσης με Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Dream Toy». H «Εκδυσις» απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και στο Φεστιβάλ Δράμας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία «Εκδυσις».

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Dream Toy»

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για την ταινία «Εκδυσις»

ικαρος 607

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Iκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη για «την ιδιαίτερη και καθαρά προσωπική σκηνοθετική γραφή που υποστηρίζει το θέμα της μέχρι τέλους, την αποτελεσματική πλανοθεσία και την ανάλογη δουλειά στον ήχο, που συντελεί στη δημιουργία ενός αδιαπέραστου φιλμικού σύμπαντος» και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν) «για τον ρυθμό του αλλά και την λεπτοδουλεμένη, βραδυφλεγή του σάτιρα που ποτέ δεν αγγίζει κραυγαλέα επίπεδα, αλλά λειτουργεί υπογείως, μέχρι το τελευταίο λεπτό». Το «Euroman» βραβεύτηκε με τον Αργυρό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας.

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για τον «Ικαρο»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Euroman» και δείτε περισσότερα για την ταινία

Η Επιτροπή απένειμε επιπλέον και τρία ειδικά βραβεία:

Βραβείο Animation στην Ειρήνη Βιανέλλη για την ταινία «Το Φύλλο της Λεύκας» και «για την «χειροποίητη» αισθητικά τεχνική της, καθώς αγγίζει έναν λυρισμό που απουσιάζει από την πληθώρα των ψηφιακών μικρομηκάδικων animation».

Ειδική Μνεία στη Ρομάνα Λόμπατς που με την ερμηνεία της στο φιλμ «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου στήριξε επαρκέστατα το δραματουργικό κέντρο βάρους της. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για την ταινία «4 Μαρτίου».

Ειδικό Βραβείο στην ταινία «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη «για την πολυσυλλεκτική του φύση, που συγκεντρώνει αφηγηματικά στοιχεία από όλο το φάσμα της φιξιόν αλλά και των ταινιών τεκμηρίωσης, για να αναπτύξει το θέμα της, δια ενός καθαρά προσωπικού κινηματογραφικού συντακτικού».

Αναλυτικά τα βραβεία:

  • Α' Καλύτερης ταινίας: «Simon Says» του Nίκου Τσεμπερόπουλου
  • Β' Καλύτερης ταινίας: «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα
  • Γ' Καλύτερης ταινίας: «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα
  • Σκηνοθεσίας: «Ικαρος» του Γιώργου Φουρτούνη
  • Σεναρίου: «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα
  • Ειδική Μνεία στο «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου για την ερμηνεία της Ρομάνα Λόμπατς
  • Βραβείο Animation: «Το Φύλλο της Λεύκας» της Ειρήνης Βιανέλλη
  • Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: «Αρχιπέλαγα, Γυμνοί Γρανίτες» της Δάφνης Χαιρετάκη

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015