Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα

Η Ταινία

Η «Εκδυσις» είναι το σουρρεαλιστικό ταξίδι ενός αναποφάσιστου μυαλού. Οταν το αυτοκίνητό του χαλάει, ένας συμβατικός άνδρας ακαθόριστης ηλικίας βρίσκεται μόνος σε μια στάση λεωφορείου στη μέση του πουθενά. Σύντομα θα συναντήσει ένα παράξενο κορίτσι με το όνομα Dog και μετά από μια μυστηριώδη συζήτηση σε έναν κοντινό τηλεφωνικό θάλαμο, αποφασίζει να πάρει το δικό του δρόμο μακριά από το παρελθόν του. Με μία λευκή πέτρα για οδηγό του, θα φτάσει σε μία ερημική παραλία που θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησής του.

Η μικρού μήκους ταινία «Εκδυσις», σε σκηνοθεσία της Φαίδρας Τσολίνα, αποτελεί έργο ενός διεθνούς συνεργείου κινηματογραφιστών που συγκεντρώθηκε στη Μάνη Λακωνίας με σκόπο τη δημιουργία της. Είναι μια αλληγορία για την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει «το παλιό του δέρμα» που τον περιορίζει και να αναγεννηθεί ελεύθερος, πιο κοντά στον αληθινό εαυτό του. Τα άγρια και γυμνά τοπία της Μάνης αποτελούν τον ιδανικό τόπο για να αναδειχθούν οι χαρακτήρες της ιστορίας μέσα από τις ήσυχες και με υποδόριο χιούμορ ερμηνείες των δύο ηθοποιών. Η ταινία έκανε πρεμίερα στο Cinequest Film Festival 2015 και διαγωνίστηκε στο Palm Springs International Film Festival & Short Fest 2015.

ekdysis 607

Η Σκηνοθέτης

Η Φαίδρα Τσολίνα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεατρολογία στην Πάτρα, όπου δούλεψε και ως δασκάλα θεάτρου σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στη συνέχεια σπούδασε κινηματογράφο στο NYC και το 2012 μετακόμισε στο Λονδίνο. Μόλις τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο London Film School και επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Ασιατικός και Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος αποτελούν τη βασική πηγή έμπνευσής της. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη.

ekdysis 607

Πέντε ερωτήσεις για την ταινία «Εκδυσις»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Μέσα σε μία πραγματικότητα που μία συλλογική επανάσταση δείχνει απαραίτητη ένιωσα την ανάγκη να μιλήσω για μία προσωπική επανάσταση. Να μιλήσω για έναν άνθρωπο εγκλωβισμένο που προσπαθεί να πετάξει το «παλιό του δέρμα».

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η πορεία ενός ανθρώπου που επιλέγει να αλλάξει τη ζωή του.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η ιστορία χωράει δίαφορες ερμηνείες. Για μένα έχει σημασία πώς ο κάθε θεατής ξεχωριστά θα τη «διαβάσει».

ekdysis 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εάν βλέπω κάτι θετικό μέσα απ’ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, είναι η αστείρευτη ανάγκη για δημιουργία και η όλο αυξανόμενη διάθεση των κινηματογραφιστών να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Παλιοί και νέοι μαζί.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το πιο σημαντικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Σε μία χώρα με τόσες μεγάλες δυσκολίες παραγωγής, που καθιστούν τις μικρού μήκους μοναδικό τρόπο έκφρασης για πολλούς κινηματογραφιστές, η σημασία του φεστιβάλ Δράμας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

ekdysis 607

info

Σκηνοθεσία: Φαίδρα Τσολίνα | Σενάριο: Νικολάι Χάμελ | Παραγωγή: London Film School, Αθανασία Καζάντζα, Γιάννης Τσολίνας | Οργάνωση Παραγωγής: Νικολάι Χάμελ, Χαρά Σταυρακάκη, Κωστής Θεοδοσόπουλος, Γιώργος Κτιστάκης | Φωτογραφία: Τζέι Πι Γκαρσία | Βοηθός Κάμερας: Αλέξανδρος Σμαραγδής, Μάξι Πες | Μοντάζ, Επεξεργασία Εικόνας: Γιώργος Ταμπακάκης | Σκηνικά, Κοστούμια: Ερμίνα Αποστολάκη | Βοηθός Σκηνογράφου: Νεφέλη Στείρου | Ηχος: Ηρακλής Βλαχάκης | Σκριπτ: Ελενα Παπασταύρου | Επεξεργασία Ηχου, Μιξάζ: Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος (Milk Audio) | Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σίσσυ Τουμάση

Δείτε παρακάτω το teaser και τις αφίσες της ταινίας «Εκδυσις».

Ecdysis Teaser from Nikolai Hamel on Vimeo.

ekdysis poster 607

ekdysis poster 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.