Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Η Ταινία

Ο Σάιμον ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποιες νύχτες του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το facebook.

Ο Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή ηλικία έχει δουλέψει σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από διάφορα πόστα. Μετά τις σπουδές του στην Ψυχολογία, έγραψε, παρήγαγε, και σκηνοθέτησε την πρώτη του μικρού μήκους «Η Φωνή» (2012). Τέλη 2013 μετανάστευσε στο Λονδίνο, όπου (μεταξύ άλλων) γύρισε την δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Simon Says» (2014).

simon says 607

Πέντε ερωτήσεις για το «Simon Says»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Hθελα να κάνω μια καλή μικρού μήκους με θέμα τη μοναξιά, την αποξένωση (και όλα αυτά τα κλισέ) στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Και πού να έβρισκα καλύτερη πηγή έμπνευσης από το Λονδίνο; Αυτό, σε συνδυασμό με το «Cul-De-Sac» του Πολάνσκι, ήταν οι βασικοί λόγοι που έκανα τον Simon.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Kαλύτερα να τη δει χωρίς να του έχει πει κανείς τίποτα από πριν. Οπως και όλες τις ταινίες δηλαδή.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ξέρω γω; Ο,τι θέλει.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Σινεμά στην Ελλάδα έχω να κάνω περίπου δυο χρόνια, από τότε που έφυγα. Φαντάζομαι θα είναιτ ο ίδιο σουρεαλιστικό με τότε και σίγουρα πιο δύσκολο λόγω των συνθηκών στη χώρα. Αλλά και στο Λονδίνο τα γυρίσματα αυτής της ταινίας έγιναν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η ταινια ήταν η πτυχιακή μου για τη σχολή και είχαν δώσει σε όλους τους μαθητές δυο μέρες γυρίσματος. Το ήξερα πως δεν θα προλάβω, γιατί το σενάριο ήταν μεγάλο, αλλά η ταινία έπρεπε να γίνει. Κράτησα «όμηρο» τον εξοπλισμό που μου δώσανε δυο μέρες παραπάνω. Αυτές τις δυο ημέρες (και νύχτες) γυρίσματος ήμασταν εγώ, οι ηθοποιοί και ο φωτογράφος γιατί το υπόλοιπο crew είχε φύγει επειδή είχαν να κάνουν τις δικές τους ταινίες. Οσοι μείναμε, κάναμε όλοι ήχο, βαράγαμε κλακέτες, στήναμε φώτα, προσπαθούσαμε να πείσουμε τους γείτονες να μην καλέσουν την αστυνομία και τους δωροδοκούσαμε με το φαγητό που είχαμε για εμάς. Μια τρέλα... Τα συγχαρητήρια στους ηθοποιούς και στον Παύλο Σταμάτη για την υπομονή τους. Αυτό που με δίδαξε η εμπειρία είναι πως αν θέλεις στ' αλήθεια να κάνεις μια ταινία θα την κάνεις. Αν έχεις χρόνο και λεφτά πάντως ακόμα καλύτερα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας για μένα είναι από τις ελάχιστες ευκαιρίες που μπορεί να έχει ένας Ελληνας μικρομηκάς να δει την ταινία του στη μεγάλη οθόνη με γεμάτη αίθουσα. Από κει και πέρα η Δράμα είναι και ένα τεστ, ένα ξεσκαρτάρισμα. Καταλαβαίνεις (και εσύ και ο κόσμος) αν το 'χεις και μπορείς να συνεχίσει, ή αν δεν. Επίσης είναι πολύ καλό που μαζευόμαστε όλοι στη Δράμα που είναι πολύ ωραία και όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Νίκος Τσεμπερόπουλος | Παραγωγή: Νίκος Τσεμπερόπουλος, Met Film School | Φωτογραφία: Παύλος Σταμάτης | Μοντάζ: Νίκος Τσεμπερόπουλος, Νίκος Βαβούρης, Σιμόν Νέστι | Μουσική: KU | Ηθοποιοί: Στίβεν Μόρτιμερ, Βασιλική Βλάχου, Κιθ Αϊλς

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Simon Says». Δείτε ακόμα την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία του Νίκου Τσεμπερόπουλου, «Η Φωνή» και διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία και για τον ίδιο.

Simon Says Trailer from Nikos Tsebero on Vimeo.

The Voice -Η Φωνή- from Nikos Tsebero on Vimeo.

"THE VOICE" or " Η ΦΩΝΗ" is my first short film, shot in 2012 in Athens.

STARRING
Andreas Kontopoulos
Jenny Theona
Dimitris Poulikakos
Fivos Kontogiannis
WRITTEN PRODUCED AND DIRECTED by
Nikos Tseberopoulos
DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY
Christos Anagnostopoulos
EDITOR
Maria Kounavi

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.