Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Μη φοβάστε το «πολιτικό» σινεμά

στα 10

Νέοι τίτλοι από το φετινό, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τις Νύχτες Πρεμιέρας, αποκαλύπτουν ότι το φετινό Φεστιβάλ ακούει την πολιτική σκέψη που το περιβάλλει.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Μη φοβάστε το «πολιτικό» σινεμά

Οταν λέμε ότι ένα Φεστιβάλ είναι «ζωντανός οργανισμός», δεν εννοούμε μόνο ότι διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που το διοργανώνουν, αλλά κι ότι επηρεάζεται από - κι αντικατοπτρίζει - τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που το περιβάλλουν. Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, το 21 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα ξετυλιχτεί από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, είναι ένα ζωντανό φεστιβάλ. Γι' αυτό και οι νέοι τίτλοι του προγράμματος που μαθαίνουμε (κάποιοι απ' αυτούς αποκλειστικά ψιθυρισμένοι στο Flix), δείχνουν ότι δε μένει ανέπαφο από την πραγματικότητα - απλώς την αντιμετωπίζει και την προτείνει στο κοινό του με τρόπο πάντα διαφορετικό και πάντα ενδιαφέροντα! Μελετήστε παρακάτω και επιλέξτε υπεύθυνα...

Διαβάστε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Αυτά είναι τα highlights του προγράμματος

incendio 607

El Incendio - Χουάν Σνίτμαν, Αργεντινή, Διεθνές Διαγωνιστικό

Το αγωνιώδες ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα. Η Λουτσία και ο Μαρτσέλο, νέοι κι ερωτευμένοι, έχουν εκατό χιλιάδες δολάρια για να αγοράσουν το σπίτι των ονείρων τους, όμως ο πωλητής αναβάλλει τα συμβόλαια για την επόμενη μέρα. Πόσο θα επηρεάσει τη σχέση τους αυτή η αναβολή; Δράμα μεγάλων εντάσεων που ξετυλίγει την απρόβλεπτη δράση του στη διάρκεια ενός 24ώρου.

Nasty Baby 607

Nasty Baby - Σεμπαστιάν Σίλβα, Η.Π.Α., Πανόραμα

Στο Μπρούκλιν των ταξικών και ρατσιστικών εντάσεων, ένα διαφυλετικό γκέι ζευγάρι, αποφασισμένο να ξεκινήσει διαδικασίες απόκτησης παιδιού, πείθει μια κολλητή φίλη να γίνει παρένθετη μητέρα. Ομως η σύλληψη όλο και καθυστερεί, ενώ μια απειλητική φιγούρα, ο μέχρι πρότινος άκακος τρελός της γειτονιάς, αρχίζει να παρενοχλεί επικίνδυνα την υποψήφια έγκυο, μετατρέποντας το κυνήγι της ευτυχίας του ζευγαριού σε εφιάλτη. Απρόβλεπτες εντάσεις και σκοτεινό χιούμορ που παγώνει το χαμόγελο υπόσχεται τούτο το πολυσύνθετο ηθικά δράμα από τον Χιλιανό σκηνοθέτη Σεμπαστιάν Σίλβα, ο οποίος προ διετίας μας είχε εκπλήξει με το ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ «Magic Magic». Η Κρίστεν Γουίιγκ, δημιουργός του «Bridesmaids» και σταρ της προσεχούς αναβίωσης των «Ghostbusters», αποδεικνύει εδώ για άλλη μια φορά πως το υποκριτικό της ταλέντο δεν περιορίζεται μονάχα στο είδος της κωμωδίας.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Nasty Baby» εδώ

black panthers 607

The Black Panthers: Vanguard of the Revolution - Στάνλεϊ Νέλσον, Η.Π.Α., Ντοκιμαντέρ

Η μαύρη κοινότητα τους αγκάλιασε ως το σημαντικότερο κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα. Οι αμερικανικές Αρχές τους θεώρησαν επικίνδυνους και επιχείρησαν την εξάρθρωσή τους. Οι μυστικές υπηρεσίες διέταξαν την εξολόθρευσή τους. Και περίπου πέντε δεκαετίες μετά την ίδρυσή τους, ένα ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει να αποκαταστήσει την αλήθεια πίσω από την εκρηκτική δράση, τηνσύνθετη ιδεολογία και την κεφαλαιώδους σημασίας κληρονομιά των Μαύρων Πανθήρων. Μέσα από ένα αξιοθαύμαστο υλικό αρχείου και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με τα περισσότερα ιδρυτικά μέλη του κόμματος, το «Black Panthers: Vanguard of the Revolution» κατορθώνει να γίνει η πιο τεκμηριωμένη και αυθεντική κινηματογραφική μαρτυρία που υπήρξε ποτέ γύρω από την ιστορία της πιο πολυσυζητημένης οργάνωσης στα χρονικά του αφροαμερικανικού αγώνα.

best of enemies 607

Best of Enemies - Μόργκαν Νέβιλ, Ρόμπερτ Γκόρντον, Η.Π.Α., Ντοκιμαντέρ

Το 1968, το ABC ζητά από το διάσημο Δημοκρατικό συγγραφέα Γκορ Βιντάλ να αντιπαρατεθεί τηλεοπτικά με τον Ρεπουμπλικανό εκδότη Γουίλιαμ Μπάκλεϊ. Το λεκτικό… μποξ που ακολουθεί αφήνει ολόκληρη την Αμερική με ανοιχτό το στόμα. Ενα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ για το θρυλικό ντιμπέιτ που άλλαξε για πάντα την τηλεοπτική ιστορία.

The Club 607

El Club - Πάμπλο Λαραΐν, Χιλή, Πρεμιέρες

Μια κατά μέτωπο επίθεση στο εκκλησιαστικό κατεστημένο που θα ζήλευε κι ο Μπουνιουέλ. Η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν, σκηνοθέτη του υποψήφιου για ξενόγλωσσο Οσκαρ «Νο», παρακολουθεί την ασκητική καθημερινότητα μιας ομάδας έκπτωτων ιερέων που παλεύουν να εξιλεωθούν για παλιές τους αμαρτίες. Ενα απρόβλεπτο περιστατικό ανατρέπει τα πάντα και σοκάρει. Αργυρή Αρκτος στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «El Club» του Πάμπλο Λαραΐν

la tete haute 607

La Tête Haute - Εμανουέλ Μπερκό, Γαλλία, Πρεμιέρες

Οταν πρωτογνωρίζουμε τον Μαλόνι είναι 6 ετών και ήδη έχει ζήσει μια πολυτάραχη ζωή. Μια δικαστής προσπαθεί διαρκώς να τον σώσει μα στα 18 του φτάνει να κλέβει αυτοκίνητα και να αμφισβητεί κάθε μορφή εξουσίας, καταλήγοντας στο αναμορφωτήριο. Εκεί γνωρίζει μια σύμβουλο που τον βοηθά και μια νεαρή κοπέλα που έλκεται σε αυτόν. Η ταινίας έναρξης των φετινών Καννών από την Εμανουέλ Μπερκό αποτελεί καθηλωτικό πορτρέτο ενός αγοριού από το κοινωνικό περιθώριο, που προσπαθεί να επιβιώσει ενός στενοκέφαλου συστήματος εκπαίδευσης και μόρφωσης.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «La Tête Haute» της Εμανουέλ Μπερκό

une histoire de fou 607

Une Histoire de Fou - Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Γαλλία, Πρεμιέρες

Το 1981 στο Παρίσι, ο νεαρός Αράμ, αρμενικής καταγωγής, τοποθετεί βόμβα στο αυτοκίνητο του Τούρκου Πρέσβη, όμως άθελά του τραυματίζει σοβαρά έναν περαστικό ποδηλάτη. Ο Μαρσεγιέζος σκηνοθέτης του «Τα Χιόνια Του Κιλιμάντζαρο» καταθέτει ακόμη μία διεισδυτική πολιτική ταινία με φόντο τον χρόνιο αγώνα επιβίωσης των Αρμενίων και γνώμονα το δίκοπο μαχαίρι της εκδίκησης.

The Pearl Button 607

The Pearl Button - Πατρίσιο Γκουσμάν, Χιλή, Πρεμιέρες

Γνωστός στο ευρύτερο κοινό από το «Νοσταλγώντας το Φως» του 2010, ένα ποιητικό ημερολόγιο που συγκίνησε τους θεατές σε όλον τον κόσμο με την σύνδεση της αστρονομίας με την ανθρώπινή ύπαρξη, ο Γκουσμάν παρουσίασε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 65ου Φεστιβάλ Βερολίνου το ανάλογης αισθητικής χειροποίητο «The Pearl Button», συνδέοντας την «ιστορία» του νερού της ακτογραμμής της Χιλής με την τραγική μνήμη που κρύβεται θαμμένη στο βυθό της θάλασσας.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «The Pearl Button» του Πατρίσιο Γκουσμάν

society 607

Society - Μπράιαν Γιάζνα, Η.Π.Α., Ειδικές Προβολές

Η ζωή δείχνει να είναι τέλεια για τον Μπιλ. Ζει με την πλούσια οικογένειά του κάπου στο Μπέβερλι Χιλς, η φίλη του είναι μία όμορφη μαζορέτα και οδηγεί τζιπ. Παρ' όλ' αυτά ο ίδιος νιώθει πως δεν ταιριάζει ιδιαίτερα σε αυτή την υψηλή κοινωνία. Οταν ο πρώην φίλος της αδερφής του τού δίνει μία κασέτα, της οποίας το περιεχόμενο περιλαμβάνει την οικογένειά του να συμμετέχει σε ένα φονικό όργιο, ο Μπιλ δίνει την κασέτα στον ψυχολόγο του για να διαπιστώσει σύντομα πως το περιεχόμενό της έχει αλλοιωθεί. Ειδική προβολή για να γνωριστούμε με την απίστευτη ταινία του 1989.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας θα γίνουν από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου, στις αίθουσες Δαναός, Οπερα και Ιντεάλ, στην Ταινιοθήκη αλλά και στην Τεχνόπολη. Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου με το «Youth» του Πάολο Σορεντίνο. Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί και θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η προπώληση των καρτών διαρκείας θα ξεκινήσει την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο aiff.gr.

Διαβάστε ακόμη: