Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή θα... εμφανιστεί στις Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Η νέα ταινία του Αγγελου Φραντζή, το «Σύμπτωμα», που εξελίχθηκε σιωπηλά και μας εξέπληξε στη work in progress παρουσίασή του στο περσινό Κάρλοβι Βάρι, είναι έτοιμο και θα κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
Το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή θα... εμφανιστεί στις Νύχτες Πρεμιέρας

Γυρισμένο στην Αμοργό, την Τήνο και την Αθήνα, το «Σύμπτωμα» είναι μια ταινία που δεν δοξάζει το ελληνικό φως, μα το «ελληνικό σκοτάδι». Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Αγγελου Φραντζή, μετά το «Polaroid» (2000), το «Ονειρο του Σκύλου» (2005) και το «Μέσα στο Δάσος» (2013), παρουσιάστηκε πέρσι στα Works in Progress στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αλλά τώρα είναι έτοιμη για κάτι πιο... αθηναϊκό. Το «Σύμπτωμα» θα κάνει την πρεμιέρα του για το ελληνικό κοινό στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, το 21o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (16 - 27 Σεπτεμβρίου), εκεί, άλλωστε, όπου ο Αγγελος Φραντζής είχε παρουσιάσει πριν 15 χρόνια και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του.

Διαβάστε ακόμη: Πρώτες ενδείξεις από το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή

symptom 607

Χτισμένο πάνω σε αληθινά υποβλητικές εικόνες, διαστρεβλώνει τα τοπία που θα έβλεπες σε τουριστικές αφίσες σε κάτι που μοιάζει με το σκηνικό ενός παγανιστικού εφιάλτη. Αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το «Σύμπτωμα» εξπρεσιονιστικά, θα το περιγράφαμε ως ένα μυστηριακό, υπαρξιακό θρίλερ, όπου ο θεός Πάνας, ή ένα δίποδο κερασφόρο τέρας, εμφανίζεται σε ένα νησί, φορώντας δερμάτινο ροκ εν ρολ τζάκετ και ξυπνώντας τα πιο μύχια ένστικτα μιας μικρής κοινότητας. Κοπάδια από πρόβατα, εγκαταλειμμένα λατομεία, ένας σκουπιδότοπος Γολγοθάς, μικρά παιδιά που φοράνε αλλόκοτες μάσκες, ένα παράξενο αθώο κορίτσι κι ένα απόκοσμο πλάσμα με κέρατα και μάτια που λαμπυρίζουν, τα υλικά από τα οποία χτίζεται το «Σύμπτωμα» είναι μαζί γνώριμα στους θιασώτες ενός σινεμά «είδους», μα και την ίδια στιγμή, ανησυχητικά διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε λεπτά με τον Αγγελο Φραντζή!

symptom 607

Είπε ο Αγγελος Φραντζής στο Flix, στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, «Κάνοντας το "Σύμπτωμα" ένιωσα σαν να γύριζα ξανά το "Polaroid". Είναι η ίδια ακριβώς φάση με τότε. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Εχουν γίνει όλες αυτές οι ταινίες που έχουν γίνει, έχουν γίνει όλες αυτές οι επιτυχίες που έχουν γίνει, αλλά δεν έχεις πολλές επιλογές. Ή το παίρνεις απόφαση και κάθεσαι και δεν κάνεις τίποτα περιμένοντας να βρεις τα χρήματα για να μπορέσεις να κάνεις την ταινία σου όπως θέλεις και όπως πρέπει ή βάζεις μπροστά άλλα πρότζεκτ με άλλους τρόπους. Το υπέροχο είναι ότι πάντα θα βρεις ανθρώπους που θα πιστέψουν στην ταινία σου και θα μπουν μέσα επειδή θέλουν να δουλέψουν και επειδή τους ενδιαφέρει να βρίσκονται σε μια δημιουργική διαδικασία. Το μοναδικό τους όφελος είναι η καύλα για την ταινία.» Το όφελος του κοινού των Νυχτών Πρεμιέρας, από την άλλη, είναι ότι θα δουν πρώτοι μια ταινία που θα ιντριγκάρει, θα γοητεύσει και θα συζητηθεί.

Στο διάστημα που μεσολαβεί, ο Αγγελος Φραντζής προετοιμάζεται ήδη για το «Virus», την επόμενη ταινία του, που επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το ταμείο συμπαραγωγών του CNC και του ΕΚΚ.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας φέτος θα γίνουν από τις 16 ως τις 27 Σεπτεμβρίου - ως τότε, συναντήστε το 5o Athens Open Air Film Festival στις πιο όμορφες γωνιές της πόλης.

«Σύμπτωμα» info:

Σκηνοθεσία: Αγγελος Φραντζής / Σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος - Αγγελος Φραντζής / Παραγωγή: Οι κήποι, Φιλμική, 2/35 / Παίζουν οι: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαΐδης / Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης / Σκηνικά: Δάφνη Κούτρα / Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα / Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης / Μουσική: Coti K.