Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Πρώτες ενδείξεις από το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή

στα 10

Οι πρώτες εικόνες από το «ενήλικο παραμύθι» του σκηνοθέτη του «Ονειρου του Σκύλου» και του «Μέσα στο Δάσος» που παρουσιάστηκαν στο Works in Progress του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι είναι αλλόκοτα γοητευτικές.

Κάρλοβι Βάρι 2014: Πρώτες ενδείξεις από το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή

Γυρισμένο στην Αμοργό, την Τήνο και την Αθήνα, το «Σύμπτωμα» όπως μπορεί κανείς να το φανταστεί από ένα σύντομο τρέιλερ και μερικά film clips που είδαμε ήδη, είναι μια ταινία που δεν δοξάζει το ελληνικό φως, μα το «ελληνικό σκοτάδι».

Χτισμένο πάνω σε αληθινά υποβλητικές εικόνες, διαστρεβλώνει τα τοπία που θα έβλεπες σε τουριστικές αφίσες σε κάτι που μοιάζει με το σκηνικό ενός παγανιστικού εφιάλτη. Αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το «Σύμπτωμα», με βάσει αυτές τις πρώτες εικόνες, θα το περιγράφαμε ως ένα μυστηριακό, υπαρξιακό θρίλερ, όπου ο θεός Πάνας, ή ένα δίποδο κερασφόρο τέρας, εμφανίζεται σε ένα νησί, φορώντας δερμάτινο ροκ εν ρολ τζάκετ και ξυπνώντας τα πιο μύχια ένστικτα μιας μικρής κοινότητας.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Σύμπτωμα»

Κοπάδια από πρόβατα, εγκαταλειμμένα λατομεία, ένας σκουπιδότοπος Γολγοθάς, μικρά παιδιά που φοράνε αλλόκοτες μάσκες, ένα παράξενο αθώο κορίτσι κι ένα απόκοσμο πλάσμα με κέρατα και μάτια που λαμπυρίζουν, τα υλικά από τα οποία χτίζεται το «Σύμπτωμα» είναι μαζί γνώριμα στους θιασώτες ενός σινεμά «είδους», μα και την ίδια στιγμή, ανησυχητικά διαφορετικά.

Μέσα από τις πρώτες αυτές εικόνες, το φιλμ του Φραντζή φαντάζει σαν ένα αληθινά θελκτικό αίνιγμα, που δεν έχεις άλλη επιλογή από το να ανυπομονείς να το εξερευνήσεις. Υποπτευόμαστε πως τα όσα θα ανακαλύψει ο καθένας εκεί, θα είναι άμεσα συνυφασμένα με το τι αναζητά, όμως αν αυτά τα πρώτα λεπτά αφήνουν μια υπόσχεση, τότε αυτή δεν είναι άλλη από την βεβαιότητα πως το φιλμ του Φραντζή, θα ιντριγκάρει, θα γοητεύσει και θα συζητηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

2

Το Flix βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.