Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Πέντε λεπτά με τον Αγγελο Φραντζή!

στα 10

Ο Αγγελος Φραντζής βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι για να κάνει τα αποκαλυπτήρια της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Σύμπτωμα» στο τμήμα του Works in Progress. Και μιλάει στο Flix για το πώς δεν έχει αλλάξει τίποτα από την εποχή που έκανε την πρώτη του ταινία...

Κάρλοβι Βάρι 2014: Πέντε λεπτά με τον Αγγελο Φραντζή!
(φωτό: Γιώργος Κρασσακόπουλος)

Γυρισμένη σχεδόν χωρίς χρήματα, με προσωπική εργασία ηθοποιών και συνεργείου και με την αίσθηση του επείγοντος, η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Αγγελου Φραντζή με (προσωρινό) τίτλο «Σύμπτωμα» βρίσκεται αυτήν την εποχή στο στάδιο του μοντάζ. Τα πρώτα οκτώ λεπτά της θα προβληθούν σε λίγη ώρα στο τμήμα «Works in Progress» του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, όπου η ταινία ξεκινάει τη διεθνή καριέρα της, αναζητώντας διεθνείς διανομείς, παραγωγούς και ενδιαφέρον από διεθνή φεστιβάλ μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Το Flix συνάντησε τον Αγγελο Φραντζή και τον ρώτησε για το «Σύμπτωμα», τις συνθήκες με τις οποίες έγινε η ταινία μέσα στο χειμώνα σε Αμοργό, Αθήνα και Τήνο και τι έχει αλλάξει στο ελληνικό σινεμά από τότε που γύριζε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το «Polaroid», την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

2

Το «Σύμπτωμα» είναι ένα ενήλικο παραμύθι για την αγάπη και την ενόχη.

Η ταινία γυρίστηκε με ελάχιστα χρήματα από έναν ιδιώτη επενδυτή και κυρίως με την τρελή δουλειά των συνεργατών, οι οποίοι συμμετέχουν με ποσοστά στην ταινία. Γυρίστηκε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και έγινε επειδή το «Virus», το άλλο πρότζεκτ που έχω καθυστερεί για να ολοκληρώσει τη χρηματοδότησή του. Δεν μπορούσα να κάθομαι να περιμένω. Το Νοέμβριο είχα την αρχική ιδέα, το Φεβρουάριου πήγαμε για γύρισμα, διακόψαμε για ένα μήνα και τώρα η ταινία βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αμοργό, ένα κομμάτι της στην Αθήνα και ένα ακόμη στην Τήνο.

Η αναζήτηση ενδιαφέροντος από τα Φεστιβάλ και τους sales agents γίνεται πλέον από πολύ νωρίς στη ζωή μιας ταινίας. Είναι πολύ καλό το ότι το πρότζεκτ βρίσκεται στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, άνθρωποι της βιομηχανίας θα δουν τις πρώτες του εικόνες. Είναι μια πολύ καλή αφετηρία σε ένα πολύ καλό Φεστιβάλ και είναι αλήθεια πως συνήθως οι ταινίες που συμμετέχουν στο «Works in Progress» του Κάρλοβι Βάρι έχουν μια συνέχεια...

Κάνοντας το «Σύμπτωμα» ένιωσα σαν να γύριζα ξανά το «Polaroid». Είναι η ίδια ακριβώς φάση με τότε. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Εχουν γίνει όλες αυτές οι ταινίες που έχουν γίνει, έχουν γίνει όλες αυτές οι επιτυχίες που έχουν γίνει, αλλά δεν έχεις πολλές επιλογές. Ή το παίρνεις απόφαση και κάθεσαι και δεν κάνεις τίποτα περιμένοντας να βρεις τα χρήματα για να μπορέσεις να κάνεις την ταινία σου όπως θέλεις και όπως πρέπει ή βάζεις μπροστά άλλα πρότζεκτ με άλλους τρόπους. Το υπέροχο είναι ότι πάντα θα βρεις ανθρώπους που θα πιστέψουν στην ταινία σου και θα μπουν μέσα επειδή θέλουν να δουλέψουν και επειδή τους ενδιαφέρει να βρίσκονται σε μια δημιουργική διαδικασία. Το μοναδικό τους όφελος είναι η καύλα για την ταινία. Και αυτό είναι υπέροχο, όσο τραγικό είναι πως όλοι αυτοί οι σπουδαίοι συνεργάτες δεν μπορούν να πληρωθούν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή

Το Flix βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Περισσότερο Κάρλοβι Βάρι 2014: