Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάρλοβι Βάρι 2014: Εκεί όπου το μέγεθος συναντά το cool

στα 10

H τελετή έναρξης του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι ήταν ενδεικτική ενός Φεστιβάλ που διαθέτει τα μέσα για να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο αλλά και τη σύνεση του να παραμένει cool όσο λίγα.

Κάρλοβι Βάρι 2014: Εκεί όπου το μέγεθος συναντά το cool

Σε κατάσταση απόλυτης - black tie - επισημότητας, η τελετή έναρξης του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην μεγάλη επιβλητική αίθουσα του ξενοδοχείου Thermal, ήταν ταυτόχρονα φαντασμαγορική, αστεία, διόλου βαρετή, τόσο cool όσο και το νερό που γέμισε τη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αρχικής ξέφρενης περφόρμανς από χορευτές - κολυμβητές: όλα όσα δηλαδή προσπαθούν εδώ και πολλά μα πολλά χρόνια να πετύχουν μάταια τα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Με οικοδεσπότη τον διάσημο Τσέχο ηθοποιό και τραγουδιστή Μάρεκ Εμπεν, η τελετή ξεκίνησε με ένα υπέροχο χορευτικό σε επιμέλεια των διάσημων αδερφών Μισέλ και Σιμόν Καμπάν, με νερά να πλημμυρίζουν τη σκηνή και κολυμβήτριες να τη διασχίζουν υπό τους swing ήχους του «In the Mood». Τα νερά, που αποτελούν το σήμα κατατεθεν της τσέχικης λουτρόπολης και που σε συνδυασμό με μια καυτή μέρα έκανε το κοινό της τελετής να δροσιστεί σχεδόν για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

2

2

2

Χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ορθότητας αλλά και δίχως κανέναν αυτισμό, ο Εμπεν διαφήμισε το Φεστιβάλ, την πόλη του Κάρλοβι Βάρι και την Τσεχία, εξαίρωντας το γεγονός πως στο Κάρλοβι Βάρι μπορείς να πιεις ελεύθερα στο δρόμο, πως μπορείς ακόμη να καπνίσεις στα εστιατόρια και πως γενικά μπορείς να κάνεις όλα όσα είναι απαγορευμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πράγμα που θα επιβεβαιωνόταν λίγο αργότερα, όταν ανάμεσα στην τελετή έναρξης και την προβολή του «I Origins» του Μάικ Καχίλ, όλοι οι καλεσμένοι θα κατέβαιναν για ένα ποτό στο μπαρ... καπνίζοντας χωρίς φόβο και πάθος.

2

2

Το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι πετυχαίνει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην επισημότητα και το coolness - πράγμα που μπορεί κανείς να αντιληφθεί από το πλούσιο πρόγραμμά του μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο διαφημίζεται το Φεστιβάλ μέσα στην πόλη, αλλά και στον «σωστό» τρόπο με τον οποίο «εκμεταλλεύεται» για δημοσιότητα τον Μελ Γκίμπσον αλλά τα αφιερώματά του ανήκουν στον Ελιο Πέτρι και τον Ινδό Ανουράγκ Κασιάπ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την τιμητική βράβευση του Μελ Γκίμπσον με τη Κρυστάλλινη Σφαίρα για την καλλιτεχνική προσφορά του στο παγκόσμιο σινεμά.

2

Με τη χρονική συγκυρία να το φέρνει ως το πρώτο από τα μικρά - μεγάλα Φεστιβάλ της Ευρώπης, αμέσως μετά τις Κάννες, το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι έρχεται φέτος με 235 ταινίες, τέσσερα διαγωνιστικά προγράμμα (Επίσημο Διαγωνιστικό, East of the West με πρώτες και δεύτερες ταινίες από την Ανατολική Ευρώπη, Ντοκιμαντέρ και Forum of the Independents), μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς στα παράλληλα προγράμματά του και όπως πάντα ένα γερό κομμάτι ελληνικού σινεμά που φέτος ηγείται η «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ που θα κάνει στο Κάρλοβι Βάρι την παγκόσμια πρεμιέρα της, ενώ θα προβληθούν ακόμη το «Xenia» του Πάνου Χ. Κουτρα, το «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, η ελληνική συμπαραγωγή «Late Season», ενώ στο πρόγραμμα Works in Progress θα κάνει ντεμπούτο και το «Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τις ελληνικές συμμετοχές στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

2

Φτιαγμένο ταυτόχρονα για τους δημοσιογράφους, το industry (με πολύ ισχυρό networking για νέους παραγωγούς) αλλά και το κοινό (μόλις πέρσι πουλήθηκε ο αστρονομικός αριθμός των 128.000 εισιτηρίων), το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι είναι ο τρόπος με τον οποίο μια κινηματογραφική διοργάνωση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα που τη φιλοξενεί, να κερδίζει κάθε χρόνο πόντους κύρους ανάμεσα στο διεθνές φεστιβάλικό κύκλωμα και ταυτόχρονα να παραμένει μια υπέροχη χαλαρή βόλτα στη γραφική λουτρόπολη. Με ένα τσιγάρο ή μια μπίρα στο χέρι...

Το Flix βρίσκεται στο 49ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και θα σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.