Buzz

«Αντίο σ' έναν Θεό του σινεμά.» Από τον Κόπολα ως τον ντελ Τόρο, η 7η τέχνη αποχαιρετά τον Γουίλιαμ Φρίντκιν

στα 10

Θαυμασμός, δέος, προσωπικές προτιμήσεις και τρυφερές αντιξοότητες, καθώς το Χόλιγουντ τιμά το έργο τού καθοριστικού σκηνοθέτη.

«Αντίο σ' έναν Θεό του σινεμά.» Από τον Κόπολα ως τον ντελ Τόρο, η 7η τέχνη αποχαιρετά τον Γουίλιαμ Φρίντκιν
Σκηνοθετώντας τη Λίντα Μπλερ στον «Εξορκιστή»

Εξορκιστής ή... Sorcerer; Ιδιοφυΐα ή πνεύμα αντιλογίας; Ενας εμπνευσμένος άνθρωπος, ο Γουίλιαμ Φρίντκιν έφυγε χθες, στα 87 χρόνια του και με τη νέα του ταινία, «The Caine Mutiny Court-Martial», να ετοιμάζεται για την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας σε λιγότερο από ένα μήνα. Οι φίλοι, πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες-θαυμαστές του μοιράζονται τη θλίψη τους για την απώλειά του.

Διαβάστε ακόμη: Γουίλιαμ Φρίντκιν (1935-2023) | Πιτσιλίζοντας με αίμα το αμερικανικό όνειρο

κόπολα φρίντκινΟ Φράνσις Φορντ Κόπολα κι ο Γουίλιαμ Φρίντκιν όταν ο δεύτερος απέκτησε το αστέρι του στο Hollywood Walk of Fame, το 1997

Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν ήταν ο πρώτος φίλος μου από τους σκηνοθέτες της γενιάς μου και πενθώ την απώλεια ενός πολυαγαπημένου συντρόφου. Τα επιτεύγματά του στον Κινηματογράφο είναι εκπληκτικά και μοναδικά. Είναι ο μόνος συνάδελφος που γνώρισα, του οποίου η δουλειά πραγματικά έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου ("The People vs. Paul Crump"). Η δουλειά του Μπίλι αντιπροσωπεύει αληθινά ορόσημα στον Κινηματογράφο, μια λίστα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Οπωσδήποτε το "French Connection", ο "Εξορκιστής" και το "Sorcerer", αλλά σε όλες τις ταινίες του αναπνέει η ιδιοφυΐα του. Διαλέξτε οποιαδήποτε από ένα καπέλο και θα θαμπωθείτε. Η αξιολάτρευτη, ευέξαπτη προσωπικότητά του περιέβαλλε έναν πανέμορφο, πανέξυπνο, βαθειά συναισθηματικό γίγαντα. Είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι δεν θ' απολαύσω ποτέ ξανά την παρέα του, αλλά τουλάχιστον η δουλειά του θα τον εκπροσωπεί.»

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε στο Flix ο Γουίλιαμ Φρίντκιν: «Alive and Kicking»

Ο παραγωγός Τζέισον Μπλουμ τής Blumhouse «Αισθάνομαι υπόχρεος στον Γουίλιαμ Φρίντκιν και με λυπεί η απώλειά του. Περισσότερο από κάθε άλλο σκηνοθέτη, εκείνος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί προσεγγίζουν τις ταινίες τρόμου, αλλά και την αντίληψη μιας ευρύτερης κουλτούρας απέναντι στον τρόμο. Είμαστε βαθειά ευγνώμονες για το έργο που αφήνει πίσω του.»

Η Ελεν Μπέρστιν, η «μητέρα» στον «Εξορκιστή» «Ο φίλος μου, Μπιλ Φρίντκιν, ήταν εντελώς πρωτότυπος. Εξυπνος, καλλιεργημένος, ατρόμητος και απίστευτα ταλαντούχος. Στο γύρισμα ήξερε τι ήθελε, θα έφτανε ως το τέλος για να το αποκτήσει αλλά μπορούσε και να το εγκαταλείψει εάν έβλεπε ότι συνέβαινε κάτι ακόμα καλύτερο. Χωρίς αμφιβολία, ήταν μια ιδιοφυΐα.»