Buzz

Γκλόρια Γκρέιαμ, η γυναίκα που κατάφερε να σκανδαλίσει το Χόλιγουντ

στα 10

Ηταν η Γκλόρια Γκρέιαμ, απλώς, μπροστά από την εποχή της;

Γκλόρια Γκρέιαμ, η γυναίκα που κατάφερε να σκανδαλίσει το Χόλιγουντ

Η Γκλόρια Γκρέιαμ ήταν μια πανέμορφη γυναίκα και μια υπέροχη ηθοποιός. Δεν πίστεψε σε τίποτα από τα δύο κι έζησε μια θυελλώδη, αλλά δυστυχισμένη ζωή. Κι όμως, τίποτε απ' αυτά δεν κατέστρεψε την καριέρα της όσο η ερωτική της ζωή.

Διαβάστε ακόμη: Προσεχώς | Ποιες ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 10 Ιουνίου

γκλόρια γκρέιαμ 607

Η Γκρέιαμ γεννήθηκε το 1923 στην Καλιφόρνια - η μαμά της, Βρετανίδα αποτυχημένη ηθοποιός του θεάτρου, προόριζε τις δυο κόρες της για μεγάλες επιτυχίες. Η μεγαλύτερη, η Τζόι, κατάφερε να παντρευτεί... τον αδελφό του Ρόμπερτ Μίτσαμ. Η μικρότερη, η Γκλόρια, είχε μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Στα είκοσι χρόνια της είχε ήδη υπογράψει επταετές συμβόλαιο με την MGM. Ενώ ο ρόλος που τη σύστησε στο κοινό ήταν αυτός της «ελαφριάς» Βάιολετ, δίπλα στον Τζέιμς Στιούαρτ, στο «It's a Wonderful Life», η Γκρέιαμ σταδιακά ειδικεύτηκε σε ρόλους γοητευτικών φαμ φατάλ σε σπουδαία φιλμ νουάρ. Ηταν υποψήφια για Οσκαρ για το «Crossfire», το κέρδισε λίγο αργότερα για την ερμηνεία της στο «The Bad and the Beautiful».

γκλόρια γκρέιαμ 607

Ενδιάμεσα, η Γκρέιαμ πρωταγωνίστησε, στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, στο «Σε Εναν Ερημο Τόπο» του Νίκολας Ρέι. Η κοινή γνώμη... συνταράχτηκε, επειδή η ηθοποιός εμφανίστηκε σε μια σκηνή της ταινίας στο κρεβάτι, σκεπασμένη μόνο μ' ένα σεντόνι, χωρίς να φορά από κάτω νυχτικό. «Εγώ κοιμάμαι γυμνή γιατί είναι πιο βολικό,» δήλωσε τολμηρά η Γκρέιαμ. «Η εξέλιξη έχει προσπεράσει τους κατασκευαστές νυχτικών και δεν θέλουν να το παραδεχτούν!» Αυτό, ωστόσο, ήταν το μικρότερο σκάνδαλο στη ζωή της Γκλόρια Γκρέιαμ.

Η ηθοποιός ήταν πάντα δυσαρεστημένη με την εμφάνισή της, χαρακτηριστικά έβαζε χαρτομάντηλα κάτω από το επάνω χείλος της για να το κάνει να δείχνει πιο γεμάτο. Η προσωπική της ζωή ήταν εξίσου απογοητευτική για την ίδια. Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον ηθοποιό Στάνλεϊ Κλέμεντς, πήραν διαζύγιο λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα. Μόλις επικυρώθηκε, ξανάσμιξαν και χώρισαν αμέσως, μια και ο Κλέμεντς την έσπασε στο ξύλο.

γκλόρια γκρέιαμ 607 Με τον Νίκολας Ρέι

Το 1948, η Γκρέιαμ παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Νίκολας Ρέι, ήδη έγκυος στο πρώτο της παιδί. Την πρώτη νύχτα του γάμου τους, ο Ρέι έπαιξε στο καζίνο κι έχασε, σκόπιμα, 40.000 δολάρια, «για να μην πέσουν στα χέρια» της γυναίκας του. Αργότερα, ο Ρέι δήλωνε, «την έβρισκα συναρπαστική, αλλά δεν τη συμπαθούσα πολύ.» Στην πορεία, ο Ρέι... σταμάτησε να τη συμπαθεί εντελώς: τον τρίτο χρόνο του γάμου τους, όπως θέλει η φήμη, βρήκε την Γκλόρια στο κρεβάτι με τον 13χρονο γιο του, από τον πρώτο του γάμο, τον Τόνι Ρέι.

Φυσικά το ζευγάρι χώρισε, λίγο αργότερα η Γκρέιαμ παντρεύτηκε τον τηλεοπτικό παραγωγό Σάι Χάουαρντ και μαζί έκαναν μια κόρη - σ' έναν καυγά τους, η Γκρέιαμ έβγαλε πιστόλι και... χώρισαν. Η σχέση της Γκρέιαμ με τον Τόνι Ρέι δεν διακόπηκε στιγμή: το 1962 βγήκε στη δημοσιότητα ότι, δυο χρόνια νωρίτερα, οι δυο τους είχαν παντρευτεί στο Μεξικό. Εμειναν μαζί για δεκαπέντε χρόνια κι έκαναν δύο παιδιά. Το Χόλιγουντ δεν συγχώρεσε ποτέ την Γκρέιαμ που «αποπλάνησε» και παντρεύτηκε το γιο του άντρα της. Η ίδια, φυσικά, είχε διαφορετική άποψη: «Παντρεύτηκα τον Νίκολας Ρέι, τον σκηνοθέτη,» δήλωσε σε συνέντευξή της. «Ο κόσμος χασμουρήθηκε. Αργότερα παντρεύτηκα το γιο του κι από την αντίδραση του Τύπου θα πίστευε κανείς ότι διέπραξα αιμομιξία, ή ότι τον έκλεψα από την κούνια.»

γκλόρια γκρέιαμ 607 Ο Τόνι Ρέι

Ωστόσο, το σκάνδαλο έβαλε τελεία στην καριέρα της και ώθησε τον Σάι Χάουαρντ να διεκδικήσει την επιμέλεια της κόρης τους: Η πίεση οδήγησε την Γκρέιαμ σε νευρικό κλωνισμό κι αργότερα σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Μετά το τέλος του γάμου της με τον Τόνι Ρέι, η Γκλόρια Γκρέιαμ εγκαταστάθηκε στην Αγγλία: ήταν πια η δεκαετία του '70 και, παρότι έκανε μια μικρή, δεύτερη καριέρα στην τηλεόραση και στο θέατρο, η Γκρέιαμ συγκεντρώθηκε περισσότερο στην προσωπική ζωή της. Γνώρισε τον κατά 30 χρόνια νεώτερό της ηθοποιό Πίτερ Τέρνερ. Ενα χρόνο αφότου ξεκίνησε η, για άλλη μια φορά ταμπού, σχέση τους, η ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους. Ο Τέρνερ την εγκατέστησε στο Λίβερπουλ, στο σπίτι των γονιών του, οι οποίοι και τη φρόντισαν ως το θάνατό της.

γκλόρια γκρέιαμ 607

Κι αν αυτό, το φινάλε της ιστορίας, μιας ζωής έτσι κι αλλιώς φτιαγμένης για ταινία, σας μοιάζει γνώριμο, είναι επειδή... το 2017 έγινε ταινία, το «Film Stars Don't Die in Liverpool», βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Τέρνερ, με πρωταγωνιστές την Ανέτ Μπένινγκ και τον Τζέιμι Μπελ.

Δείτε παρακάτω την Ανέτ Μπένινγκ να εξηγεί πώς προσέγγισε την Γκλόρια Γκρέιαμ, αλλά και την ίδια την ηθοποιό να παραλαμβάνει... στα πεταχτά το Οσκαρ της, το 1953.