Buzz

Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 25η Μαρτίου

στα 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Flix Team
Τι βλέπουμε στο σπίτι την Παρασκευή, 25η Μαρτίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς.


1821

Μουσείο Μπενάκη – Eκθεση «1821 Πριν και Μετά»

Χίλια διακόσια έγγραφα και αντικείμενα της επετειακής έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη καταγράφονται από τον φακό της COSMOTE TV και «αποκαλύπτουν» την ταραχώδη πορεία του Έθνους από την Άλωση έως την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Με απαρχή τα σκοτεινά χρόνια της Τουρκοκρατίας, η έκθεση παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των ραγιάδων, τις πτυχές της οθωμανικής εξουσίας, τον ρόλο της Εκκλησίας, τη Φιλική Εταιρεία και την προετοιμασία για το ξέσπασμα της Επανάστασης. Τον κύριο κορμό της έκθεσης αποτελούν τα εκθέματα που συνδέονται με τα ιστορικά γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του μεγάλου ξεσηκωμού των Ελλήνων, που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Από την έκθεση δεν λείπουν, ωστόσο, και εκθέματα που μαρτυρούν την πνευματική, οικονομική και αρχιτεκτονική ανάπτυξη της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας των πρώτων δύο βασιλιάδων της, του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, με αποκορύφωμα τη διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Μια πορεία που ενώ μοιάζει με παραμύθι, αποτελεί τη νεότερη ιστορική αφετηρία της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ «Μουσείο Μπενάκη – Εκθεση "1821 Πριν και Μετά"», σε σκηνοθεσία Περικλή Κ. Ασπρούλια και Γιώργου Βαρζακάκου, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25/3 στις 22.00, ταυτόχρονα στο COSMOTE HISTORY HD και το επίσημο YouTube κανάλι της COSMOTE TV.


latin noir

Latin Noir του Ανδρέα Αποστολίδη

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέας Αποστολίδης ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική για να ανακαλύψει τη ζωή και το έργο των διάσημων συγγραφέων Paco Ignacio Taibo II(Μεξικό), Leonardo Padura(Κούβα), Luis Sepulveda(Χιλή), Santiago Roncagliolo(Περού) και Claudia Pineiro(Αργεντινή). Το ντοκιμαντέρ διερευνά πώς αυτή η γενιά συγγραφέων οδηγήθηκε στη συγγραφή νουάρ ιστοριών μυστηρίου, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ωμή κρατική βία, την αυξημένη εγκληματικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνει η Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις μέρες μας. Από το Μπουένος Άιρες, στο Σαντιάγο, την Πόλη του Μεξικού, την Αβάνα και την Λίμα, οι ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων -ανεξάρτητοι ντετέκτιβ, δημοσιογράφοι, εισαγγελείς- γίνονται μάρτυρες και ξεναγοί ενός κόσμου που μεταμορφώνεται ριζικά μέσα από επαναστάσεις, πραξικοπήματα, εμφύλιους πολέμους, οικονομικές κρίσεις και κοινωνικές ανατροπές.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης, με βαθιά γνώση και καλή παρέα, εξηγεί γιατί το νουάρ μυθιστόρημα της Λατινικής Αμερικής ήταν και είναι πολιτική πράξη. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη on demand στο vimeo

της πατρίδα μου η σημαία

Της Πατρίδας μου η Σημαία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στη φύση με ό,τι οι ίδιοι παρήγαγαν. Μια αυτάρκης κοινωνία που η μόνη επαφή της με τον «έξω κόσμο» ήταν το σχολείο. Εκεί μάθαιναν γράμματα και τραγουδάκια για τη μεγάλη πατρίδα που τους κάνει περήφανους. Μετά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, στην οποία το χωριό θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, πολλοί θα ξενιτευτούν και κάποιοι θα βρεθούν στο Μαρούσι, ένα γραφικό προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει το βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον υπέρογκο δανεισμό. Η τραγωδία δεν θα αργήσει να έρθει. Η χρεοκοπία. Λόγω έλλειψης πόρων το σχολείο στο χωριό κλείνει. Επειτα από 150 χρόνια λειτουργίας. Η σημαία που κυμάτιζε στη σχολική γιορτή τώρα υπνώττει σε κάποιο συρτάρι. Η Ελλάδα των ανοιχτών πληγών που άφησε ο μεγαλοϊδεατισμός σε ένα από τα πιο συγκινητικά εγχώρια ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Της Πατρίδας μου η Σημαία».

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στην ΕΡΤ2 στις 00.00

Frozen 607

Ψυχρά κι Ανάποδα (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

Η θαρραλέα και υπεραισιόδοξη πριγκίπισσα Aνα πρέπει να συνεργαστεί με τον Κριστόφ, έναν απότομο, βουνίσιο τύπο, για να ξεκινήσουν μαζί ένα μεγάλο ταξίδι. Σκοπός τους είναι να βρουν την Παγωμένη Βασίλισσα Eλσα, που δεν είναι άλλη από την αδελφή της Aνα, και να λύσουν επιτέλους τα παγωμένα μάγια που ταλαιπωρούν ένα ολόκληρο βασίλειο. Η Aνα και ο Κριστόφ θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές τύπου Εβερεστ συνθήκες, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα και μαγικά φαινόμενα σε κάθε γωνία. Πολύτιμοι σύμμαχοι τους στον αγώνα θα είναι ο ξεκαρδιστικός χιονάνθρωπος Oλαφ και ένας ψωριάρικος τάρανδος που ακούει στο όνομα Σβεν.

Η «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν βρίσκει στο σύμπαν της Disney το «girl power» που της αξίζει σε ένα θρίαμβο του σύγχρονου animation και ένα εν δυνάμει all - time classic. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 21.00 στον Alpha

Παπαφλέσσας 607

Παπαφλέσσας του Ερρίκoυ Αvδρέoυ

Εvας ιερωμέvoς, o Παπαφλέσσας, πoυ κρύβει μέσα τoυ τη φλόγα της αvεξαρτησίας τoυ Γέvoυς, περιoδεύει στov Μοριά και στις Παραδoυvάβιες Ηγεμovίες και με τα λόγια τoυ ξεσηκώvει τoυς Φιλικoύς και τoυς Δημoγέρovτες vα κηρύξoυv τηv Επαvάσταση τoυ 1821.

Η ταινία προβάλλεται στις 20.00 στον ΑΝΤ1

rise of the skywalker 607

Star Wars: Skywalker Η Ανοδος (Star Wars: The Rise of the Skywalker) του Τζ. Τζ. Εϊμπραμς

O Τζ. Τζ. Εϊμπραμς ολοκληρώνει την τρίτη τριλογία του «Πολέμου των Αστρων» διεκπεραιωτικά, βιαστικά, αλλά και θεαματικά, συγκινητικά με απέραντο σεβασμό στο μύθο και με την καρδιά του μόνιμα στη φωτεινή πλευρά της Δύναμης. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 01.15 στον Alpha

Monday

Monday του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Το «Monday» είναι η ιστορία του Μίκι και της Κλόι, δυο Αμερικανών τους οποίους συστήνει σε ένα πάρτι ο Αργύρης (η επιλογή του ονόματος του ήρωα όχι δεν είναι τυχαία) του Γιώργου Πυρπασόπουλου καθώς, κατά τη γνώμη του, δυο Αμερικάνοι στην Αθήνα έχουν εξ΄ορισμού τόσα κοινά που οφείλουν να γίνουν ζευγάρι. Και πέρα από κάθε προσδοκία αυτό που μοιάζει μια άβολη και αμήχανη μεθυσμένη γνωριμία, θα εξελιχθεί σε κάτι που θα κρατήσει την Κλόι στην Αθήνα παρότι ετοιμαζόταν να γυρίσει για πάντα πίσω στην Αμερική και θα κάνει τον μουσικό και dj Μίκι να βρει μια κοπέλα με την οποία θα πηγαίνει στα πάρτι, αντί να βρίσκει σε κάθε ένα μια για να φεύγει από αυτά. Το φιλμ είναι μια ρομαντική ιστορία για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν με κάθε τρόπο από τις ευθύνες της ωριμότητας και της ενηλικίωσης, που ζουν τη ζωή τους σαν να είναι συνέχεια Παρασκευή, προσπαθώντας να ξεχάσουν ότι η Δευτέρα είναι πάντα λίγο μετά και αναπόφευκτα θα έρθει.

«Ενα ερωτικό γράμμα στην Αθήνα κι ένας ύμνος στους παράφορους έρωτες» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Σεμπάστιαν Σταν και την Ντενίζ Γκαφ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 23.30 στο Cosmote Cinema 2

Burning 607 3

Το Παιχνίδι με τη Φωτιά (Burning) του Λι Τσανγκ-ντογκ

Το «Παιχνίδι με τη Φωτιά» είναι βασισμένο σε ένα διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο New Yorker το 1992 με τον τίτλο «Barn Burning». Σε αυτό ένας άντρας συναντά ξανά μετά από χρόνια μια κοπέλα από το παρελθόν του και τον καινούριο της φίλο. Οταν μετά από ένα τσιγαριλίκι εκείνη θα αποκοιμηθεί, ο φίλος της θα εξομολογηθεί στον ήρωα ότι έχει μια ενδιαφέρουσα συνήθεια: περίπου κάθε δύο μήνες, βάζει φωτιά σε έναν στάβλο και τον κοιτάζει να καίγεται, φροντίζοντας να μην προξενήσει κακό σε κανέναν άνθρωπο ή ζώο.

Η βασισμένη σε διήγημα του Χαρούκι Μουρακάμι, ταινία του Λι Τσανγκ-ντονγκ που υμνήθηκε από την παγκόσμια κριτική στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ την γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

The Tragedy of Macbeth

The Tragedy of Macbeth του Τζόελ Κοέν

Ο Τζόελ Κοέν, λοιπόν, παρουσιάζει τον δικό του Μάκβεθ, την τραγωδία του, τόσο... τραγική που προσθέτει τη λέξη και στον τίτλο. Ο ήρωάς του, ο δεινός πολεμιστής κι έντιμος υποτελής του βασιλιά του, μεταμορφώνεται, με τη βοήθεια της Λαίδης του, σε αχόρταγο λάτρη της εξουσίας που, για να την εξασφαλίσει, σκορπίζει το θάνατο στους ανθρώπους που τίμησε και, τελικά, στον εαυτό του. Το κεντρικό ζευγάρι της ιστορίας είναι, εδώ, αρκετά πιο ανθρώπινο: φιλόδοξοι, εκείνος αρχικά κατακεραυνωμένος από τύψεις, εκείνη γεμάτη αγάπη για τον άνθρωπό της που θέλει να δει να φτάνει ψηλά. Ενα ζευγάρι δολοπλόκο, φονικό, αλλά, ταυτόχρονα, μονιασμένο, συντροφικό. Ο Κοέν δεν θέλει να χτίσει σύμβολα - θέλει να μιλήσει (και) για τα απανταχού καταστροφικά power couples, στις υψηλότερες βαθμίδες της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, που τρεφόμενα από την αλαζονεία τους πνίγουν την κοινωνία τους στο ζόφο.

Η πρώτη solo ταινία του Τζόελ Κοέν, η νέα διασκευή του Μάκβεθ του Σέξπιρ, είναι μια ταινία απόλυτα πρωτότυπη και, μαζί, απόλυτα συνυφασμένη με το θρύλο, αλλά και με το «κοενικό» σύμπαν. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται ήδη σε streaming στο AppleTV+

Winona 607

Winona του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης)

Ερημική παραλία, τελευταία μέρα καλοκαιριού. Τέσσερα νεαρά κορίτσια, ο σκύλος τους, τα βιβλία, οι μουσικές τους. Ηλιος, βουτιές, κοριτσίστικη οικειότητα, πειράγματα, εξομολογήσεις, τραγούδια, φωτογραφίες, παιχνίδια με κινηματογραφικά τρίβια, υπέροχη μεσημεριανή βαρεμάρα των διακοπών. Κάτι όμως είναι off. Κάτι ρίχνει τη σκιά του στην ηλιόλουστη ανεγνοιασιά. Εχει να κάνει με το σπίτι που τις εποπτεύει από το λόφο; Εκείνο το τζιπ που παραμονεύει πίσω από τις πικροδάφνες; Είναι η μελαγχολία που ελλοχεύει σε κάθε ηλιοβασίλεμα, στο τέλος των καλοκαιριών μας; Ή το αμετάκλητο τέλος της αθωότητας;

Στην πέμπτη του ταινία, ο The Boy μοιράζει στα ίσα την αγάπη του για το σινεμά, τα κορίτσια και το σκοτάδι που κρύβει ο εκτυφλωτικός ήλιος της εφηβείας με ένα τρυφερό «μιούζικαλ» που τραγουδούν τέσσερις από τις πιο σπουδαίες πρωταγωνίστριες της γενιάς τους. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμή για αγορά σε streaming στο viva.gr


Βλέπουμε στο Σπίτι: Αναζητήστε όλες τις προτάσεις του Flix για το σπίτι στην ειδική ενότητα «Βλέπουμε στο Σπίτι» που ανανεώνεται συνεχώς