Φεστιβάλ / Βραβεία

Ολα είναι Δράμα! Οδηγός επιβίωσης για το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!

στα 10

Μια ανάσα μας χωρίζει από το 47ο Φεστιβάλ Δράμας. Εδώ ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιο συναρπαστικό μικρό στο μάτι, μεγάλο στον ενθουσιασμό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.

Ολα είναι Δράμα! Οδηγός επιβίωσης για το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας!

Ολα είναι Δράμα, είναι το σύνθημα του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, δίνοντας βήμα, φωνή και θέση στους νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο σε ένα πάρτι της ταινίας μικρού μήκους.

Με ανεβασμένο ηθικό όχι μόνο από τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και την οσκαρική πλέον σφραγίδα που παίρνουν οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ (σε εθνικό και διεθνές διαγωνιστικό), αλλά κυρίως από την ενισχυμένη εκπαιδευτική του δραστηριότητα (μέσα από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αλλά και σειρά εργαστηρίων) και το ρόλο του ως θεματοφύλακας της κινηματογραφικής κληρονομιάς της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους, το Φεστιβάλ Δράμας επιστρέφει με την έναρξη της φθινοπωρινής σεζόν δίνοντας το στίγμα μιας νέας αρχής.

Βρείτε παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ, τα διαγωνιστικά του προγράμμα, τις δράσεις του και μείνετε συντονισμένοι στο Flix που θα βρίσκεται στη Δράμα για να σας μεταφέρει τον παλμό καθημερινά σε δόσεις μεγάλου μήκους.

δράμα

Τα πιο χρήσιμα:

  • Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Δράμας
  • Εδώ βγάζετε εισιτήρια
  • Ο κατάλογος του Φεστιβάλ βρίσκεται εδώ για να τον κατεβάσετε
  • Το επίσημο site του Φεστιβάλ
  • Η σελίδα του Φεστιβάλ Δράμας στο Facebook
  • Ο λογαριασμός του Φεστιβάλ Δράμας στο Instagram
  • Το κανάλι του Φεστιβάλ Δράμας στο YouTube

pigeon

Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν φέτος 27 ταινίες, αναμεσά τους και δύο ντοκιμαντέρ.

To Flix παρουσίασε όπως κάθε χρόνο όλες τις ταινίες και τους δημιουργούς τους. Κάντε κλικ στα ενεργά λινκ στην παρακάτω λίστα και μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος απαρτίζουν οι: Αχιλλέας Κυριακίδης (Προέδρος), συγγραφέας, μεταφραστής, θεωρητικός κινηματογράφου, σκηνοθέτης | Ειρήνη Βαχλιώτη, σκηνοθέτης | Αλεξης Βασιλείου, γενικός διευθυντής Θέατρο Ριάλτο, καλλιτέχνης  | Λήδα Γαλανού, κριτικός κινηματογράφου, συνιδιοκτήτρια flix.gr | Μαρίνα Σιώτου, ηθοποιός 

Name day του Κώστα Δημητριάδη
Skeleton Tree του Χάρη Ζαλαβρά
Πακιστανός του Χρίστου Ζένιου
Μωβ της Τζω Καπράλου
Treadmill του Γιώργου Κοιμήση
Χρυσά Βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη
numb της Δέσποινας Κούρτη
Ασκοπη Μετακίνηση της Νικολέτας Λεούση
Theater, Αναστασία Λώλα
Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται, Σταύρος Μαρκουλάκης
Roger, Θάνος Μήτσιος
Γκέκας του Δημήτρη Μουτσιάκα
Zange της Ιριδας Μπαγλανέα
36 Roses Street του Κρίστια Ξυπολιά
Honeymoon του Αλκι Παπασταθόπουλου
Mira του Ορφέα Περετζή
Ms Nitsa της Νεφέλη Ράπτη
Κυνηγός του Παύλου Σηφάκη
Αλκυονίδες του Αλέξανδρου Σκούρα
Φοίβη της Βαγγελιώς Σουμέλη
Pave Paradise του Αλκαίου Σπύρου
Σπίτι της Σοφίας Σφυρή
MJ του Γιώργου Φουρτούνη
Ο Πρώτος μου Γάμος του Ανδρέας Χαλικιά
Η μεγαλύτερη μέρα του κόσμου, Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος
7Hz της Μαρίας Χατζάκου
Βίωμα του Angel Saft

what mary

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα

Το Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το οποίο για τέταρτη χρονιά επιμελείται ο κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης, περιλαμβάνει 27 ταινίες από 21 χώρες. Τρείς είναι ελλήνικές - και οι τρεις από γυναίκες δημιουργούς (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Οπως αναφέρει ο Γιώργος Ζωής:

«Το πρόγραμμα του διεθνούς διαγωνιστικού στη Δράμα εστιάζει σε ιστορίες ενηλικίωσης νέων και εφήβων, καθώς και στην ενσωμάτωσή τους στον σύγχρονο κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τόσο στην υλική όσο και στην εικονική πραγματικότητα. Επίσης, επικεντρώνεται στην ολοένα αυξανόμενη ταξικότητα που στερεί από ανθρώπους όλων των ηλικιών μια ανθρώπινη διαβίωση, καταδικάζοντάς τους σε μια ατέρμονη μάχη επιβίωσης που δοκιμάζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές τους.

Οι 27 ταινίες προέρχονται από τις εξής χώρες: Κολομβία, Γαλλία, Αϊτή, Εσθονία, Σουηδία, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανος, Φιλιππίνες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδάς, Ιράν, Βέλγιο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία, Κίνα, Ολλανδία, Περού και Ελλάδα. Πολλές από αυτές θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο φεστιβάλ, ενώ άλλες έχουν ήδη αποσπάσει αναγνώριση σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ.

Οι ταινίες διαθέτουν μια μοναδική αφηγηματική προοπτική και προσωπική αφήγηση που τις καθιστά πρωτότυπες και ξεχωριστές. Ακόμη και αν κάποιες ταινίες ενδέχεται να απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή λόγω της διάρκειας ή της μορφής τους, σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, θα σας γοητεύσουν και θα σας αποκαλύψουν νέα οπτικά μονοπάτια.

Την κριτική επιτροπή του  Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος οι: Γιώργος Mαυροψαρίδης (Πρόεδρος), μοντέρ | Laurent Crouzeix, Executive team, Clermont-Ferrand ISFF & Short Film Market | Αθηνά Ξενίδου, σκηνοθέτις, παραγωγός

If the sun drowned into an ocean of clouds by Wissam Charaf
Las Memorias Perdidas De Los Arboles by Antonio La Camera
fishing by Josie Charles
Lovin' Her by day
Clamor by Salomé Da Souza
A Bird Flew by Leinad Pájaro De la Hoz
The distance between us by Léo Fontaine
Madwoman in the attic by Tamara García Iglesias
Abraham by Elnaz Ghaderpour, Reza Gamini
Workers' wings by Ilir Hasanaj
What we ask of a statue is that it doesn’t move by Daphné Hérétakis
The Voice of Others by Fatima Kaci
Pena's Special Hauling by Anssi Kassitoni
Céline on a Cloudy Day by Can Köroğlu
Numb by Despina Kourti
What Mary Didn't Know by Konstantina Kotzamani
Unwanted Kinship by Pavel Mozhar
The House by Carl Olsson
looking she said I forget by Naomi Pacifique
Silent Panorama by Nicolas Piret
The Oasis I Deserve by Inès Sieulle
Montsouris by Guil Sela
Cross My Heart and Hope to Die by Sam Manacsa
Dreams Like Paper Boats by Samuel Suffren
Milk by Miranda Stern
So Long by Jiaqi Yuan
Wouldn't Make It Any Other Way by Hao Zhou


Dodeka

Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα

Στο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα συμμετέχουν 26 ταινίες.

Όπως σημειώνει ο σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου (Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Παναγιώτης Ιωσηφέλης:

«Τρίτη χρονιά του νέου Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος φέτος. Πέρσι και πρόπερσι περίπου πενήντα ταινίες διαγωνίστηκαν στη Δράμα κι ύστερα ταξίδεψαν στην Ελλάδα και κάποιες στο εξωτερικό, διακρίθηκαν λιγότερο ή περισσότερο (μερικές πολύ περισσότερο…), έδωσαν την ευκαιρία στους συντελεστές τους να εκτεθούν στο κοινό και στους συναδέλφους τους, να συνομιλήσουν με ανθρώπους από την κινηματογραφική αγορά, να ακούσουν γνώμες και να κριθούν, να καταλάβουν τι έκαναν λάθος και τι σωστά και τι πρέπει να προσέξουν στην επόμενη ταινία. Ουσιαστικά, κατάφερε η κάθε μια από αυτές τις ταινίες ξεχωριστά να υλοποιήσει το όραμα δημιουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος. Ίσως για αυτό, φέτος, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, φτάνοντας τις εκατόν ογδόντα οχτώ. Η αξιολόγηση των εκατόν ογδόντα οχτώ αυτών ταινιών υπήρξε ιδιαίτερα ευχάριστο αλλά δύσκολο έργο. Περισσότερο από την τεχνική ή την παραγωγική αρτιότητα αναζητήθηκε το καθαρό βλέμμα, εκτιμήθηκε το πάθος - ειδικά στις περιπτώσεις που φαινόταν να υπερτερεί από την αόριστη επιθυμία δημιουργίας μιας (ακόμα) ταινίας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, η αναζήτηση της προσωπικής γλώσσας «μέτρησε» περισσότερο από τις ευκρινείς cineast αναφορές. Κατάληξη αυτής της διαδικασίας είναι οι είκοσι έξι ταινίες του διευρυμένου, αριθμητικά και θεματικά, φετινού προγράμματος. Στόχος και ελπίδα είναι κι αυτές, όπως οι προηγούμενες των δύο τελευταίων ετών, να αποτελέσουν αφορμή για επικοινωνία, γνώση και δημιουργία».

Την κριτική επιτροπή του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι Aρης Κατωπόδης  (Πρόεδρος), καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες | Βίκυ Παπαδοπούλου,  ηθοποιός | Vania Turner, σκηνοθέτις, ντοκιμαντερίστρια  

Marching, Παναγιώτα Μπουγά
Τρωκτικά του μπετόν, Αποστόλης Γκανάτσιος
Plantasia, Άγγελος Γουρζής
Να θυμάσαι oτι πατάς στην γη, Βαγγέλης Δικόπουλος
040, Θεοδώρα Αναστασίου
Όχι πια έρωτες, Φοίβος Καραγιάννης
True Blue, Στράτος Κούβελας
Pop, Λίνα Κουντουρά
Imaginary Moscow, Πάνος Μαζαράκης
Stelianna, Γιάννης Μπλέτας
Στα χνάρια του φθινοπώρου, Βασίλης Μπόσμης
Το ποτάμι περνάει από το χωριό, Ξενοφώντας Νικολακόπουλος
MRI, Μελίνα Ξυπολιτάκη
Νεκρή ζώνη, Ιωάννης Παναγή
ΤΣΑΙΜΑΧΑΛΑ, Ευάγγελος Παναγιωτακόπουλος
Αχέροντας, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου
Alles gut, Παύλος Παρασκευόπουλος
No future kids, Ελένη Πουλοπούλου
Dracaena, Σοφία Πριοβόλου, Ιωάννης Παναγιωτίδης
Ο θάνατος του κηπουρού, Χριστίνα Σπηλιοπούλου
Δακρυγόνο, Ορέστης Σπυριδάκης
Κλημεντίνη, Γιώργος Σταγάκης
απαρατάτεμε, Μένη Τσιλιανίδου
Δέκα λεπτά κολύμπι, Αχιλλέας Τσούτσης
Ο τελευταίος νομάς, Φίλιππος Φερεντίνος
Dodeca – the womb, Ντανιέλε Χαρασανάκης

draceana

Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα

13 ταινίες από όλον τον κόσμο, δύο από την Ελλάδα (διαβάζετε περισσότερα εδώ) για το Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Τμήμα με επικεφαλής τον Θανάση Νεοφώτιστο.

«Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα του Διεθνούς Σπουδαστικού Τμήματος του 47ου Φεστιβάλ Δράμας, θα αποτελείται από συναρπαστικές ταινίες νέων καλλιτεχνών. Φέτος η θεματική μας είναι οι «Ανθρώπινες Σχέσεις & η Θάλασσα». Πολλή αγάπη, αλλά και βία. Ταινίες για την πολυσυζητημένη διαφορετικότητα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, με τις διάφορες εκφάνσεις της. Όποια και να είναι η θεματολογία τους, εμένα η μεγάλη μου χαρά προέρχεται από το γεγονός ότι βρήκαμε ταινίες, για άλλη μία φορά, που προσεγγίζουν τη θεματολογία τους με ένα τρόπο αυθεντικό, σύγχρονο και καλλιτεχνικά τολμηρό. Συναντήσαμε νέους κινηματογραφιστές, που είναι άξιοι εκπρόσωποι της εποχής και της γενιάς τους και που ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να λένε κινηματογραφικές ιστορίες με την ίδια ευαισθησία και το ίδιο ενδιαφέρον».

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος οι Στυλιανός Ζερεφός, καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου | Νiels Putman, film programmer, chief editor of Talking Shorts | Celine Roustan, film programmer

Sea Salt by Leila Basma
Leli's Friend by Sawanti Das
Rising Above by Natálie Durchánková
Falling by Anna Gyimesi
Renaissances by Naomi Noiret
Slimane by Carlos Pereira
No Future Kids by Eleni Poulopoulou
Say Wuff by Fabian Podeszwa
Dracaena by Sofia Priovolou, Ioannis Panagiotidis
Obituary Service For You by María Salafranca
Vic by Luis Schubert
The Sea in Between by Lun Sevnik
As if Mother Cried that Night by Hoda Taheri

plantasia

Short and Green

Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα Short and Green φτάνει αισίως στην 4η χρονιά διεξαγωγής του με 15 ταινίες - 5 ταινίες animation, 5 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες μυθοπλασίας.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής του, πάντα ανήσυχος, Βασίλης Τερζόπουλος:

«Kι αν κάτι μαρτυρά την επιτακτική ανάγκη για τέτοιου είδους προβληματισμούς και ερεθίσματα προς το κινηματογραφόφιλο κοινό, δεν είναι παρά οι αλλαγές που ορατά πλέον βιώνουμε στο κλίμα της χώρας μας και του πλανήτη και κατ’ επέκταση στις ζωές και την καθημερινότητά μας. Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από 15 ταινίες -5 ταινίες animation, 5 ντοκιμαντέρ και 5 ταινίες μυθοπλασίας-, 15 μικρές ψηφίδες, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό, και συμπεριληπτικό μωσαϊκό και δημιουργούν μια ιδιαίτερη πολυφωνία κινηματογραφικής αφήγησης.

Από την Ιταλία έως το Μεξικό, και από την Γαλλία έως την Κόστα Ρίκα, οι νέοι κινηματογραφιστές ανά την υφήλιο, εμπνέονται και δημιουργούν με γνώμονα το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Κι αν ο κινηματογράφος δεν είναι ένα τόσο ισχυρό μέσο ώστε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, μπορεί τουλάχιστον να αποτελέσει έστω μια έμμεση προειδοποίηση. Όσο ακόμη δεν είναι πολύ αργά.»

Την κριτική επιτροπή του προγράμματος Short and Green οι: Νεριτάν Ζιντζιρία, κινηματογραφιστής | Ηλιάννα Ζακοπούλου, υπεύθυνη προώθησης και διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων Hellas Film | Antoine Chapon, artist, filmmaker

Bios Beneath Blind by Kim Allamand
Goodbye Sun by Hakim Atoui
Greenwash by Andres Bronnimann
Wavering by Fanny Chesnel
The Generators by Georgie Cowan-Turner
GuardianiI Del Lago by Alice Gagliardi
Plantasia by Angelos Gourzis
I Would Rather Be a Stone by Ana Husman
Know Your Stones by Katarina Jazbec
Enjoy your meal by Sofie Kienzle, Christian Manzke
Las Memorias Perdidas De Los Árboles by Antonio La Camera
Hikuri by Sandra Ovilla
For You by Luca Paulli
On the 8th Day by Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois
Guardians by Julián Stubbs Generali

animation

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation

Με ρεκόρ συμμετοχών αλλά και ελληνικών ταινιών (διαβάστε αναλυτικά εδώ), το φετινό Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation φιλοξενει 23 ταινίες.

Ο επικεφαλής προγραμματιστής του Διεθνούς Διαγωνιστικούς Τμήματος Ταινιών Μικρού Μήκους Animation του Φεστιβάλ Δράμας Σπύρος Σιάκας αναφέρει:

«Το animation, ως μέσο οπτικής επικοινωνίας, συνδυάζει ποικίλα εκφραστικά μέσα από όλες τις μορφές τέχνης για να μεταφέρει ένα μήνυμα και να γεννήσει αντίστοιχα συναισθήματα. Στην φετινή διοργάνωση σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών υποβολής στο πρόγραμμα του animation, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης αύξησης των συμμετοχών σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ. Παρατηρήθηκε ωστόσο υψηλή ποιότητα στις ταινίες που υποβλήθηκαν, τόσο τεχνικά όσο και αφηγηματικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος υπήρξε σημαντική αύξηση των ελληνικών ταινιών animation με πληθώρα τεχνικών και εξαιρετική ποιότητα.»

«Η επιλογή του τελικού προγράμματος ήταν πραγματικά δύσκολη και έγινε, όπως κάθε χρονιά, με γνώμονα τον πλουραλισμό και την ποικιλία των τεχνικών δημιουργίας και της αφηγηματικής προσέγγισης. Βασικός στόχος παραμένει, πάντα, η ανάπτυξη του οπτικοακουστικού γραμματισμού animation στην κατεύθυνση της ενεργής συμμετοχής του κοινού της Δράμας, και γενικότερα, στην προώθηση των ταινιών animation.»

Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος Αnimation οι: Dr Λαμπρινή Τριβέλλα,   μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΠΑΔΑ | Βασίλης Γαλόπουλος,  audio engineer | Μαρινέτα Κρητικού,  συντονίστρια αγοράς Animasyros Festival

Two One Two by Shira Avni
chicken by Anna Benner
The Girl Who Walked On Snow by Bruno Carnide
Dodeca – the womb by Daniele Charasanakis
Underground by Yiannis Christoforou
G3N3SIS by Antonis Doussias
Echoes by Robinson Drossos
Plantasia by Angelos Gourzis
Don’t Forget to Take Medicines on Time by Xiaoxuan Han
P by Stelios Koupetoris
74 by Charalambos Margaritis
In the Shadow of the Cypress by Hossein Molayemi, Shirin Sohani
WAN by Victor Monigote
Asotos by George Nathenas
The Mushroom Man by Petros Niamonitakis
Percebes by Alexandra Ramires, Laura Gonçalves
Nabu by Joanna Rusinek
The Wild-Tempered Clavier by Anna Samo
La Voix des Sirènes by Gianluigi Toccafondo
Darwin Story by Natasha Tonkin
SHORTS FROM THE BOX / modern times by Géza M. Tóth
Flower Show by Elli Vuorinen
Little Fire by Chen Wu


χιονόμπαλες

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Kiddo

Το διαγωνιστικό τμήμα του Kiddo απευθύνεται σε δημιουργούς για ταινίες για παιδιά και εφήβους με σύγχρονες θεματικές, που μιλούν για τα σχολικά χρόνια, την εφηβεία και την ενηλικίωση. Για την ισότητα των φύλων, τον ρατσισμό και για τα κίνητρα ζωής των νέων. Ταινίες μυθοπλασίας και animation, δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες. 17 ταινίες στο σύνολο τους από πολλές χώρες με δύο ελληνικές συμμετοχές (διαβάστε αναλυτικά γι' αυτές εδώ).

Οπως αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος Ελένη Μαυρίδου:

»Στο τμήμα αυτό, δίνεται η ευκαιρία και σε μικρούς δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους, αλλά και να διαγωνιστούν καθώς πρόκειται για ταινίες φτιαγμένες από μεγάλους για παιδιά, αλλά και από παιδιά για παιδιά. Ο απώτερος σκοπός και στόχος είναι να ενεργοποιήσουν το καλλιτεχνικό πνεύμα των νέων και να αναπτύξουν την αισθητική τους αντίληψη. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. Να τους δοθεί κίνητρο να ασχοληθούν ενεργά με τη τέχνη του κινηματογράφου.»_

«Για αυτό τον λόγο, η επιτροπή αξιολόγησης των ταινιών αποτελείται από παιδιά από την πόλη της Δράμας. Το Kiddo είναι το καινούργιο τμήμα του φεστιβάλ και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε πως θα ανθίσει και θα εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πρόγραμμα για τα παιδιά που διαγωνίζονται, αλλά και για τα παιδιά της πόλης της Δράμας που θα το παρακολουθήσουν.»

Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Προγράμματος KIDDO απαρτίζουν μαθητές ηλικίας 10-15 ετών: Ισαάκ Ιορδανίδης, Ηλέκτρα Θεοχάρη, Σταύρος  Παρασκευαϊδης, Κωνσταντίνος Δημητριάδης

The Man in the Blue Suit by Evan Patrick Adams
Porcelain by Annika Birgel
Mao Lucky by Luis Carlo Caballero Arguelles
Trinkets by Elli Fotiou
I Loved to See You by Ricardo Garcia
A Deer Died Here by John Giordano
Tamagoyaki by Meg Igarashi
Gaomei Fantasy by Juo Wen Chin
Childhood Colors by Alexandre Labarussiat
Healer by Mackenzie Leigh
Tremolo by Leonard Mink
Dusk by Awa Moctar Gueye
Beromut by Pola Rader
Snowglobes by Gregory Vardarinos
In Sickness and in Health by Devina Vassileva
Game Rules by Christian Zetterberg
Love Photosynthesis by Alisa Zolonz


δραμα

Drama Short Film Hub

To Short Film Hub - αναζητήστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες και το πλήρες πρόγραμμα - εγκαινιάστηκε το 2023 και διανύει φέτος τη δεύτερη έκδοσή του, διευρύνοντας τις δράσεις για επαγγελματίες και προτείνοντας υποστηρικτικές πρωτοβουλίες που διανοίγουν νέους ορίζοντες για το μέλλον.

Ο επικεφαλής του Short Film Hub Φλόριαν Χερνάντεζ εξηγεί τη λειτουργία και τις φιλοδοξίες του εγχειρήματος:

_«Το HUB –που σημαίνει Αρμονία | Ενότητα | Γενναιότητα– είναι μια πρωτοβουλία που σφυρηλατεί δεσμούς, προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και προσηλώνεται στην ανάπτυξη ταλέντων, καθώς και στην υποστήριξη και το ταξίδι των κινηματογραφικών πρότζεκτ.

Με τη φιλοδοξία να διευρυνθούν σταδιακά οι δυνατότητες για τους κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το φετινό πρόγραμμα θα εξερευνήσει νέους δρόμους συνεργασίας και θα αναδείξει πολλούς εμπνευσμένους τρόπους δημιουργίας μέσα από τη φόρμα της ταινίας μικρού μήκους. Με αυτό κατά νου, η πιλοτική έκδοση ενός Residency θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις επόμενες διοργανώσεις, επιτρέποντας στους δημιουργούς να εστιάσουν στην ανάπτυξη σεναρίου και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν την κινηματογραφική βιομηχανία. Το 2024 στρέφουμε τους προβολείς προς τα ταλέντα και τις νέες φωνές της Ελλάδας.

Για να γιορτάσουμε τη νέα δυναμική του Short Film Hub, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια νέα συνεργασία μεταξύ του DISFF και του Talking Shorts.Tο online περιοδικό, που είναι αφιερωμένο στις ταινίες μικρού μήκους, έχει ως στόχο να παράγει περιεχόμενο διεθνώς προσβάσιμο, που θα μπορεί να εμπνεύσει, να καλλιεργήσει και να εκπαιδεύσει ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, από φοιτητές και μελετητές μέχρι μη κινηματογραφόφιλους αναγνώστες. Πρόκειται για μια νέα συνεργασία που έχει μεγάλη αξία για ένα φεστιβάλ που έχει δημιουργηθεί από κινηματογραφιστές και για κινηματογραφιστές και που θέτει τις συζητήσεις και τη δημιουργία στο επίκεντρο των φιλοδοξιών του.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα Εργαστήρια του Short Film Hub, προσανατολισμένα στην κριτική κινηματογράφου και την καλλιτεχνική επιμέλεια, με προσκεκλημένους ομιλητές και εξατομικευμένες συναντήσεις, θα χαρίσουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία για μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και περισσότερες ευκαιρίες δικτύωσης. Επιπλέον, ένα συναρπαστικό πρόγραμμα Διαλέξεων και Ομιλιών (SFH Talks) σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων, το υβριδικό φορμά μικρού μήκους, η παγκόσμια διανομή, η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους, τα νέα μοντέλα καλλιτεχνικής επιμέλειας, καταρτισμού προγράμματος και ανάπτυξης φεστιβάλ, αλλά και τα Μάστερκλας που διοργανώνει, με κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Γιώργος Μαυροψαρίδης και ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, θα προσφέρουν ζωντάνια στο φεστιβάλ, διατηρώντας άσβεστη τη δίψα των θεατών.»_


δράμα

Μια online πλατφόρμα για όλους

Οσοι άτυχοι δεν θα βρεθούν στη Δράμα, μπορούν να παρακολουθήσουν το 47ο DISFF οnline, όπως κάθε χρόνο μέσω της πλατφόρμας του Φεστιβάλ, στην οποία θα έιναι διαθέσιμες όλες οι ταινίες από τις 2 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί. Η είσοδος στην πλατφόρμα είναι δωρεάν για όλο το online περιεχόμενο του Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει τα 7 διαγωνιστικά τμήματα καθώς και το αφιέρωμα στις φοιτητικές ταινίες της Σχολής Κινηματογράφου του ΕΑΠ. Oι ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα μέχρι και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

δράμα

Παράλληλες Δράσεις

Cinematherapy | Μετά την επιτυχημένη πορεία του προγράμματος Cinematherapy από το 2020 έως σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, το DISFF ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος για το έτος 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα το «Θεραπευτικό Σινεμά». Σύμφωνα με την επικεφαλής του προγράμματος, ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου «πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάδειξη και τη δύναμη του κινηματογράφου ως μέσο θεραπείας και ενδοσκόπησης, προσφέροντας στους θεατές μια βαθιά, συναισθηματική και ψυχολογική εμπειρία». Η 5η έκδοση του Cinematherapy  περιλαμβάνει δύο ταινίες μικρού μήκους και ένα panel συζήτησης “ΨTalk” που εγκαινιάζεται φέτος για πρώτη φορά. «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που θα φιλοξενήσουμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη σε μια μοναδική συζήτηση για την ταινία του Μια Θέση στον Ήλιο όπου θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα και τις ψυχολογικές διαστάσεις της ταινίας». (Πέμπτη 5/9, 20.30, Θερινός Κινηματογράφος «Αλέξανδρος», Είσοδος Ελεύθερη). Στη συζήτηση συμμετέχουν: η Ντενίς Νικολάκου, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Αρης Δημοκίδης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα. Παράλληλα, την Παρασκευή 6/9 και το Σάββατο 7/9 αντίστοιχα, στον θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», θα προβληθούν οι ταινίες «Vioma» του Angel Saft και «Skeleton Tree» του Χάρη Ζαλαβρά. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας. Μέσα από τις προβολές των ταινιών, το πρόγραμμα προσφέρει στο κοινό μια ευκαιρία να εξερευνήσει θεματικές όπως η μνήμη, η αντιμετώπιση του χρόνου, η προσωπική ανάπτυξη και η αυτοσυνείδηση. Με αυτόν τον τρόπο, το Cinematherapy DISFF 2024 προωθεί την ιδέα ότι ο κινηματογράφος δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη και τη θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής.

Αφιέρωμα στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών Κινηματογράρφου του ΕΑΠ | Το πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων σχετικά με τον κινηματογράφο. Στο πλαίσιο της επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας επιλέχθηκαν για προβολή φοιτητικές εργασίες των θεματικών ενοτήτων σκηνοθεσίας των πρώτων τριών εξαμήνων του προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Οι ταινίες θα προβληθούν την Τετάρτη 4/9 (Κύκλωψ).

Αφιερώματα: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Φρίντα Λιάππα

Το Φεστιβάλ Δράμας, την Κυριακή 8/9 (Ολύμπια) τιμά το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη προβάλλοντας τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990, δίνοντας έτσι τη σπάνια ευκαιρία στο κοινό της Δράμας να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μοναδικής κινηματογραφικής του ματιάς. Θα προβληθούν οι ταινίες Μια θέση στον ήλιο (1995), Τρώες (1990), Caught looking (1991) και North of Vortex (1991). Παράλληλα, στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στη Φρίντα Λιάππα, την Παρασκευή 6/9 (Κύκλωψ) θα προβληθεί η ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της μικρού μήκους ταινίας Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977) καθώς και οι υπό αποκατάσταση ταινίες της Απεταξάμην (1980) και Μετά 40 μέρες (1972). Η αποκατάσταση πραγματοποιείται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Κυριάκο Αγγελάκο και το Φεστιβάλ Δράμας, με την υποστήριξη της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού.

Αφιέρωμα στα 20 χρόνια του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ με επιλεγμένες σπουδαστικές ταινίες | Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος, το κοινό του φεστιβάλ  Δράμας έχει αγκαλιάσει και βραβεύσει τις πρόσφατες ταινίες των αποφοίτων του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ρετροσπεκτίβα αυτή, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 3/9 και την Πέμπτη 5/9 (Κύκλωψ), εστιάζει σε παλιότερες ταινίες, πτυχιακές της πρώτης δεκαετίας αποφοίτων, από το 2009 ως το 2019. Πρόκειται για ταινίες που προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν σε φεστιβάλ της εποχής τους και που ξαναπροβάλλονται με νέα διάθεση και σε νέο κοινό γεφυρώνοντας το παρόν με την ιστορία του Τμήματος και την εξέλιξή του.

A Little Drama in Animapride - 10 Χρόνια Animapride | Αφιέρωμα σε ταινίες animation ΛΟΑΤΚΙ θεματικής, σε συνεργασία με το Animasyros. Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης επιλέγει μερικές από τις αγαπημένες του ταινίες από την διαγωνιστική κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, οι οποίες θα παρουσιαστούν το Σάββατο 7/9 (Κύκλωψ) σε ειδική προβολή στο 47ο DISFF και στο 17o Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros (23-29 Σεπτεμβρίου). Θα προβληθούν 12 ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ μέχρι και την Ταϊβάν που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος queer θεματολογίας. Προσωπικές ιστορίες coming out, οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα queer άτομα, κωμικές ιστορίες νυχτερινής διασκέδασης και πολλά ακόμη που θα μας διασκεδάσουν όλ@!

Προβολή των 12 ταινιών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι κινηματογράφου του Φεστιβάλ Δράμας | Το DISFF σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα νέο δωρεάν εργαστήριο με επίδοξους Δραμινούς κινηματογραφιστές, που στόχο είχε τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή υβριδικής), οι οποίες θα προβάλλονται σε ειδική προβολή στο Φεστιβάλ τον Σεπτέμβρη. Το workshop, σε σχεδιασμό και εκτέλεση της καλλιτεχνικής ομάδας του φεστιβάλ,πραγματοποιήθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών (με 2 εργαστήρια το μήνα) στην πόλη της Δράμας.  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν την πρώτη χρονιά 25 άτομα και τη δεύτερη χρονιά 55 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο ανοιχτό κάλεσμα της πρόσκλησης, 200 Δραμινοί και Δραμινές έστειλαν αίτηση συμμετοχής. Μετά την περσυνή θερμή υποδοχή του αφιερώματος, θα προβληθούν και φέτος οι 12 νέες ταινίες, στην αυλή του Γυμνασίου Αρρένων, την Πέμπτη 5/9 και την Παρασκευή 6/9.Το πρόγραμμα υποστηρίζεται απο τη Raycap. Επικεφαλής Προγράμματος: Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής DISFF.

Τo Mobile School Επιστρέφει | Η Ένωση Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας την Τετάρτη 4/9 (Γυμνάσιο Αρρένων) παρουσιάζει Το Mobile School Ταξιδεύει, ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Λουκά Παλαιοκρασά, που αφηγείται τη ζωή των παιδιών Ρομά που ζουν στον καταυλισμό Φιλίππου Δράμας και εργάζονται στους δρόμους. Γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School Travels» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. Το Mobile School είναι μια τροχήλατη ορθογώνια κατασκευή, που αποτελείται από panel εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.ά.) και panel συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panel ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση. Βασικοί στόχοι του έργου «Mobile School-Κινητό Σχολείο», είναι η εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά σε εκπαιδευτικές δράσεις που ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή τους.

Είσαι στα Μέσα; Εκπαιδευτική Δράση για παιδιά από το ΕΚΟΜΕ | Το Φεστιβάλ Δράμας σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο Παιδείας στα Μέσα. Το εργαστήριο είναι βασισμένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είσαι (στα) Μέσα;». Με αφετηρία ένα διασκεδαστικό ψηφιακό διαδραστικό quiz σχετικά με θέματα που αφορούν τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (Κινηματογράφο, Τηλεόραση, Διαδίκτυο, Ραδιόφωνο, Διαφήμιση, Τύπος κ.α.), οργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες (έκφρασης, προβληματισμού, κίνησης, δημιουργίας, παιχνιδιού), με έμφαση σε ψηφιακά παιγνιώδη εργαλεία. Οι δραστηριότητες μπορούν να εστιάζουν σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα (που έχουμε διαπιστώσει ότι αφορά τα παιδιά και το Φεστιβάλ) όπως για παράδειγμα: διαδικτυακή ασφάλεια, νέες τεχνολογίες Α.I και V.R, διαφήμιση, ψηφιακά παιχνίδια, fake news κ.ά. Το εργαστήριο θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της ομάδας των παιδιών που θα συμμετέχουν. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 12 – 15 ετών και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4/9 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Λογοτεχνικά Αίθρια: Δημήτρης Πέτρου - Κυριάκος Συφιλτζόγλου Ποιήματα Μικρού και Μεγάλου Μήκους | Δύο ποιητές με καταγωγή από την πόλη της Δράμας συνομιλούν με αφορμή την έκδοση των τελευταίων τους ποιητικών βιβλίων, «Εικοστός κόσμος» (εκδ. Πόλις) και «Με ύφος Ινδιάνου» (εκδ. Αντίποδες). Μια ανοιχτή συνομιλία δύο δημιουργών για τα πρώτα υλικά της ποιητικής δημιουργίας, τη σχέση της σύγχρονης Ιστορίας με την «έμπνευση και τη μεταποίησή» της, για μικρές και μεγάλες συνθέσεις. Δύο ποιητές, δύο φίλοι, που ξανασυναντιούνται  μετά από χρόνια στον γενέθλιο τόπο τους για να μοιραστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους την κοινή τους «ριζική» αγάπη.(Τετάρτη 4/9, Θερινός Κινηματογράφος Αλέξανδρος)

Προβολή Βραβευμένων Ταινιών 47ου Φεστιβάλ Δράμας | Οι βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ, θα προβληθούν το απόγευμα της Δευτέρας 9/9 (18.00, 20.00), στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ.

δραμα

Piching Lab

Για 11η χρονιά, διεξάγεται το  Drama Pitching Lab  και Pitching Forum, σε επιμέλεια και συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ  Κέρκυρας Βαρβάρας Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας.

Δέκα σχέδια (ανάμεσά τους και τέσσερα ελληνικά) θα συμμετάσχουν στο διεθνές pitching lab και forum στη Δράμα και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της Finos Film και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Pitching Forum θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6/9 στο Δημοτικό Ωδείο.

Οπως σημειώνει η Βαρβάρα Δούκα:

«Oπως είναι φυσικό οι προβληματισμοί και οι αγωνίες που απλώνονται σε όλον τον πλανήτη, αντανακλώνται στις ιστορίες των δημιουργών, και έτσι, εκτός από τις πάντα επίκαιρες προσωπικές ιστορίες, σχέδια για ταινίες ενηλικίωσης, θέματα  κοινωνικά όπως η μετακίνηση πληθυσμών και η φτωχοποίηση, πληθώρα σεναρίων, αντιμετώπισαν με διάφορους τρόπους, την αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και την πιθανή εσχατολογική πορεία του. Είδη όπως το θρίλερ, το sci-fi, το μεταφυσικό και ποιητικό στοιχείο, καθώς και η διαχείριση τοπίων και περιοχών μακριά από τις μεγαλουπόλεις, που οδηγούν σε ατμοσφαιρικά σύγχρονα γουέστερν, σχέδια που λαμβάνουν υπόψιν τους τα νέα δεδομένα στην κοινωνική συνείδηση για την ανάγκη συμπερίληψης και αποδοχής ατόμων με ιδιαίτερες δεξιότητες και  ασθενειών που κάποτε ακόμα και το όνομα τους έπρεπε να μείνει στη σιωπή, αλλά και σχέδια που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική χρήση τους στην κινηματογραφική πράξη, μας έδωσαν μια ποικιλία από εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια, κάνοντας δύσκολη την επιλογή μας».Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη χρονιά, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των βραβευμένων ταινιών της Δράμας στην Αθήνα, το Athens Pitching Lab,  με 6 ελληνικά σχέδια. Μια πολλά υποσχόμενη διοργάνωση, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των σεναρίων των σχεδίων, θέλοντας να δώσει ώθηση στην ελληνική παραγωγή. Τα mentorship awards 'ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ' θα απονεμηθούν σε δύο από αυτά τα σχέδια, τα οποία θα βοηθηθούν περαιτέρω στο development του σεναρίου τους.Όπως υπογραμμίζει η Βαράρα Δούκα «η προετοιμασία για Pitching είναι η απαραίτητη διαδικασία, αν θέλετε να δείτε την ιδέα σας να γίνεται ταινία. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες που να ορίζουν ένα τέλειο pitch, αλλά σίγουρα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η εσωτερική διαδρομή που οδηγεί στην αλήθεια της ιστορίας μας. Και μαζί θα την ανακαλύψουμε και θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να τη μοιραστούμε.»

δράμα

Ραντεβού (και) στην Αθήνα τον Οκτώβριο

Ραντεβού στην Αθήνα, στις 24-27 Oκτωβρίου, στον κινηματογράφο ΙΡΙΣ (Ακαδημίας 56) - εκεί όπου δραστηριοποιείται ο Κινηματογραφικός και Φωτογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών -, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού και του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ και θα διεξαχθεί εργαστήριο pitching. Το πρόγραμμα Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει θα συνεχιστεί και την ερχόμενη σεζόν σε ακόμα περισσότερους προορισμούς εντός κι εκτός Ελλάδας.

Ολα είναι Δράμα x 10

Με κεντρικό σύνθημα Ολα είναι Δράμα / All is Drama, το φετινό σποτ του Φεστιβάλ παρουσιάζεται σε 10 εκδοχές, με αναφορές σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα, που στο σύνολό τους αποτελούν την ολότητα και την ταυτότητα του Φεστιβάλ. 36 ενδεικτικά επιλεγμένοι τίτλοι ταινιών από τα 7 διαγωνιστικά προγράμματα, συνδέονται μεταξύ τους όπως αναφέρει το Φεστιβάλ «σε ενιαίες φράσεις -με ποιητική, στοχαστική ή και χιουμοριστική διάθεση-, όπως ακριβώς οι ταινίες τοποθετούνται και προβάλλονται διαδοχικά στη μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ιστοριών και εικόνων. Η ένωση των τίτλων μέσα από τις 10 διαφορετικές φράσεις του spot επιχειρεί να προβάλλει τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ Δράμας ως ένα χώρο και μια πλατφόρμα συμπερίληψης, ενωτικότητας και ενσωμάτωσης κάθε καλλιτεχνικής τάσης, φωνής και έκφρασης, από την ευρεία δημιουργική κινηματογραφική κοινότητα.»

Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ υπογράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης, την κεντρική ιδέα και τα κείμενα έγραψε ο Βασίλης Τερζόπουλος, ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε και παραχώρησε στο Φεστιβάλ ο Κωστής Μαραβέγιας. 

Δείτε και τα 10 σπότ εδώ:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

δράμα