Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2024: «Zange» της Ιριδας Μπαγλανέα

στα 10

Εν αναμονή του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2024: «Zange» της Ιριδας Μπαγλανέα

Η ταινία

Μια τετραμελής οικογένεια ζει απομονωμένη σε έναν υδροβιότοπο κοντά σε ένα φάρο. Το σπίτι τους είναι περικυκλωμένο από νερό και διβάρια. Ο Εκτορας (7) και η αδερφή του Ελένη (10) μεγαλώνουν αλληλεπιδρώντας με τη φύση με τρόπο οργανικό. Την ημέρα αναζητούν καβούρια πάνω σε τραχιά βράχια, κυνηγιούνται μέσα στη λιμνοθάλασσα, ενώ τις νύχτες κάνουν το φως του φάρου μέρος του παιχνιδιού τους. Ο Πατέρας (45), άρρωστος, η παρουσία του θαμπή, τις περισσότερες ώρες τις περνάει σκαλίζοντας ιδιαίτερες μαριονέτες. Η μητέρα (37), έγκυος, ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα του Πατέρα. Τα παιδιά ταλαντεύονται σε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στον ερχομό του τρίτου παιδιού της οικογένειας και τον επικείμενο θάνατο του πατέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από καθημερινά παραδείγματα του περίγυρού τους για τον κύκλο της ζωής. Οτιδήποτε μπορεί να θυμίσει το θάνατο μετατρέπεται σε παιχνίδι. Οπως και ένα ατύχημα που γίνεται για τη μητέρα σκοπός για την προστασία της αθωότητας τους.

Η σκηνοθέτης

Η Ιρις μεγάλωσε στην Κέρκυρα και είναι σκηνοθέτις και περφόρμερ. Εχει κερδίσει το βραβείο Grand Prix Europa 2015 με τους AndCompany&Co για την περφόρμανς .Orpheus in der Oberwelt. Στη Γερμανία έχει κάνει κυρίως πολιτική όπερα, ενώ ως περφόρμερ έχει παίξει σε μεγάλα διεθνή Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και θέατρα, όπως τα HAU Hebbel am Uffer (Βερολίνο), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Forum Freis Theater (Ντίσελντορφ), Hippodrome (Γαλλία), steirischerherbst (Αυστρία) και Belluard Bollwerk International (Ελβετία). Συμμετείχε στην documenta14 με την εικαστική περφόρμανς .Round-up. της Μαίρης Ζυγούρη, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα και το Κάσσελ (Γερμανία). Το GOADS, η πρώτη ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε, διακρίθηκε και συμμετείχε σε σημαντικά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης, το ZINEBI Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους του Μπιλμπάο (Ισπανία), το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα (Λετονία), το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το Go Short Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ναϊμέχεν (Ολλανδία), το Διεθνές ΦεστιβάλΚινηματογράφου BUFF (Σουηδία) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rhode Island. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αναγνωρίζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες των εικαστικών τεχνών, επέκτεινε τις γνώσεις της στη δραματοθεραπεία στο Βερολίνο. Στον τομέα αυτό, έχει εργαστεί με ψυχικά ασθενείς και με ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων ως δραματοθεραπεύτρια. Ως καλλιτέχνιδα, την ενδιαφέρει η απελευθερωτική δύναμη του τραύματος ως εκδήλωση της ανθρώπινης φύσης μας και του ταξιδιού της ψυχής του καθενός μας, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η αποκρυπτογράφηση αυτού μπορεί να αποδοθεί στην κινούμενη εικόνα.

Zange

Πέντε ερωτήσεις για το «Zange»:

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Το θέμα της ταινίας βασίζεται επάνω στο δίπολο ζωής και θανάτου όπως αυτό βιώνεται μέσα από την αθωότητα της παιδκής ηλικίας. Ο άνθρωπος είναι χώμα και νερό, γεννιέται, μεγαλώνει και καταλήγει εις τα εξ ων συνετέθη. Με αφετηρία μία εικόνα ενός λασπόμορφου πλάσματος που είχε δημιουργηθεί στο μυαλό μου και με την εξέλιξη αυτής της εικόνας μέσω συνειρμικών σκέψεων γεννήθηκε αυτή η ταινία.  Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι πολλές  και γνωστές σε όλους μας στον κινηματογραφικό χώρο. Κάθε δημιουργός αναμετράται με τον εαυτό του συνεχώς μέσα από την προσπάθεια δημιουργίας μιας ταινίας. Είναι αρκετά δύσκολο να αντέχει κανείς να εκθέσει ένα μέρος του εσωτερικού του εαυτού. Η πραγματοποίηση -και προβολή της ταινίας- είναι μία διαδικασία που συνεχώς φέρνει προκλήσεις για την πραγματοποίησή της ενώ οι παράγοντες που χρειάζεται κανείς να ασχοληθεί είναι αμέτρητοι! Κι όμως η όλη διαδικασία, αν και κρύβει αρκετές παγίδες, προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση όταν ολοκληρώνεται. Το ότι μπορώ να δουλεύω με παιδιά με χαροποιεί ιδιαίτερα, ενώ συνήθως τα παιδιά καταλήγουν πάντα να με εκπλήσσουν για το ποσό γενναιόδωρα είναι κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. 

Zange  Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Σίγουρα η νέα πραγματικότητα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν μία ελπίδα προβολής της ταινίας τους. Σίγουρα είναι κάτι που χρειάζεται και θα πρότεινα εταιρείες διαδικτυακές να προσφέρουν δωρεάν την προβολή όλων των ταινιών μικρού μήκους, ειδικά των Ελληνικών. Παρ' όλ' αυτά, ο θεατής μοιάζει να χάνεται όταν βλέπει στο διαδύκτιο, έχοντας τη δυνατότητα να δει απεριόριστο αριθμό ταινιών. Μία ταινία χρειάζεται κάποιο χρόνο να δείξει τα νοήματά της στον θεατή. Προσωπικά δεν αισθάνομαι κάποιο δίλλημα και τα δύο χρειάζονται. Οι ταινίες χρειάζονται τις προβολές για την προώθησή τους και το κοινό να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις ταινίες, όπου κι αν βρίσκεται. Η πραγματική ομορφιά μίας ταινίας, της τέχνης του κινηματογράφου είναι η σκοτεινή αίθουσα, όταν πέφτουν τα φώτα και το κοινό συντονίζεται με την ενέργεια μίας προβολής κάνοντας μία άτυπη τελετή ακρόασης μίας πρότασης. Αυτό δεν  μπορεί να συγκριθεί ως εμπειρία με την μοναχικότητα της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. 

Zange

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι τύχη που υπάρχει στην Ελλάδα! Αποτελεί μία ευκαιρία για όλους τους κινηματογραφιστές να προωθήσουν την ταινία τους, να συζητήσουν και να γνωρίσουν ανθρώπους στον χώρο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισής του οι οποίες στηρίζουν έμπρακτα -σε μία δύσκολη περίοδο- την δημιουργία, τον κινηματογράφο, την τέχνη δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες καλλιτέχνες να έρθουν κοντά στο διεθνές στερέωμα. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκέφτεται κανείς, το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει προωθήσει όλους -ανεξαρτήτως- Έλληνες κινηματογραφιστές στις προσπάθειές τους. Το φεστιβάλ Δράμας  για εμένα είναι μια μεγάλη κινηματογραφική γιορτή, που γεννάει ουσιαστική τέχνη. Εκεί μοιραζόμαστε την αγάπη μας για τον κινηματογράφο! 

Zange

Σίγουρα είναι μία δύσκολη περίοδος για το σινεμά, εάν το σινεμά είναι μία κινηματογραφική αίθουσα στην οποία το κοινό βλέπει μαζί μία ταινία. Οικονομικοί παράγοντες -όπως το να συντηρείται μία αίθουσα από τα έσοδα των εισιτηρίων- ο ελεύθερος χρόνος των θεατών -που βαίνει μειούμενος σε μία εργασιομανή κοινωνία που τα θέλω της συνεχώς αυξάνουν - κάνει το εγχείρημα δύσκολο. Κι όμως λόγω αυτών των δυσκολιών το σινεμά εξελίσσεται. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η βάση του σινεμά γεννήθηκε  μέσα στις σπηλιές  όπου οι άνθρωποι διηγούταν ιστορίες μέσα από τις αντανακλάσεις των σκιών από την φωτιά. Μέσα από τη φωτιά εξελίχθηκε και στα τέλη του 17ου αιώνα βλέπουμε τις πρώτες προβολές σε αίθουσες. Σήμερα, σωρεία ταινιών στο διαδίκτυο έτοιμη για να την δεις με ένα κλικ. Κι όμως η έκφραση της τέχνης είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη μας τόσα εκατομμύρια χρόνια. Ελπίζω οτι όσο επιβιώνει το είδος μας θα επιβιώνει και το σινεμά.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Zange»:

ZENGE CREDITS

Ηθοποιοί: Ροζα Προδρόμου, Θοδωρής Κορόζης, Εκτορας Μαμάσης, Ελένη Τρίγκα
Παραγωγoί/ Producers: Annabelle Aronis
Παραγωγός: Έλεν Στεργιοπούλου/ Producer: Helene Stergiopoulou
Συμπαραγωγός/ Co-Producer: Anders Willhelmsson
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Ίρις Μπαγλανέα/ Script, Director: Iris Baglanea
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαριετίνα Σιμάτου/ Production Manager: Marietina Simatou
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Μολφέτα/ Assistant Director: Eleni Molfeta
Script: Μανώλης Μαυρής / Manolis Mavris
Διευθυντής Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός/ Director of Phorography: Konstantinos Koukoulios
Μουσική Σύνθεση/ Music Composers: Elena Kakaliagkou, Ingrid Schmoliner
1ος Βοηθός Κάμερας: Μάριος Ντέλιας/ 1st AC: Marios Delias
2ος Βοηθός Κάμερας, DIT: Βίκτωρας Λεωνίδης/ 2nd AC, DIT: Victoras Leonidis
Ηχολήπτης: Αλέξης Κουκιάς/ Sound Recordist: Alexis Koukias
Boom Operator: Θωμάς Στεργιόπουλος/ Thomas Stergiopoulos
Καλλιτεχνικός Σχεδιαστής / Production Designer: Felix Augustin Greisinger
Σκηνογράφος/ Ενδυματολόγος: Art Director / Costumes: Gina Iliopoulou
Κομμώσεις, Μακιγιέζ: Κατερίνα Μπονατάκη / Hair & Make up: Katerina Bonataki
Gaffer: Παναγιώτης Καγιούλης/ Panagiotis Kagioulis
Ηλεκτρολόγος/ Best Boy: Giorgos Athanasopoulos
Ηλεκτρολόγος/ Spark: Artemis Mitilinaios
Ηλεκτρολόγος/ Spark: Dimitris Kollias
Grip: Σταμάτης Καρναβάς
Φωτογράφος Σετ: Αλέξανδρος Περετζής/ Stills Photographer: Alexandros Peretzis
Β. Διαχείρησης Χώρων: Ταξιάρχης Ντρέλιας/ Location Asst: Taxiarchis Drelias
Β. Παραγωγής: Νίκος Τσιόλας/ Production Asst: Nikos Tsiolas
Β. Παραγωγής: Δημήτρης Μαρτινίδης/ Production Asst: Dimitris Martinidis
Β. Παραγωγής: Στέφανος Τσατσαρώνης/ Production Asst: Stefanos Tsatsaronis
Εκπαιδευόμενη Β. Παραγωγής: Αγγελική Μισέρου/ Production Asst Trainee: Aggeliki Miserou
Εκπαιδευόμενη Script: Σεμέλη Σαφού/ Script Trainee: Semeli Safou
Οδηγός/ Driver: David Seguir
Μοντέρ: Θοδωρής Αρμάος/ Editor: Thodoris Amaos
Sound Design: Petar Mrdjen
Color: Manthos Sardis

Zange

Φεστιβάλ Δράμας 2024 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος αλλά και τις ελληνικές ταινίες στα διεθνή προγράμματα του Φεστιβάλ