Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2024: «Χρυσά Βαστά» του Φοίβου Κοντογιάννη

στα 10

Εν αναμονή του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2024: «Χρυσά Βαστά» του Φοίβου Κοντογιάννη

H ταινία

Eνα 6χρονο τσιγγανάκι αγωνίζεται να επιβιώσει από τον σχολικό εκφοβισμό, τον βάναυσο πατέρα και τη ρατσιστική κοινωνία της επαρχιακής Ελλάδας της δεκαετίας του 1960. Ως παρίας που προέρχεται από μια πραγματικά φτωχή οικογένεια, το όνειρό του να γίνει μουσικός βρίσκει εμπόδια από κάθε άποψη, αλλά ο μικρός θα αγωνιστεί σκληρά για να γίνει ένας από τους κορυφαίους σολίστ κλαρίνου στον κόσμο.

Ο σκηνοθέτης

Ο Φοίβος ​​Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε καλές τέχνες στην Αθήνα και κινηματογράφο στο τμήμα Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ρώμης και αποφοίτησε από τη Nuova Univetsita del Cinema Televisione (Cinecitta Studios). Εργάστηκε για 5 χρόνια στην Ιταλία και 5 χρόνια στην Ελλάδα ως βοηθός σκηνοθέτης σε περισσότερες από 15 ταινίες μεγάλου μήκους. Eχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους και δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που έχουν προβληθεί και βραβευτεί σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης σε διαφημιστικές ταινίες. Το 2024 ολοκλήρωσε την πέμπτη μικρού μήκους ταινία του «Golden Fingers» και αναπτύσσει επίσης το σενάριο της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους.

chrysa vasta

5 ερωτήσεις για το «Χρυσά Βαστά»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Η ταινία είναι αφιερωμένη σε όλους τους τσιγγάνους μουσικούς. Το έμφυτο ταλέντο και η ψυχή των τσιγγάνων μουσικών με συγκινούσε πάντα πολύ και τους θεωρώ υπευθύνους σε πολύ μεγάλο βαθμό για την διατήρηση και διάδοση του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού πολλών περιοχών της Ελλάδας. Επίσης το πόσο αποκλεισμένα είναι τα ρομά απο την ελληνική κοινωνία και πόσο ρατσιστική είναι πολλές φορές αυτή απέναντί τους, είναι κάτι που με εξοργίζει. Με αυτές τις παραπάνω δυο σκέψεις ξεκίνησε να πέρνει μπροστά η ταινία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Οσο δύσκολη και να είναι η διαδικασία παραγωγής στην Ελλαδα, πάντα η χαρά της δημιουργίας της και της ολοκλήρωσης είναι μεγαλύτερη. Η πιο βασική δυσκολία στην ταινία μου και παραγωγικά και σκηνοθετικά ήταν το γεγονός ότι βασικό μέρος των πρωταγωνιστών δεν είναι ηθοποιοί και ο πρωταγωνιστής είναι παιδάκι. Το να δουλεύεις με ερασιτέχνες και παιδιά είναι ίσως από τις πιο δύσκολες συνθήκες που όμως η επιτυχία της ερμηνείας τους στο τέλος, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

chrysa vasta

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Δεν βρίσκω κανένα διλημμα μεταξύ πλατφόρμας και αίθουσας. Ολα χρειάζονται και όλα τα έχουμε ανάγκη. Δε θεωρώ ότι οι πλατφόρμες απειλούν τις αίθουσες με εξαφάνιση. Η αίθουσα θα είναι πάντα εδώ για την ανάγκη του κόσμου να μοιράζεται μια κοινή εμπειρία και παράλληλα το streaming δίνει στις ταινέες μια επιπλέον δυνατότητα να «ταξιδέψουν» περισσότερο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το Φεστιβαλ Δράμας είναι ίσως ένα από τα καλύτερα φεστιβαλ μικρού μήκους στον κόσμο και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Οι ελληνικές μικρού μήκους ταινίες επίσης ταξιδεύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο σε φεστιβάλ ανά την υφήλιο και αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες κινηματογραφιστές κάτι έχουν να πούνε που αφορά όλους και όχι μόνο τη χώρα τους. Εμάς που φτιάχνουμε ταινίες μας κάνει παραπάνω από περήφανους προφανώς. Ελπίζω αυτό να φέρει και τους διοικούντες ακόμα πιο κοντά στο ελληνικό σινεμά και η χρηματοδότησή του να γίνει αντίστοιχη της επιτυχίας του.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

Η ανάγκη του ανθρώπου για το σινεμά και όλες τις υπόλοιπες τέχνες θα αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Χρυσά Βαστά»

Δείτε παρακάτω μια προηγούμενη ταινία του Φοίβου Κοντογιάννη με τίτλο «Ανεπιθύμητος»

Χρυσά Βαστά | Εκτέλεση Παραγωγής: Anarchy Films | Σκηνοθεσία: Φοίβος Κοντογιάννης | Σενάριο: Στέφανος Κουτσαρδάκης | Παραγωγή: Γρηγόρης Σαράντης – Φοίβος Κοντογιάννης | Συμπαραγωγοί: Αποστόλης Κεφαλάς – Δημήτρης Βάσσος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μανού Τιλίνσκι | Μοντάζ: Γιώργος Γεωργόπουλος | Σκηνογράφος: Αλίκη Κούβακα | Ενδυματολόγος: Μάρλι Αλιφέρη | Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Λέανδρος Ντούνης | Ηχοληψία: Λευτέρης Καμπαλώνης | Διανομή ρόλων: Σοφία Δημοπούλου – Αλέξανδρος Σαμπάνης | Ηθοποιοί: Σαράντης Τάμπακας Καραγιάννης, Σαράντης Καραγιάννης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιώργος Σύρμας, Βιβή Σαμπάνη, Γιώργος Λουρώτος, Στέργιος Ιωάννου, Νεκτάριος Σκανδαλάκης

chrysa vasta

Φεστιβάλ Δράμας 2024 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος αλλά και τις ελληνικές ταινίες στα διεθνή προγράμματα του Φεστιβάλ