Φεστιβάλ / Βραβεία

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια κινηματογραφική σχολή στη Δράμα;

στα 10

Κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά μεταφέρουμε τα νεότερα σε σχέση με τη δημιουργία κινηματογραφικής σχολής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που θα έχει εγκαταστάσεις στη Δράμα.

Flix Team
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια κινηματογραφική σχολή στη Δράμα;

Ενα σχέδιο χρόνων που ακούγεται κάθε φορά και πιο απίθανο (και μετράει ήδη δύο χρόνια), επανέρχεται σε κάθε συζήτηση που αφορά το Φεστιβάλ Δράμας, ακόμη και φέτος που η αβεβαιότητα της πανδημίας κάνει τα πάντα - και ειδικά τα φιλόδοξα σχέδια - να ακούγονται με διπλή επιφύλαξη.

Λίγο πριν τη λήξη του 43ου Φεστιβάλ, που με επιτυχία δοκιμάστηκε στη φυσική παρουσία και ολοκληρώνεται στη Δράμα το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Δράμας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και ο νέος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ συναντήθηκαν για να συζητήσουν για το μεγαλόπνοο σχέδιο της κινηματογραφικής σχολής στη Δράμα.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στην επίσημη σελίδα του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube.

φγσφγ


Διαβάστε αυτούσιο το δελτίο Τύπου που αναφέρεται στη συνάντηση και όσα ειπώθηκαν για την ίδρυση κινηματογραφικής σχολή στη Δράμα:

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε σήμερα στο Δημαρχείοτον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ.Οδυσσέα Ιωάννη Ζώρακαι προέβησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με την ιδρυση Σχολής Κινηματογράφου στηΔράμα, ένα από τα οράματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντήτουΦεστιβάλΔράμαςΑντώνη Παπαδόπουλου.

Στην συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας ΓιώργοςΔεμερτζής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντης Γιάννης Σακαρίδης.«Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ θετικός στηνίδρυσηΣχολήςκινηματογράφου στη Δράμα. Έχοντας στο πλευρό μας τονκυβερνητικό βουλευτή κ.Μπλούχο, κρίναμε οτι η αναγκαιότητα της ίδρυσης Σχολήςστη Δράμα είναι «απαίτηση» των 43 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Δράμας. Τοbrandnameτου Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο και διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλοενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς. Στόχος είναι να πάρουμε την έγκρισητου Υπουργείου Παιδείας για το προπτυχιακό τμήμα. Υπάρχει η βούληση η σχολήκινηματογράφου να γινει πράξη».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ.Ζώρας ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να ζήσω την μαγευτική ατμόσφαιρα του Φεστιβαλ. Όμως η επίσκεψή μου εδώ είναι μια οφειλόμενη πράξη.Διότι πρόθεσή μας είναι να υλοποιήσουμε την δέσμευση που υπάρχει στο θέμα τωνκινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα. Θα είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδώνκαι ο στόχος είναι να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες του κινηματογράφου. Εχουμεσυζητήσει το τμήμα αυτό να επεκταθεί και στις δημοσιογραφικές σπουδές, και τοπροπτυχιακό τμήμα να περιλαμβάνει είτε δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις, είτε ναλειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι σπουδές θα είναι αντίστοιχες τηςθεατρολογίας, αλλά θα περιλαμβάνουν και το τεχνικό κομμάτι (μοντάζ, φωτογραφίακλπ)».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία «είναι ένα πολύ εξελισσόμενο κομμάτι,και η τηλεόραση, που παλιότερα θεωρούνταν«κακός κινηματογράφος», εξελίχθηκε σεκαλό κινηματογράφο».Η πρόταση θα υποβληθεί «και σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα.Το ΕΑΠ θα σταθείδίπλα στοbrandnameτου Φεστιβάλ».

Η σχολή θα λειτουργεί εξ αποστάσεως (σ.σ το ΕΑΠ λειτουργεί εξ αποστάσεως), όμως«λόγω της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου χρειάζονται και δια ζώσης μαθήματα».Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της σχολής, ο κ.Ζώρας δήλωσε πωςδεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η διαδικασίαθα τρέξει γρήγορα. «Ωστόσο πιθανόν να είναι ρεαλιστικός στόχος η σχολή να ξεκινήσεισε έναν χρόνο από σήμερα».

ΗΣχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, θα συνδέεταιμε την Καπναποθήκη Περδίκα, πουμελλοντικά θα στεγάσει το Φεστιβάλ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος καιο πρόεδρος του ΕΑΠ,«η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής δεν προϋποθέτει τηνολοκλήρωση των εργασίων αποκατάστασηςτου χώρου της Καπναποθήκης.».


Διαβάστε ακόμη:

Το Flix, που παρακολουθεί ανελλιπώς το Φεστιβάλ από το 2012 μέχρι και σήμερα, θα παρακολουθήσει το πρόγραμμα του 43ου Φεστιβάλ Δράμας online και θα σας μεταφέρει καθημερινά εντυπώσεις, αλλά και κριτικές για όλες τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, αλλά και παρουσιάσεις των εκδηλώσεών του.

δράμα