Υποκλιθείτε! Η Κέιτ Μπλάνσετ είναι η γυναίκα της χρονιάς

BUZZ 30 OCT 2019  /  Πόλυ Λυκούργου

Παίρνει φωτιά είτε στην οθόνη, είτε στη σκηνή, είτε σε μία συνέντευξη όταν μιλά για φεμινισμό ή το μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι μία από τις γυναίκες που βραβεύονται φέτος από το βρετανικό Ηarper's Βazaar. Είναι πολύτιμη.

Αν αναρωτιέστε γιατί φέτος το βρετανικό Ηarpers Βazaar επιλέγει την Κέιτ Μπλάνσετ ως μία από τις «Γυναίκες της Χρονιάς» (τα βραβεία του περιοδικού απονεμήθηκαν χθες το βράδυ, κι ανάμεσα στις υπόλοιπες νικήτριες ήταν και οι Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρουθ Γουίλσον και Λετίσια Ράιτ), μάς το απαντά σε μία πρόταση: «Ταλαντούχα, θαρραλέα, παθιασμένη, όμορφη, σκεπτόμενη, με υπέροχο λόγο είναι ένα από αυτά τα σπάνια πλάσματα που στέκονται απέναντι στον κόσμο με αυθεντική αισιοδοξία και έχουν μία ηλεκτρισμένη επίδραση στους γύρω τους. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σαν κι αυτήν...»

Θυμηθείτε κι αυτό: Το Flix συναντά (συνομιλεί με & ερωτεύεται) την Κέιτ Μπλάνσετ!

Θαρραλέα Η αλήθεια είναι ότι αν έπρεπε να διαλέξουμε, με δυσκολία, ένα από τα παραπάνω επίθετα για την Μπλάνσετ, θα ήταν το «θαρραλέα»: πέρασε τον προηγούμενο χειμώνα στο σανίδι του Εθνικού Θεάτρου ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Μάρτιν Κριμπ «When We Have Sufficiently Tortured Each Other». Ενα έργο που εξετάζει τον σαδομαζοχισμό με τέτοιο βάθος, που αρκετοί θεατές δεν ενοχλήθηκαν απλά. Λιποθύμησαν. «Πάντα βλέπω το θέατρο σαν μία μεγάλη πρόκληση...»

Πρέπει πάντα να ρισκάρεις, κι ας αποτύχεις. Αυτό είναι το motto μου.»

Cate Blanchett 607 1

Ρόλος πρόκληση Η επικαιρότητά της πάντως την θέλει σε έναν κόντρα ρόλο: στο «Mrs. America», τη νέα σειρά οκτώ επεισοδίων του FX, η Μπλάνσετ ερμηνεύει την Φίλις Σλάφλι, τη γυναίκα που πολέμησε την ισότητα και πήγε εναντίον στο κίνημα που αγωνίστηκε να επικυρώσει το ERA, την Τροπολογία για Ισα Δικαιώματα.

ΓΙατί διάλεξε κάτι τόσο αντίθετο στα δικά της πιστεύω και στο δικό της ακτιβισμό;

«Ούτε με ενδιαφέρει ούτε με αφορά να παίζω τον εαυτό μου. Η δουλειά μου μού δίνει τη δυνατότητα να μπαίνω στα παπούτσια των άλλων και να βλέπω τα πράγματα από την πλευρά τους. Τις περισσότερες φορές, όσο περισσότερο διαφέρουμε, τόσο πιο συναρπαστική είναι η διαδικασία...»

Διαβάστε κι αυτό: «Mrs. America»: Στη φετινή τηλεοπτική σεζόν, η Κέιτ Μπλάνσετ θα είναι υπέροχη ως μισητή αντιφεμινίστρια

Cate Blanchett 607 2

Φεμινισμός Η Μπλάνσετ μεγάλωσε με γυναίκες: ο πατέρας της πέθανε από καρδιά, όταν εκείνη ήταν μόνο 10 χρονών. Εκείνη και την (αρχιτέκτονα σήμερα) αδελφή της, τις μεγάλωσε η εργαζόμενη μητέρα της, με τη βοήθεια της γιαγιάς της.

Ισως για αυτό, ο ρόλος της γυναίκας, η ισότητα, ο φεμινισμός ήταν πολύ σημαντικά θέματα για εκείνην. «Με γοήτευε πάντα το φεμινιστικό κίνημα. Πώς οι γυναίκες βγήκαν στους δρόμους. Σε έναν κόσμο που μεγάλωνε κι αναπτυσσόταν, οι δικές τους φωνές δεν είχαν ακουστεί. Τι συνέβη τότε, τι συνέβη μετέπειτα στα 80ς και ποιο ήταν το κόστος; Με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το νήμα της Ιστορίας. Νομίζω ότι έχουμε πολλά να μάθουμε από αυτό το δεύτερο κύμα φεμινισμού...»

Δείτε κι αυτό: Η ακαταμάχητη ομορφιά της Κέιτ Μπλάνσετ

Cate Blanchett 607 3

Πόσα έχουν πράγματι αλλάξει; Σε έναν κόσμο που ακόμα συζητάμε και διαφωνούμε για το ποιος έχει δικαίωμα στο σώμα της γυναίκας, τις αμβλώσεις, τις γυναίκες στο στρατό, ακόμα και τις τουαλέτες, τι να πει κανείς; Νιώθεις ότι ζεις τη Μέρα της Μαρμότας....»

Cate Blanchett 607 4

Γυναίκες ενωμένες Ακόμα κι αν έχουμε διαφορές, ακόμα κι αν είμαστε πολιτικά αντίθετες, αν πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα, οι γυναίκες έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν σε κοινο αγών. Αυτό ανακάλυψα παίζοντας το «Mrs America». Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ο γυναίκες είναι ίδια. Αν δεν σταθούμε στις διαφορές μας, που θέλουν απλά να μας διχάσουν, αν ενωθούμε, τότε δεν μας σταματά κανείς...»

Cate Blanchett 607 5

Πρόσφυγες «Οταν ξεκίνησα την ενεργό δράση μου με τον ΟΗΕ, ανακάλυψα ότι περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν βρεθεί μακριά από τον τόπο τους. Σήμερα είναι πάνω από 70 εκατομμύρια - μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Αυτή η τάξη μεγέθους με ξεπερνά. Είναι κάτι που δεν μπορώ να το διανοηθώ. Και δεν μπορώ να μην κάνω τίποτα για αυτό...»

Διαβάστε περισσότερα:

Cate Blanchett 607 7

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.