Φεστιβάλ / Βραβεία

#TIFF64: Οι Callas εκμηδενίζουν την απόσταση από το «Μετς» στη Θεσσαλονίκη

στα 10

Ο Αρης και ο Λάκης Ιωνάς επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη για την πρεμιέρα της τέταρτης μεγάλου μήκους ταινίας τους και μιλούν στο Flix για τις γειτονιές που μας ενώνουν.

#TIFF64: Οι Callas εκμηδενίζουν την απόσταση από το «Μετς» στη Θεσσαλονίκη
(φωτό: Αρης Ράμμος για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Πόση είναι η απόσταση από το Μετς στη Θεσσαλονίκη;

Ο Αρης Ιωνάς απαντάει «ένα λεπτό», ο Λάκης Ιωνάς λέει «πέντε ώρες παρά ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο».

Οι Callas είναι γνωστοί για το πώς εκμηδενίζουν αποστάσεις, όχι μόνο γεωγραφικές αλλά και αποστάσεις ανάμεσα στη μουσική, τα εικαστικά και το σινεμά, ανάμεσα στο ροκ που είναι και το ποπ που αγαπάνε, ανάμεσα στην ευαισθησία και την ορμή δύο καλλιτεχνών που συνεχίζουν απρόσκοπτα να χτίζουν το σύμπαν τους με υλικά που δεν μπορείς να βρεις πουθενά αλλού παρά μόνο στις δικές τους τσέπες.

To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

Το «Μετς» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία τους μετά το «Lustlands», το «The Great Eastern», και το «Sick» και στο Flix μιλάνε για τη δημιουργία του.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mets»

the callas

«To "Μετς" είναι μια ταινία που γυρίστηκε στην περιοχή του Μετς, στη γειτονιά όπου ζούμε. Πρωταγωνιστεί η Βάσω Καβαλιεράτου που μένει και αυτή στη γειτονιά. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στη δεύτερη καραντίνα, που υπήρχε η δυνατότητα απλά να μετακινηθείς στη γειτονιά. Οπότε εμείς λέμε "τι κάνουμε;". Μια ταινία για μια γειτονιά. Το 80% της ταινίας εξελίσσεται εκεί, στα σπίτια μας, στους δρόμους του Παγκρατίου.»

«Η ιστορία αφορά μια παντρεμένη γυναίκα που είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της, όχι μόνο λόγω της καραντίνας. Και προσπαθεί να αποδράσει. Συναντά μια άλλη κοπέλα, έξω από το σπίτι της, η οποία εκείνη αναζητά μια οικογένεια, δηλαδή αναζητά το μέσα. Συναντιούνται δηλαδή δύο γυναίκες που βρίσκουν ενδιαφέρον η μία για την άλλη αλλά στην πραγματικότητα ψάχνουν τα αντίθετα. Μια ρομαντική ιστορία...»

Που θα τοποθετούσατε το «Μετς» σε σχέση με τις υπόλοιπες ταινίες σας;

Το «Sick» ήταν η πρώτη ταινία που δουλέψαμε περισσότερο με ηθοποιούς. Ηταν τότε η Μελία Κράιλινγκ και ο Νικολάκης Ζεγκίνογλου, αλλά οι συνθήκες ήταν τότε μέσω internet λόγω της καραντίνας. Τώρα δουλέψαμε κανονικά με την Βάσω Καβαλιεράτου και τη Νάνσυ Μπούκλη. Εξελισσόμαστε λίγο. Εμείς νιώθουμε ότι κάνουμε την ίδια ταινία. Τα συστατικά είναι ίδια. Επειδή πατάμε με το ένα πόδι στα εικαστικά, ίσως οι προηγούμενες ταινίες είχαν πιο έντονο εκείνο το στοιχείο. Εδώ κινούμαστε πιο αφηγηματικά. Είναι σινεμά με την έννοια της αφήγησης, των χαρακτήρων, το πώς τους γνωρίζουμε και τους ακολουθούμε στην ιστορία που θα ζήσουν.

Τι είναι το Μετς για σας:

Αρης: Η γειτονιά μας
Λάκης: Ο Μαύρος Γάτος, η ταβέρνα που τρώμε.

To «Mets» των The Callas προβάλλεται online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

μετς

To 64o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 2 μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.