Buzz

Πώς μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του σινεμά, βρέθηκαν κατά τύχη σε χάρτινα flipbook

στα 10

Με τις κόπιες τους χαμένες, η ανακάλυψη χάρτινων flipbook σε ένα γερμανικό παλαιοπωλέιο το 2013 ήταν η αρχή μιας συναρπαστικής περιπέτειας.

Πώς μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του σινεμά, βρέθηκαν κατά τύχη σε χάρτινα flipbook

Μπορεί στις απαρχές του σινεμά κι όταν οι μηχανές προβολής άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς, τα πρώτα μικρά φιλμ που γυριστηκαν να αντιγράφηκαν και να κυκλοφόρησαν ευρέως, κάτι που βοήθησε στη διάσωσή τους, όμως τα πρώτα φιλμ που γυρίστηκαν όταν ακόμη το μέσο ήταν ακόμη απλά πειραματικό, έμοιαζαν χαμένα για πάντα.

Το 2013 μια σειρά από flipbooks ή αλλιώς folioscopes όπως ονομαζόταν τότε ανακαλύφθηκαν σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στην Γερμανία και μας έδωσαν μια σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψουμε πλάνα από χαμένες ταινίες σκηνοθετών όπως ο Ζορζ Μελιές και η Αλίς Γκι-Μπλασέ.

Δείτε ακόμη: Φαίνεται ένα αδιάφορο στενάκι, αλλά εδώ γύριζε ταινίες ο Τσάρλι Τσάπλιν!

flipbook 607

Η ανακάλυψη έγινε εντελώς κατά τύχη, όταν ο Μπέρναρντ Ρίχτερ, ψάχνοντας για παλιά εφήμερα ανακάλυψε ένα flipbook που είχε τον τίτλο «Léon Beaulieu» κι έδειχνε ένα τρένο να μπάινει στον σταθμό. Ο Ρίχτερ και η κόρη του Σάρα υποπτευθηκαν ότι οι εικόνες ανήκαν στο φιλμ του Ζορζ Μελιές «The Arrival of a Train at Vincennes Station» κι ανέβασαν ένα απλό βίντεο των εικόνων στο youtube στέλνοντάς το σε μια σειρά αρχεία κι ερευνητές.

flipbook 607

Τελικά μετά από ενδελεχή έρευνα που περιλάμβανε επισκέψεις σε σταθμούς τρένων στην γαλλία και υπολογισμούς των σκιών που θα έπεφταν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ερευνητές κατέληξαν ότι οι εικόνες ανήκαν σε ένα άλλο φιλμ του Μελιές γυρισμενο το 1896 το «The Arrival of a Train at Vincennes Station». Αναζητώντας περισσότερα τέτοια flipbook που ο Λεόν Μπολιέ είχε τυπώσει με πλάνα από φιλμ της εποχής, οι ερευνητές ανακάλυψαν όχι μόνο εικόνες από φιλμ που θεωρούσαν χαμένα, αλλά και φιλμ των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν εντελώς.

flipbook 607

Πολλά από αυτά τα folioscopes φωτογραφήθηκαν σε υψηλή ανάλυση και με την βοήθεια της τεχνολογίας μεταμορφώθηκαν ξανά σε μικρά κινούμενα φιλμάκια επιτρέποντας μας να ξαναδούμε εικόνες που νομίζαμε χαμένες για πάντα ενώ η περιπέτεια της εύρεσης, των ιστοριών πίσω από αυτά και της αποκατάστασής τους, γέννησε ένα βιβλίο το «Discovering Lost Films of Georges Méliès in fin-de-siècle Flip Books (1896–1901)» που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο από τον εκδοτικό οίκο John Libbey Publishing.


Διαβάστε ακόμη: Δείτε το «Le Manoir du Diable» του Ζορζ Μελιές, την πρώτη ταινία τρόμου