Buzz

Φαίνεται ένα αδιάφορο στενάκι, αλλά εδώ γύριζε ταινίες ο Τσάρλι Τσάπλιν!

στα 10

Στα τρυφερά νέα της μέρας, ένας ιστορικός κινηματογράφου προσπαθεί να κηρύξει διατηρητέο, ένα στενάκι στο Χόλιγουντ, γιατί εκεί γύριζαν τις ταινίες τους οι θρύλοι του βωβού.

Φαίνεται ένα αδιάφορο στενάκι, αλλά εδώ γύριζε ταινίες ο Τσάρλι Τσάπλιν!

Eνα μικρό δρομάκι, που βγαίνει σε έναν ακάλυπτο, κοντά στη συμβολή των Κουένγκα και Χόλιγουντ Λεωφόρων, έχει γίνει αντικείμενο μίας καμπάνιας: μαζεύονται υπογραφές από τους κατοίκους για να κηρυχθεί διατηρητέο, καθώς έχουν γυριστεί εκεί πολλές ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Περισσότερες από 120 πεντάστερες κριτικές στο Google Maps, και ραδιοφωνικές αναφορές που προσπαθούν να επιστρατεύσουν ακόμα περισσότερες, στηρίζουν την ιδέα του ιστορικού κινηματογράφου, Τζον Μένγκτον.

Ανάμεσά τους κι ο κριτικός κινηματογράφου και καθηγητής στο USC School of Cinematic Arts, Λέοναρντ Μάτλιν: «Πρόκειται για ένα ακόμα ζωντανό κομμάτι κινηματογραφικής Ιστορίας. Ενα μνημείο της εποχής του βωβού κινηματογράφου.»

Δείτε κι αυτό: O Tσάρλι Τσάπλιν είναι pop!

Chaplin alley 607 1

«Κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να το επισκεφθεί για ένα προσκύνημα» συμπληρώνει κι ο film curator του MoMA, Nτέιβ Κερ.

Ο Μπένγκστον, με εξειδίκευση στο βωβό σινεμά, έχει εκδώσει μία σειρά βιβλίων για τα ιστορικά locations που γύριζαν τις ταινίες τους θρύλοι, όπως οι Τσάρλι Τσάπλιν, Μπάστερ Κίτον και Χάρλοντ Λόιντ. Αρκετές από αυτές τις τοποθεσίες, φυσικά, δεν υπάρχουν πια.

Αυτός ο ακάλυπτος όμως, ηλικίας άνω των 100 χρόνων, φαίνεται ξεκάθαρα σε ταινίες όπως τα: The Kid (1921), Cops (1922) και Safety Last (1923). Κι αξίζει τον κόπο να αποκατασταθεί και να διασωθεί. «Πρόκειται για μοναδικό μνημείο μιας εποχής, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να έχει παραμείνει, όσο πιο κοντά θα μπορούσε, δεδομένων των αλλαγών στην πόλη και το πέρασμα του χρόνου...»

Chaplin alley 607 2

Ο Μπένγκστον, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του site «Silent Locations», το οποίο παρουσιάζει στους σινεφίλ που θέλουν να κάνουν το τουρ του Silent Hollywood τις τοποθεσίες γυρισμάτων εμβληματικών ταινιών του βωβού, ελπίζει ότι η Πολιτεία θα δει την κίνηση αυτή και θα προστατέψει τον ακάλυπτο, κηρύσσοντάς τον διατηρητέο.

Εχει μάλιστα βρει και ονομασία: «Chaplin Keaton Lloyd Alley».

«Μακάρι να γίνει διεθνής προορισμός για τους σινεφίλ. Μακάρι να του δοθεί η αξία και η θέση του στο χάρτη....»

Διαβάστε περισσότερα: