Buzz

Κανένα δάκρυ για τον «πατέρα» του κινηματογραφικού σπλάτερ, Χέρσελ Γκόρντον Λιούις

στα 10

Ο διαβόητος δημιουργός αιματηρών ανοσιουργημάτων όπως το «Blood Feast» και το «Wizard of Gore» πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Κανένα δάκρυ για τον «πατέρα» του κινηματογραφικού σπλάτερ, Χέρσελ Γκόρντον Λιούις

Μπορεί να μην απόλαυσε ποτέ τη φήμη ενός καταξιωμένου δημιουργού (μάλλον δικαίως!) και σίγουρα δεν θα συμπεριληφθεί στο βίντεο με τις απώλειες του 2016 που θα συγκινήσει το κοινό στην επόμενη τελετή των Οσκαρ.

Οφείλουμε, παρ’ όλα αυτά, να μνημονεύσουμε εδώ τον «πατέρα» του κινηματογραφικού σπλάτερ, Χέρσελ Γκόρντον Λιούις, ο οποίος εργάστηκε σκληρά στο περιθώριο –ακόμα και για τα δεδομένα του σινεμά τρόμου- για να δημιουργήσει μερικές από τις πιο αποκρουστικές ταινίες όλων των εποχών.

Διαβάστε ακόμη: «Raw»: Αυτή είναι η ταινία τρόμου που προκάλεσε πολλαπλές λιποθυμίες στο Φεστιβάλ του Τορόντο!

Blood Feast 607 «Blood Feast»

Στο «Blood Feast» του 1963, ο παρανοϊκός πρωταγωνιστής «ξερίζωνε» μια (βοδινή) γλώσσα από το στόμα μιας ηθοποιού, με τον Λιούις να αποτυπώνει τη σκηνή στο σελιλόιντ σε όλο της το αιματοβαμμένο μεγαλείο, αλλάζοντας για πάντα το σινεμά τρόμου. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι σε κάποιο βαθμό γύρισε την ταινία ως αντίδραση στο «Ψυχώ» του Χίτσκοκ, που είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν, θέλοντας επιτέλους να απεικονίσει τη βία ολόγυμνη στην οθόνη, με κάθε της φρικιαστική λεπτομέρεια.

Οποια κι αν ήταν η πρόθεσή του, ωστόσο, το κακό είχε γίνει, και η φρικαλέα δημιουργία του θα έμενε στην ιστορία ως η πρώτη πραγματικά gore ταινία στο παγκόσμιο σινεμά. Ο Λιούις θα ανακάλυπτε την κότα με τα χρυσά αυγά (οι ταινίες του ήταν πάμφθηνες προχειροστημένες παραγωγές που εν συνεχεία θα έκαναν αίσθηση στο exploitation κύκλωμα) και το σινεμά τρόμου θα εθιζόταν στη μυρωδιά (και κυρίως στο κατακόκκινο χρώμα ) του αίματος.

The Wizard of Gore 607 «The Wizard of Gore»

Ο ίδιος θα συνέχιζε μια εξαιρετικά παραγωγική καριέρα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, σκηνοθετώντας κάθε είδους exploitation παρακλάδι, από ταινίες με συμμορίες μηχανόβιων κορασίδων και νεαρούς παρανόμους μέχρι ρομπότ του σεξ, ηδονοβλεψίες φωτογράφους, μάγισσες και άλλες ξεδιάντροπες αφορμές για γυμνή, νεανική γυναικεία σάρκα, ολόκληρη ή τεμαχισμένη.

Color Me Blood Red 607 «Color Me Blood Red»

Οσο ταλέντο του έλειπε από τις κακότεχνες, φτηνιάρικες δημιουργίες του το εξισορροπούσε με δαιμόνια ευρηματικότητα (ο ίδιος αναλάμβανε τη χρηματοδότηση και την προώθηση των περισσότερων ταινιών του), κουβάδες αίματος και αμέτρητα εντόσθια ζώων που προμηθευόταν από το χασάπικο της γειτονιάς, καθώς και με μερικούς απολαυστικά ευφάνταστους τίτλους που αξίζουν ειδικής μνείας, όπως τα «Scum of the Earth», «Two Thousand Maniacs!», «Color Me Blood Red», «The Gruesome Twosome», «She-Devils on Wheels», «The Wizard of Gore» και «The Gore Gore Girls».

The Gore Gore Girls 607 «The Gore Gore Girls»

Σε αντίθεση με το βίαιο τέλος που συναντούσαν οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες του, ο Χέρσελ Γκόρντον Λιούις πέθανε ήρεμα στον ύπνο του, σε ηλικία 87 ετών, στο Λος Αντζελες.

Την ίδια ώρα που, συμπτωματικά, η πρωτοκλασάτη home video εταιρεία Arrow Entertainment ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά, και μάλιστα σε απαστράπτον Blu-ray, μια επιλογή 14 ταινιών από την κακόφημη φιλμογραφία του, χαρίζοντας στον ίδιο την καθυστερημένη δικαίωση και σε μια ολόκληρη νέα γενιά την ευκαιρία να «διαφθαρούν» κινηματογραφικά από έναν πρωτοπόρο –με τον τρόπο του– του είδους.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «κλασικού» «Blood Feast» για να πάρετε μια γεύση από το βδελυρό κινηματογραφικό σύμπαν του Χέρσελ Γκόρντον Λιούις.


Διαβάστε ακόμη