Buzz

Επιστροφή στα '90ς, ή είναι μόνο... «Φαντασία»;

στα 10

Ο σχεδιαστής μόδας και ενδυματολόγος Βασίλης Μπαρμπαρίγος μοιράζεται σχέδια και έμπνευση από την ταινία του Αλέξη Καρδαρά.

Επιστροφή στα '90ς, ή είναι μόνο... «Φαντασία»;

Η «Φαντασία», η νέα ταινία του Αλέξη Καρδαρά, έρχεται στις αίθουσες την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, φέρνοντας μαζί της αέρα '90ς. Βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 1993. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται το Ciao Antenna και στο πρόγραμμα του κατάμεστου Διογένης Παλλάς ακούγονται επιτυχίες όπως το «είμαι πολύ φερέγγυος, μείνε μαζί μου έγκυος». Η Φωτεινή (Ρένα Μόρφη), μια νεαρή τραγουδίστρια με μοναδική φωνή, καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να τραγουδήσει στο μαγαζί του βετεράνου μπουζουξή Χρηστάκη (Στέλιος Μάινας), τις Χάντρες. Ενας λαϊκο-ποπ τραγουδιστής, ο Νίκος Κόκκινος (Γιάννης Στάνκογλου), θα συναντήσει και θα ερωτευτεί παράφορα τη Φωτεινή. Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τις ζωές των τριών για πάντα.

Δείτε το video: Το Flix επισκέπτεται τα γυρίσματα της «Φαντασίας» του Αλέξη Καρδαρά και μιλά με τους συντελεστές

Αν το κλειδί της πειστικότητας και της δραματικότητας μιας ταινίας... εποχής (ναι, τα '90ς είναι πια ρετρό), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα της, η δουλειά του/της ενδυματολόγου είναι καθοριστική. Ο σχεδιαστής μόδας Βασίλης Μπαρμπαρίγος, υπεύθυνος για τα κινηματογραφικά κοστούμια, μεταξύ άλλων, της «Στρέλλας» και του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, ανέτρεξε στο παρελθόν (μας), βρήκε έμπνευση και μοιράζεται με το Flix εικόνες και σκέψεις.


Διαβάζοντας το σενάριο της «Φαντασίας», είδα ότι είχα να κάνω όχι μόνο με την εποχή των '90ς, αλλά και με έντονες προσωπικότητες.

φαντασία 607Το χρυσό φόρεμα της Φωτεινής

φαντασία 607Το κοστούμι του Βλάση Χρηστάκη

Μετά από πολλή έρευνα με την βοηθό μου, Σάντρα Σωτηρίου, δουλέψαμε τους χαρακτήρες/προσωπικότητες σαν να έχουν υπάρξει την εποχή εκείνη αλλά χωρίς να σκιαγραφούν, περιγράφουν κάποιους καλλιτέχνες συγκεκριμένους.

φαντασία 607Flash back στο '60

Είμαστε στις αρχές των '90ς, έχουμε ακόμα αρκετές επιρροές και από τη δεκαετία του 1980. Αν και έχω έντονη εικόνα από την εποχή εκείνη, δεν δούλεψα νοσταλγικά αλλά βασίστηκα πολύ στο τι υπάρχει από την περίοδο αυτή διαδικτυακά, μιας και είναι η πηγή αναφορών για τους νεότερους. Φυσικά κλείνω και το μάτι στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αυτούς που έζησαν την εποχή εκείνη και θα δουν την ταινία.

φαντασία 607Η Φωτεινή έτοιμη να κερδίσει τις Χάντρες

Το σίγουρο είναι ότι η Φωτεινή Ρούκουνα θ' αγαπούσε τον Versace και τον Μιχάλη Ασλάνη, ο Βλάσης Χρηστάκης είχε τον ράφτη του κάπου στη Σταδίου, ενώ ο Νίκος Κόκκινος εμπιστευόταν πιστά τον στιλίστα του.

Δείτε ακόμη: Ο έρωτας ανάβει τις νύχτες στη «Φαντασία» του Αλέξη Καρδαρά

info Παραγωγή: PanEntertainment | Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου | Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης | Παίζουν: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Αννα Καλαϊτζίδου, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ανδρέας Νάτσιος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Μοθωναίος, Κώστας Ανταλόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Βασίλης Βασιλάκης, Μαριάννα Δημητρίου, Μαρία Αποστολακέα | Σκηνοθεσία, Σενάριο: Αλέξης Καρδαράς | Δεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής | Μουσική: Μίνως Μάτσας | Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου | Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος | Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας | Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου | Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης | Σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ | Σε συμπαραγωγή με την Feelgood Entertainment | Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου