Death Note: Το manga που τρομοκρατεί (και την Ελλάδα)

BUZZ 22 JUN 2018  /  Μανώλης Κρανάκης

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά τις πρώτες απαγορεύσεις του και το θόρυβο πίσω από την πιθανή επικινδυνότητά του, το «Death Note» γίνεται γνωστό (για τους λάθους λόγους) και στην Ελλάδα.

Για όσους το γνωρίζουν το «Death Note» και ο θόρυβος γύρω από αυτό είναι ήδη vintage, αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2003 και ήδη το 2005 είχε προκαλέσει πανικό σε γονείς και σχολεία με τους φόνους που θεωρητικά πάντα ακολουθούσαν τη μανιέρα του αυθεντικού manga - μια λίστα μισητών ανθρώπων, ανάμεσα σε αυτούς και γονείς και καθηγητές, που γραμμένες στο φονικό σημειωματάριο ενός μαθητή γίνονταν πραγματικότητα.

Death Note

Death Note

Το manga απαγορεύτηκε στην Κίνα, ενώ προειδοποιήσεις άρχισαν να εμφανίζονται σε Ταϊβάν, Αμερική και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Ενδιαφέρον έχει πως το 2013 μετά από την αυτοκτονία ενός κοριτσιού στη Ρωσία που βρέθηκε να κατέχει αντίτυπα του manga, οργανώσεις γονέων πίεσαν για την απαγόρευση του. Ερευνητές όμως απέδειξαν πως το manga δεν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για την αυτοκτονία.

Μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά παιδιών (κυρίως στην Αμερική) όπου μετατρέπουν τα ημερολόγια και τα τετράδιά τους σε ρέπλικες του σημειωματάριου της ιστορίας του manga και πρόσφατα η υπόθεση έπεσε στην αντίληψη και της ελληνικής εισαγγελίας, η οποία εξέδωσε προειδοποίηση προς τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επικινδυνότητα του manga.

Το 2006 το «Death Note» έγινε ταινία από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Σουσούκε Κανέκο, ο οποίος σε ερώτηση του περιοδικού Wired σχετικά με την επικινδυνότητα του franchise είχε απαντήσει: «Αν η απαγόρευση της ταινίας κάνει τα παιδιά καλύτερα, τότε γιατί δεν τους απαγορεύουμε να βλέπουν όλες τις κακές ειδήσεις στην τηλεόραση;».Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Εισαγγελίας:

Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας, και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, σε σενάριο 'Οομπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του "L".

Αρχικά, το μάγνκα δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε άνιμε έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Το magna κυκλοφορεί και στα ελληνικά.
Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια. Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το μάνγκα. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα "Mangamoord" (Φόνος του Manga). Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα anirne (ιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια) και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το “Death Note”.

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).
Για την έγκαιρη πρόληψη του ανωτέρω φαινομένου και προς αποφυγή των παραπάνω κρουσμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους ίδιους τους ανηλίκους, αλλά και τους γονείς, εκπαιδευτικούς, και όσους άλλους έχουν την επιμέλειά τους, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να επαγρυπνούν.

Παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Π.Ε. Ηρακλείου, όπως και μέχρις ότου λήξη η τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και με την αρχή της νέας, ενημερώσουν και προφορικά τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σίριαλ κινούμενων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”. Τέλος, παρακαλούμε τους Διευθυντές όλων των Μ.Μ.Ε. (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, διαδικτυακών) της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, για τη δημοσιοποίηση της προκείμενης.


Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου.
Αθανάσιος Κ. Γαλήνας
Εισαγγελέας Πρωτοδικών


Εκτός από την ταινία του Κανέκο, τo «Death Note» γυρίστηκε το 2017 σε μια αμερικάνικη κινηματογραφική ταινία παραγωγής του Netflix, σε σκηνοθεσία του Ανταμ Γουίνγκαρτ («You're Next», «The Guest») χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, σε σχέση με τη δημοφιλία του manga. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία και δείτε παρακάτω το τρέιλερ.


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.